Αρχική Ενέργεια Ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα πέτυχαν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου

Ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα πέτυχαν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου

0
αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου
Διαφήμιση

Υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις στον τομέα της μείωσης των εκπομπών ρύπων, πέτυχαν τα κυπριακά αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου γι’ αυτό και επιβραβεύτηκαν.

Η εταιρεία Hermes Airports, που διαχειρίζεται τα δύο αεροδρόμια από το 2006, έλαβε το τέταρτο και υψηλότερο επίπεδο του πιστοποιητικού ACA (Airport Carbon Accreditation) που αφορά τη λήψη αντισταθμιστικών ενεργειών για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, έξι μόλις μήνες μετά την κατάκτηση του τρίτου σχετικού επιπέδου πιστοποίησης.

Το ACA

hermes2

Το πιστοποιητικό ACA (Airport Carbon Accreditation) εκδίδεται από το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων ACI (Airports Council International) και επικεντρώνεται στις προσπάθειες χαρτογράφησης, υπολογισμού, μείωσης, αλλά και αντισταθμιστικής δράσης, σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Υπάρχουν 4 επίπεδα του πιστοποιητικού ACA, τα οποία σήμερα ικανοποιούνται από 274 αεροδρόμια παγκοσμίως, σε 71 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 44% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης.

Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα

αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου

Η πιστοποίηση του Επιπέδου 3+ «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» που κατέκτησε η Hermes έχει δοθεί μέχρι σήμερα μόνο σε 51 αεροδρόμια παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

«Η κατάκτηση του υψηλότερου επιπέδου της πιστοποίησης ACA αποτελεί μεγάλη τιμή για τα κυπριακά αεροδρόμια και επιβεβαιώνει την δέσμευση της Hermes Airports για την μακροπρόθεσμη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής των αεροδρομίων στην διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» δήλωσε η Ανώτερη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου.

Η κατάκτηση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού προνοεί την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για όσες εκπομπές ρύπων ελέγχονται απευθείας από την Hermes Airports και δεν μπορούν να ελαχιστοποιηθούν και να μειωθούν περαιτέρω.

Έργα με θετικό αντίκτυπο

αεροδρόμιο Πάφου

Τα αντισταθμιστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από την εταιρεία είναι:

  • κατασκευή φάρμας ανεμογεννητριών στην Ταϊβάν,
  • κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ινδία και
  • αγορά φούρνων μαγειρέματος για τρεις κοινότητες στο Νεπάλ.

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες που τα φιλοξενούν, τα οποία ταυτίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών με ιδιαίτερη έμφαση στην Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη και τη Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια μεταξύ άλλων.

Με την επένδυση σε αυτές τις ενεργειακά αποδοτικές υποδομές μειώθηκε σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα με αποτέλεσμα τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου να φτάσουν σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Στο ίδιο πλαίσιο, η Hermes Airports υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία NetZero2050, με την οποία δεσμεύεται να φτάσει σε μηδενική εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Ενεργειακή διαχείριση

αεροδρόμιο Λάρνακας και Πάφου

Σημειώνεται ότι η Hermes Airports έχει αποκτήσει, ήδη από το 2016, ISO 50001:2011, το οποίο αποτελεί και την κορυφαία διεθνή διάκριση στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης, καθώς από κατόρθωσε μέσα σε 5 χρόνια να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30%, λαμβάνοντας μία σειρά από μέτρα όπως η αντικατάσταση 9 χιλιάδων λαμπτήρων και φωτιστικών με LED και η εγκατάσταση εξοπλισμού inverter στα συστήματα ψύξης και θέρμανσης αέρα στα κτίρια και των δύο αεροδρομίων.

Διαφήμιση