Αρχική Διάστημα Νεκροί πλανήτες “ζόμπι” εκπέμπουν σήματα που μπορούν να ακουστούν στη Γη

Νεκροί πλανήτες “ζόμπι” εκπέμπουν σήματα που μπορούν να ακουστούν στη Γη

0
Λεύκος νάνος
Η ιδέα ενός καλλιτέχνη για έναν λευκό νάνο και έναν πλανήτη που αποσυντίθεται. Πηγή: CfA/Mark A. Garlick
Διαφήμιση

Μακρινοί, νεκροί πλανήτες που έχουν καταστραφεί από τα αστέρια τους εκπέμπουν σήματα, και οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να τα ακούσουν.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ορισμένα αστέρια όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, μεγαλώνουν και μετατρέπονται στους λεγόμενους “κόκκινους γίγαντες” οι οποίοι καίνε όλους τους γειτονικούς πλανήτες τους, αφήνοντας τους πυρήνες τους γυμνούς. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα αστέρια συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε “λευκούς νάνους.” Αυτό αναμένεται να συμβεί και στον Ήλιο μας.

Όταν το αστέρι μετατραπεί σε λευκό νάνο, δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο ανάμεσα σε αυτό και τους νεκρούς πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω του. Το μαγνητικό αυτό πεδίο μπορεί να σχηματίσει ένα κύκλωμα και να εκπέμψει ραδιοκύματα, τα οποία μπορούν ανιχνευτούν από τα ραδιοτηλεσκόπια της Γης.

Τώρα, μία ομάδα επιστημόνων στο εξωτερικό επιχειρεί να ανιχνεύσει αυτά τα ραδιοκύματα.

«Κανείς δεν έχει βρει μόνο τον πυρήνα ενός μεγάλου πλανήτη στο παρελθόν, ούτε έναν μεγάλο πλανήτη παρακολουθώντας τις μαγνητικές υπογραφές, ούτε έναν μεγάλο πλανήτη γύρω από έναν λευκό νάνο. Οπότε, μία τέτοια ανακάλυψη θα αντιπροσώπευε πρωτιές σε τρεις διαφορετικούς τομείς για τα πλανητικά συστήματα,» εξηγεί ο Dimitri Veras του Πανεπιστημίου του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Veras, μαζί με τον Alexander Wolszczan, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, είχαν ανακαλύψει την δεκαετία του ’90 τον πρώτο επιβεβαιωμένο εξωπλανήτη. Τώρα δημοσίευσαν και μία έρευνα στο Monthly Notices του Royal Astronomical Society όπου αναφέρουν ποιοι λευκοί νάνοι είναι οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για να ελέγξουν για τις προαναφερόμενες εκπομπές σημάτων.

«Πιστεύουμε ότι οι ελπίδες μας για συναρπαστικές ανακαλύψεις είναι πολλές,» σχολίασε ο Wolszczan.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: CNET

Διαφήμιση