Αρχική Περιβάλλον Ο Υδροβάτης του Αιγαίου, ένα από τα πιο σπάνια θαλασσοπούλια, “ταξιδεύει” στη...

Ο Υδροβάτης του Αιγαίου, ένα από τα πιο σπάνια θαλασσοπούλια, “ταξιδεύει” στη Μεσόγειο

0
Υδροβάτης
Διαφήμιση

Μια σπουδαία ανακάλυψη για την επιστημονική κοινότητα ειδικά αλλά και για όσους αγαπούν τη φύση και την παρατήρηση, έκανε η Ελληνική Ορθνιθολογική Εταιρεία.

Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε η σύνδεση του πληθυσμού του Υδροβάτη του Αιγαίου, του πιο αινιγματικού είδους πουλιού των ελληνικών θαλασσών, με αυτόν της κεντρικής λεκάνης της Μεσογείου.

Τα αποτελέσματα 5ετούς έρευνας

Υδροβάτης

Μετά από 5 χρόνια εντατικής έρευνας των Υδροβατών του Αιγαίου αλλά και σήμανσής τους σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, οι επιστήμονες της οργάνωσης βρήκαν άτομο με δαχτυλίδι από τη Μάλτα.

Μέχρι τώρα, οι Υδροβάτες του Αιγαίου έδειχναν να είναι τελείως απομονωμένοι. Η Ορνιθολογική Εταιρεία της Μάλτας (BirdLife Malta) ενημέρωσε με ενθουσιασμό ότι το συγκεκριμένο πουλί είχε δακτυλιωθεί το 2008, οπότε είναι τουλάχιστον 11 χρόνων! Ηλικία εντυπωσιακή για ένα τόσο μικρό και λεπτοκαμωμένο πουλί που ζει στις ανοιχτές θάλασσες αντιμετωπίζοντας επί χρόνια βαρυχειμωνιές, θύελλες, μεγάλα κύματα και κακοκαιρίες. Επιπλέον είναι ένα εξαιρετικά ευάλωτο είδος στη στεριά. Σημειώνεται ότι οι νησίδες που φιλοξενούν το μοναδικό αβγό του πρέπει να είναι ελεύθερες από αρουραίους, γεγονός σπάνιο όπου υπάρχει ανθρώπινη παρουσία.

Τα πιο σπάνια θαλασσοπούλια

Οι Υδροβάτες είναι μαζί με τους Αιγαιόγλαρους τα πιο σπάνια θαλασσοπούλια της Ελλάδας και ένα πραγματικά ακριβοθώρητο είδος. Μοιάζει με μικροσκοπικό άλμπατρος αφού το μέγεθός του είναι ίδιο με ενός σπουργιτιού, με τη διαφορά ότι έχει νηκτικές μεμβράνες στα πόδια αλλά και το διπλό σωληνάκι στο ράμφος που είναι χαρακτηριστικό όλων των Ρινοτρυπόμορφων θαλασσοπουλιών. Ο σκούρος χρωματισμός με το λευκό ουροπήγιο «γίνεται ένα» με την ανοιχτή θάλασσα και τα αφρισμένα κύματα. Σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος κάνουν αυτό το πουλί ένα σκούρο «φαντασματάκι» του πελάγους που προκαλεί το ενδιαφέρον των παρατηρητών πουλιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here