Αρχική Διάστημα Η NASA ετοιμάζει αποστολή για την Ευρώπη, τον 4ο μεγαλύτερο δορυφόρο του...

Η NASA ετοιμάζει αποστολή για την Ευρώπη, τον 4ο μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία

0
Europa Clipper
Διαφήμιση

Η NASA επιβεβαίωσε ότι θα στείλει ένα διαστημόπλοιο στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά φεγγάρια του Δία, κάτι που προγραμμάτιζε για χρόνια. Η αποστολή ονομάζεται Europa Clipper και έχει ως στόχο να βρει ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στο φεγγάρι.

Η Ευρώπη ή Δίας II είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία. Η Ευρώπη, με σχεδόν σφαιρικό σώμα, έχει διάμετρο 3.122 χιλιόμετρα, δηλαδή κατά 10% μικρότερη από τη διάμετρο της Σελήνης ή 4 φορές μικρότερη της γήινης. Είναι ένα παγωμένο φεγγάρι και θεωρείται ως ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια υπολογίζεται ότι υπάρχει ωκεανός σε υγρή μορφή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.

Η αρχική ιδέα για την αποστολή Europa Clipper είχε κατατεθεί στη NASA το 2017 και από τότε πραγματοποιούν δοκιμές στα όργανα του διαστημόπλοιου που θα στείλουν. Στόχος της Αμερικάνικης διαστημικής υπηρεσίας είναι το διαστημόπλοιο να έχει ετοιμαστεί έως το 2023, για να εκτοξευθεί το 2025.

Το Clipper θα εξετάσει την επιφάνεια του πλανήτη για πιθανές ενδείξεις ζωής, και παράλληλα θα βοηθήσει στο να καθορίσουν οι επιστήμονες αν στο μέλλον μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους στην Ευρώπη.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: Engadget

Διαφήμιση