Αρχική Ειδήσεις Ο ελληνικός ναός του Καΐρου ανοίγει τις πύλες του το Δεκαπενταύγουστο

Ο ελληνικός ναός του Καΐρου ανοίγει τις πύλες του το Δεκαπενταύγουστο

0
naos kairo 2
Διαφήμιση

Ο επιβλητικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, ανοίγει και πάλι τις πύλες του στις 15 Αυγούστου, μετά τις εργασίες αποκατάστασης.

Την ανακαίνιση του ναού, υποστήριξαν οικονομικά η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη και η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου.

Στα θυρανοίξια της ανακαινισμένης εκκλησίας που θα τελέσει τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, έχει προσκληθεί να παραστεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η ιστορία του ναού

Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης άνοιξε τις πύλες του το 1914 με πρωτοβουλία του Έλληνα βιομήχανου και ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή, ο οποίος προσέφερε για την ανέγερσή τότε του 30000 λίρες.

Αρχιτέκτονες του ναού ήταν ο Δημήτριος Φαβρίκιος Πασάς και οι Αχιλλεύς και Πάτροκλος Καμπανάκης, ενώ εργολήπτης ο Ανδρέας Σάββας.

Ο ρυθμός του ναού είναι ελληνοβυζαντινός με ιωνικού ρυθμού κίονες. Ο θεμέλιος λίθος του ναού μπαίνει τον Ιανουάριο του 1907. Επτά χρόνια μετά, το 1914, τελούνται τα εγκαίνια παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Φώτιου, προέδρων Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου, διπλωματών και παροίκων.

Μετά τα εγκαίνια η Κοινοτική Επιτροπή ασχολήθηκε και με την ολοκλήρωση της διακόσμησης του ναού. Τον Ιούλιο του 1914, ανέθεσε στον Περικλή Τσιριγώτη, το σχέδιο της διακόσμησης του και τις εικόνες που έπρεπε να φιλοτεχνηθούν.

Σημαντικοί ζωγράφοι της εποχής φιλοτέχνησαν τη διακόσμηση και τις εικόνες του ναού που μετά τον καθαρισμό και τη συντήρηση τους αποτελούν ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διαφήμιση