Αρχική Ενέργεια ΔΕΗ: Αναπροσαρμογή των τιμολογίων από 1/9/19

ΔΕΗ: Αναπροσαρμογή των τιμολογίων από 1/9/19

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Πέρασαν από το Δ.Σ. της ΔΕΗ τα μέτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της επιχείρησης, μέσω των οποίων η εταιρεία φιλοδοξεί να ενισχύσει τα έσοδά της κατά 490 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, περιλαμβάνουν αφενός την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας από 16,4% έως 19,4% -που θα αντισταθμιστεί με μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ- και αφετέρου η μείωση της έκπτωσης συνέπειας στο 5%, από 10% που είναι σήμερα.

Επίσης, στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης θα ενσωματωθεί ρήτρα CO2, η οποία με τα ισχύοντα επίπεδα των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων θα έχει μηδενική επιβάρυνση στους λογαριασμούς.

Άμεσα μέτρα

ΔΕΗ

«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν δεχόμαστε να συνεχιστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών σε αυτό το θέμα», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας πριν λίγες ημέρες στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε ειδική ενημερωτική συνεδρίαση για την εξυγίανση της ΔΕΗ.

«Τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο επί ζημία της ΔΕΗ από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε δραματικές συνέπειες. «Έχουμε πληρώσει πανάκριβα τον λαϊκισμό σε αυτή τη χώρα. Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε ευχάριστοι. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις ενέργειες που θα κρατήσουν όρθια την επιχείρηση, τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο -και πνεύμα- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, υποστήριξε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα δημιουργείται συστημικός κίνδυνος για την οικονομία και διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση θα κάνει ό,τι απαιτείται και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση και να αποφευχθεί αυτό το σενάριο. Ανέφερε ακόμη ότι θα εφαρμοστεί από τις αρχές του έτους νέα εμπορική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές, ανάλογα με την κατανάλωση και τη διάρκεια του συμβολαίου, ενώ προέβλεψε ότι τα πρώτα αποτελέσματα σε επίπεδο ισολογισμού θα φανούν πιθανώς και εντός του 2020.

Η εξυγίανση… διχάζει

ΔΕΗ

Για κινδυνολογική και καταστροφολογική παρουσία του υπουργού ΠΕΝ, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, που αποσκοπεί στη δικαιολόγηση της επιβάρυνσης της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές. Ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος είπε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ότι κατά την περίοδο 2015- 2018 μειώθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12%. Αντίστοιχα, ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην υπουργός ΠΕΝ κατηγόρησε την νυν ηγεσία για παραλείψεις, απόκρυψη της πραγματικότητας, άστοχες επισημάνσεις και αντιφάσεις λέγοντας ότι μπορεί η ΔΕΗ να έχει δυσκολίες αλλά δεν ισχύει ότι υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πάντως η νέα διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να εντατικοποιήσει τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών και ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 582.000 με συνολικές οφειλές 545 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι «τελικοί καταναλωτές» ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα τους 2 τελευταίους μήνες έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας.

Διαφήμιση