Αρχική Περιβάλλον Κατσίκες στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Πορτογαλία

Κατσίκες στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Πορτογαλία

0
katsikes
Διαφήμιση

Η Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια χάνει τεράστιες εκτάσεις από τις δασικές πυρκαγιές, αν και έχει δοκιμάσει τα πάντα, τελικά η λύση ήρθε από τις κατσίκες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Πορτογαλία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να βρει λύσεις προκειμένου να αποτρέψει τις δασικές πυρκαγιές. Δοκίμασε τα τελευταία τεχνολογικά μέσα, όπως τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πραγματοποίησε μακροπρόθεσμες πολιτικές μεταβολές για τη βελτίωση της διαχείρισης των εδαφών, έτσι ώστε να προληφθούν οι πυρκαγιές.

Εν μέρει, το πρόβλημα της Πορτογαλίας, όπως και πολλών άλλων κρατών του Νότου, είναι η ερήμωση των χωριών της ενδοχώρας από τους κατοίκους τους. Η απουσία βοσκών, γιδοβοσκών και κτηνοτρόφων επέτρεψε την υπερβολική αύξηση της χλωρίδας στις δασικές περιοχές και την ταχύτερη εξάπλωση των πυρκαγιών.

Μία εύκολη και οικονομική λύση, σύμφωνα με τους Πορτογάλους αξιωματούχους, μπορεί να είναι το κατσίκι, που τρέφεται με τα χαμόκλαδα που πυροδοτούν τις δασικές πυρκαγιές. Αρκεί βέβαια να βρεθούν αρκετοί γιδοβοσκοί και να υποστηριχθεί ο τρόπος ζωής τους, που σήμερα χάνεται.

Ο Λεονέλ Μαρτίνς Περέιρα, 49 ετών, είναι ο τελευταίος γιδοβοσκός στο χωριό του. Ταυτόχρονα συνιστά και την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των δασικών πυρκαγιών. Ο μεσήλικας γιδοβοσκός συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα της πορτογαλικής κυβέρνησης που στοχεύει να συνδράμει τους βοσκούς στη σκληρή και μοναχική δουλειά τους, η οποία ωστόσο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να προσαρμοστεί στις μελλοντικές πραγματικότητες της κλιματικής αλλαγής.

Το ορεινό χωριό του, το Βερμέλιο της νότιας Πορτογαλίας, είναι περικυκλωμένο από λωρίδες άγονης γης, σαν κάποιος να έχει περάσει από εκεί με ένα τεράστιο χορτοκοπτικό μηχάνημα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα 150 κατσικιών Αλγκάρβε, μιας ντόπιας φυλής, που διακρίνονται για τις σκούρες βούλες επάνω στο λευκό τους τρίχωμα. Τα συμπαθητικά ζώα καταβροχθίζουν τα χόρτα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά.

Το πρόγραμμα με τις αίγες ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο από την πορτογαλική κυβέρνηση με κόστος μερικές χιλιάδες ευρώ. Σήμερα, συμμετέχουν σε αυτό 40 έως 50 γιδοβοσκοί σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συνδυαστικά διαθέτουν 10.800 κατσίκια. Τα βοσκούν σε μια έκταση 27,11 τ. χλμ., σε επιλεγμένες περιοχές, επιρρεπείς στις πυρκαγιές.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Hasbro εγκαταλείπει τις πλαστικές συσκευασίες στα παιχνίδια της
Επόμενο άρθροΣτη «Λίμνη των σκελετών» στα Ιμαλάια βρέθηκαν και Έλληνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ