Αρχική Περιβάλλον Πως η παραγωγή τζιν από μπιζέλια έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη

Πως η παραγωγή τζιν από μπιζέλια έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη

0
τζιν μπιζέλια
Διαφήμιση

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς να φτιάξεις ένα τέλειο κοκτέιλ από τζιν. Αλλά οι συνταγές δεν λαμβάνουν υπόψη τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Τώρα μια νέα μελέτη ομάδας ερευνητών της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπάγκορ, δείχνει πως η χρήση μπιζελιών αντί για σιτάρι κάνουν το τζιν να έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Με κάθε λίτρο τζιν από μπιζέλια αποφεύγονται 2,2 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Environmental International. Όσο για την γεύση, είναι εξίσου καλή, λένε οι ειδικοί.

μπιζέλια τζιν

Ο συντελεστής λιπασμάτων και οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου

Το τζιν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως και υπάρχουν 6.000 είδη.

Η παραγωγή του γίνεται παραδοσιακά με σιτάρι, που καλλιεργείται σύμφωνα με τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών λιπασμάτων.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των μπιζελιών, είναι ότι δεν απαιτούν λίπασμα καθώς έχουν τη δική τους πηγή αζώτου στα οζίδια των ριζών.

Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων στην παραδοσιακή παραγωγή, οδηγεί σε εκπομπές οξειδίων του αζώτου.
Ένα αέριο θερμοκηπίου 260 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Και οι εκπομπές από λιπάσματα αντιπροσώπευαν περίπου το 19% των εκπομπών της γεωργικής παραγωγής το 2010.

μπιζέλια

Το τζιν από μπιζέλια έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

“Το τζιν που παράγεται από τα μπιζέλια έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το τζιν που παράγεται από σιτάρι σε 12 από 14 κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων“, αναφέρεται στην μελέτη.

Η χρήση εγχώριων καλλιεργειών από μπιζέλια θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις πιθανές επιπτώσεις στην αλλαγή του κλίματος με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η εύρεση βιώσιμων και περισσότερο περιβαλλοντικών πηγών τροφίμων αποτελεί βασική πρόκληση καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Η καλλιέργεια σιταριού απαιτεί τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων. Αλλά τα όσπρια, όπως τα μπιζέλια, μπορούν να πάρουν άζωτο απευθείας από την ατμόσφαιρα.
Αλκοολούχα ποτά από όσπρια μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 439 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τζιν θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο μέσω της χρήσης υποπροϊόντων ως ζωοτροφών.
Αυτό θα μείωνε τη ζήτηση εισαγόμενων σπόρων σόγιας, που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αποψίλωση δασών στη Λατινική Αμερική.

τζιν

Αλκοολούχα ποτά, από βιώσιμες πηγές

Αλκοολούχα ποτά που παράγονται από βιώσιμες πηγές έρχονται επίσης στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας που παράγεται από αποξηραμένο καφέ ή ψίχουλα ψωμιού.
Και η αλλαγή στο τζιν είναι ένα ακόμα βήμα- έστω και μικρό- στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαφήμιση