Αρχική Ενέργεια Ελληνοϊταλική συνεργασία για τα ενεργειακά θέματα -TAP και EastMed στο επίκεντρο

Ελληνοϊταλική συνεργασία για τα ενεργειακά θέματα -TAP και EastMed στο επίκεντρο

0
italia grecia
Διαφήμιση

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Ελλάδας, Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι και Νίκος Δένδιας εξέφρασαν την κοινή βούληση για οικοδόμηση στενότερης, θεσμοθετημένης, τακτικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων.

Κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο ΥΠΕΞ, έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τα ενεργειακά θέματα, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο η επικείμενη ολοκλήρωση του ΤΑΡ όσο και ο αγωγός East-Med, ο οποίος καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία.

dendias milanezi

Ειδικότερα για τον East-Med, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η σχετική συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός είπε ότι: «Για άλλη μια φορά βρίσκουμε έναν κοινό παρανομαστή με κοινά συμφέροντα. Οι αγωγοί φυσικού αερίου και η διάσταση του Νότου για την ενέργεια περνάει μέσα από την Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία και να βρεθεί στην καρδιά της Ευρώπης», τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των δύο κρατών για τις υποδομές λιμένων.

«Βρισκόμαστε στη Μεσογειακή λεκάνη, βρισκόμαστε στην κεντρική Μεσόγειο, προσβλέπουμε προς την ανατολική πλευρά της Μεσογειακής λεκάνης και αυτή η πολιτική κατάσταση, συνεπώς, μας θέτει προκλήσεις αλλά μας προσφέρει και νέες ευκαιρίες», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας.

Ανέφερε παράλληλα πως η σταθερότητα στη Μεσόγειο σημαίνει για την Ελλάδα και την Ιταλία μια καινούργια οικονομική ευκαιρία. Μιλώντας και για τη δυνατότητα ανοικοδόμησης ενός μεγάλου εμπορικού χώρου στη Μεσόγειο που μπορεί να προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Αναφερόμενος στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κύπρου, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών για τη θέση που «ο ίδιος έχει λάβει στο ζήτημα και την ευθεία διατύπωση των σκέψεων του στο Συμβούλιο Υπουργών, τη διατύπωση υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Διαφήμιση