Αρχική Περιβάλλον Η καμπάνια της Κομισιόν για τα πλαστικά μιας χρήσης (video)

Η καμπάνια της Κομισιόν για τα πλαστικά μιας χρήσης (video)

0
plastika
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε τη νέα της καμπάνια για τα «πλαστικά μιας χρήσης με δύναμη αποπλάνησης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, ασχολείται με προϊόντα όπως οι μπατονέτες, οι σακούλες, τα καλαμάκια, αλλά και τα γλειφιτζούρια.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν, αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο που συνοδεύει την καμπάνια. «Σχεδόν 3 στους 4 εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις των πλαστικών προϊόντων καθημερινής χρήσης στην υγεία τους, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Και σχεδόν 9 στους 10 ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σήμερα, χρησιμοποιούμε αυτό το υλικό που είναι σχεδιασμένο να διαρκεί εκατοντάδες χρόνια σε προϊόντα που ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε μόλις για λίγα λεπτά. Απαιτείται επείγουσα αλλαγή στον τρόπο που σχεδιάζουμε, παράγουμε, χρησιμοποιούμε και διαθέτουμε τα πλαστικά προϊόντα. Για αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναλαμβάνει τον ρόλο της στην καταπολέμηση της ρύπανσης από το πλαστικό αλλά και στην καταπολέμηση της ρίψης σκουπιδιών στη θάλασσα», σημειώνει η Κομισιόν.

«Οι κανόνες της ΕΕ για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2019, αφορούν τα 10 πλαστικά αντικείμενα που ρυπαίνουν συχνότερα τις παραλίες και θάλασσες της Ευρώπης, καθώς επίσης και τα απολεσθέντα ή εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία. Αυτά τα απόβλητα αντιστοιχούν στο 70 % των σκουπιδιών στη θάλασσα», τονίζει.

Οι κανόνες της ΕΕ απαγορεύουν αναλώσιμα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα χωρίς πλαστικό.

Άλλα μέτρα αποσκοπούν

 • στη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων που καταλήγουν συχνότερα στα σκουπίδια·
 • στη διεύρυνση της ευθύνης του παραγωγού·
 • στην αλλαγή του σχεδιασμού ορισμένων προϊόντων, και
 • στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

Από το 2021 θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση για:

 • τους πλαστικούς ωτοκαθαριστές (μπατονέτες),
 • τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών
 • τις πλαστικές ράβδους στήριξης μπαλονιών μίας χρήσης, καθώς και
 • τους πλαστικούς περιέκτες τροφίμων και ποτών,

συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών ποτηριών, που κατασκευάζονται από διογκωμένη πολυστερίνη. «Αυτά τα αντικείμενα θα πρέπει να κατασκευάζονται από πιο βιώσιμα υλικά ή να αντικατασταθούν με εναλλακτικά προϊόντα που να επαναχρησιμοποιούνται. Θα απαγορευτούν επίσης όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οξο-διασπώμενα πλαστικά», επισημαίνει η Κομισιόν.

Οι κανόνες αναμένεται

 • να αποτρέψουν εκπομπές CO2 που αντιστοιχούν σε 3,4 εκατομμύρια τόνους
 • να αποτρέψουν περιβαλλοντικές ζημίες που ανέρχονται σε 22 δισεκατ. ευρώ έως το 2030
 • να εξοικονομήσουν για τους καταναλωτές 6,5 δισεκατ. ευρώ.

Η οδηγία βασίζεται στην επιτυχή μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών για τη μεταφορά αγαθών μίας χρήσης, η οποία επήλθε μετά τη νομοθεσία της ΕΕ το 2015, και την αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα, που περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασιών.

«Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία του 2018 ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω δράσεις της ΕΕ που θα συμβαδίζουν με το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία του 2015.

Αυτές οι δράσεις ορίζουν το γενικό πλαίσιο, ώστε η Ευρώπη να χρησιμοποιεί, να επαναχρησιμοποιεί και να ανακυκλώνει αποτελεσματικότερα τις πλαστικές ύλες ως πολύτιμο υλικό», καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Komision plastika

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑττική Οδός: αναβάλλονται οι αυξήσεις των διοδίων
Επόμενο άρθροΦωτιά στον Βύρωνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ