Αρχική Διάστημα Πρόταση συνεργασίας ΕΑΑ – ΕΜΠ – NASA για ερευνητική αποστολή στη Σελήνη

Πρόταση συνεργασίας ΕΑΑ – ΕΜΠ – NASA για ερευνητική αποστολή στη Σελήνη

0
Σελήνη, φεγγάρι
Διαφήμιση

Μία πρωτοπόρα ερευνητική πρόταση υπέβαλε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για μελλοντική αποστολή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA) στη Σελήνη.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) σε συνεργασία με τη NASA για την κατάθεση προτάσεων στη διεθνή δράση της NASA «NASA Exploration Campaign – Human and Robotic Exploration activities on and around the Μoon», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπέβαλε την ερευνητική πρόταση με τίτλο «NORMAN – First Lunar Spectral Library using NEMESIS (New Enhanced Mineral Spectral Information System) and iChem-A (integrated Chemistry Analyzer) integrated system».

Η πρόταση αφορά στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος δύο πολύ ελαφρών υπερσύγχρονων μετρητικών διατάξεων, τα οποία προτείνεται να αποτελέσουν μέρος των επιστημονικών οργάνων της επόμενης ρομποτικής αποστολής της NASA στη Σελήνη. Στόχος της ερευνητικής πρότασης είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πλοηγούμενης υπερφασματικής και χημικής διερεύνησης της ορυκτολογίας και της χημείας του εδάφους της Σελήνης και τη δημιουργία της πρώτης φασματικής βιβλιοθήκης των υλικών της επιφάνειας της Σελήνης, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλη την επιστημονική κοινότητα.

NASA ISS διεθνής διαστημικός σταθμός 2

Σκοπός του προτεινόμενου συστήματος είναι οι επιτόπιες μετρήσεις που θα συλλεχθούν, να συμβάλουν στην αναλυτική μελέτη των πραγματικών ορυκτολογικών και φυσικοχημικών φάσεων της Σελήνης, στη σύγκρισή τους με γήινα ανάλογα και μετεωρίτες σεληνιακής προέλευσης, στη διαφοροποίηση της σύστασης μετεωρικής σκόνης και μητρικού πετρώματος και στη διερεύνηση των φυσικοχημικών διαφορών Γης – Σελήνης με σημαντικές προεκτάσεις στη μελέτη της γεωλογικής εξέλιξης της Σελήνης σε σύγκριση με αυτήν της Γης. Τέλος, το προτεινόμενο σύστημα θα μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αναζήτηση θέσεων ενδιαφέροντος ενδεχόμενης εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων της Σελήνης.

Την κύρια ομάδα της πρότασης αποτελούν οι: Δρ. Ολγα Συκιώτη (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και Επιστημονικώς Υπεύθυνη της πρότασης), Καθ. Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης (ΕΜΠ και Επιστημονικώς συν-υπεύθυνος της πρότασης), Καθ. Ι.Α. Δαγκλής (ΕΚΠΑ, ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), Dr. John Antoniades (Panopses LLC/Vlepsis Inc., USA), Δρ. Α. Ροντογιάννης (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), Δρ. Κ. Κουτρούμπας (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) και Δρ. Π. Γιαμπουράς (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Johns Hopkins University, USA).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο2015-2019: “Έργα και Ημέραι” του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθροΚαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας στην Ανατ. Μεσόγειο ο ΟΛΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ