Αρχική Επιλεγμένα Ο Μεγάλος Πράσινος Τοίχος της Αφρικής μήκους 8.000 χιλιόμετρων (video)

Ο Μεγάλος Πράσινος Τοίχος της Αφρικής μήκους 8.000 χιλιόμετρων (video)

Ένα παγκόσμιο μήνυμα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
0
afriki 1

Ο Μεγάλος Πράσινος Τοίχος της Αφρικής είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, μήκους 8.000 χιλιόμετρων, από 20 αφρικανικά κράτη που προσπαθούν να μεταφέρουν σε παγκόσμιο το επίπεδο το μήνυμα της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Το έργο για τη φύτευση δέντρων, εκτείνεται στο νότιο άκρο της ερήμου Σαχάρας, μιας περιοχής γνωστής ως Σαχέλ, η οποία αποτελεί μία στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου.

Το έργο “Great Green Wall” ξεκίνησε από 11 χώρες το 2007 και ύστερα από μία και πλέον δεκαετία, έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Διασχίζει εκτάσεις από την Ερυθραία, την Αιθιοπία και το Σουδάν ως και την ακτή του Ατλαντικού και κράτη όπως η Νιγηρία, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη και η Μαυριτανία.

Ήδη έχουν φυτευτεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα και εννέα ακόμη χώρες έχουν αναλάβει να φυτέψουν σε ολόκληρο το πλάτος της ηπείρου, ανθεκτικά στην ξηρασία, δέντρα ακακίας, ενώ σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το «φαραωνικό» έργο τα δέντρα θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια.

afriki

Αν και το τείχος έχει φτιαχτεί κατά ποσοστό 15%, πάνω από 12 εκατομμύρια στρέμματα υποβαθμισμένων εκτάσεων έχουν αποκατασταθεί στη Νιγηρία λόγω της αντιστροφής του μικροκλίματος της περιοχής, ενώ σχεδόν 30 εκατομμύρια στρέμματα δένδρων ανθεκτικών στην ξηρασία έχουν φυτευτεί στη Σενεγάλη.

Αντίστοιχη έκταση 37 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης έχει αποκατασταθεί στην Αιθιοπία, ενώ παρόμοιες είναι οι αλλαγές και σε όσα κράτη έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία του «Πράσινου Τείχους».

Το νέο περιβαλλοντικό τοπίο περιλαμβάνει επίσης:

  • Υπόγεια πηγάδια υδάτων, γεμισμένα με πόσιμο νερό,
  • αγροτικές περιοχές που καλλιεργούν πρόσθετα είδη διατροφής,
  • νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα για τους κατοίκους των χωριών, για τη συντήρηση των δέντρων.

Η συνέχιση της ανάπτυξης του τοίχου υποστηρίζεται, επί του παρόντος, από κυβερνήσεις διαφόρων κρατών και ομάδες διατήρησης από όλο τον κόσμο.

Μόλις ολοκληρωθεί το τείχος, θα είναι η μεγαλύτερη ζωτική δομή στον πλανήτη, τριπλάσια του μεγέθους του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου στην Ωκεανία, ο οποίος θεωρείται και το πιο «πλούσιο» οικοσύστημα των ωκεανών.

«Υπάρχουν πολλά παγκόσμια θαύματα, αλλά το Μεγάλο Πράσινο Τείχος θα είναι μοναδικό και ο καθένας μπορεί να αποτελεί μέρος της ιστορίας του», δήλωσε ο Δρ Dlamini Zuma, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. «Μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον των αφρικανικών κοινοτήτων στο Σαχέλ».

Πηγές: goodnewsnetwork, Wikipedia, Great Green Wall.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here