Αρχική Διάστημα Μερική έκλειψη Σελήνης, ανήμερα της πρώτης προσσελήνωσης 50 χρόνια πριν

Μερική έκλειψη Σελήνης, ανήμερα της πρώτης προσσελήνωσης 50 χρόνια πριν

0
Νιλ Άρμστρονγκ, Απόλλο 11, Φεγγάρι, NASA
Διαφήμιση

Η 16η Ιουλίου σηματοδοτεί μια ημέρα ορόσημο για την ανθρωπότητα.

Πενήντα χρόνια πριν, στις 16 Ιουλίου 1969, πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του Apollo 11, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ θα γίνει «ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι». Τον ακολουθεί ο Μπαζ Όλντριν, με τον οποίο θα συλλέξουν υλικά για μελέτη. Μαζί τους, σε σεληνιακή όμως τροχιά με το όχημα «Columbia», και ο Μάικλ Κόλινς.

Απόλλο 11, NASA

Η εικόνα του Άρμστρονγκ να βγαίνει από τη σεληνάκατο «Eagle» και να καρφώνει την αμερικανική σημαία στην επιφάνεια της Σελήνης, έφτασε σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια τηλεθεατές και είχε για την εποχή ξεχωριστή αξία. Ειδικά για τις ΗΠΑ δεν ήταν μόνο η εθνική περηφάνια για το γεγονός ότι το αμερικανικό έθνος είχε καταφέρει να κατακτήσει πρώτο το φεγγάρι. Ήταν και κάτι πολύ πιο ευρύ και βαθιά συμβολικό, καθώς αυτό το έθνος έμελλε να εκπροσωπήσει την ανθρωπότητα στην ιστορική της επίσκεψη σε έναν άλλο κόσμο. Κι αυτό δεν μπορούσε να συγκριθεί με τίποτα.

Είχαν προηγηθεί πολλές συζητήσεις και τις διχογνωμίες σχετικά με την «πολιτική ορθότητα» της τοποθέτησης μιας μόνο σημαίας στη Σελήνη – και όχι για παράδειγμα εκείνης των Ηνωμένων Εθνών ή των οκτώ ακόμη χωρών που συνέβαλαν με κάποιον τρόπο στην επιτυχία του επιτεύγματος. Όμως η επιτροπή της NASA συμφώνησε τελικά για την Αμερικανική και πρότεινε επίσης την τοποθέτηση αναμνηστικής πλακέτας χωρίς κανένα εθνοτικό χαρακτηριστικό, η οποία έγραφε «Εδώ άνθρωποι από τον πλανήτη Γη πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο Φεγγάρι. Ιούλιος 1969, μ.Χ. Ήρθαμε εν ειρήνη για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Απόλλο 11, Φεγγάρι, NASA

Μερική έκλειψη

Αυτά για την ιστορία. Σήμερα, 50 ακριβώς χρόνια μετά την εκτόξευση του Apollo 11 και με μύριες όσες διαστημικές αποστολές να έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες τόσες στα σκαριά, η Σελήνη αναμένεται να μας προσφέρει ένα ακόμη μοναδικό θέαμα: την μερική έκλειψή της, η οποία αναμένεται να είναι ορατή και από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από τη χώρα μας, ο δίσκος του φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου.

Ορατή στην Αθήνα

έκλειψη Σελήνης

Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00.

Σημειώνεται ότι η πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 00:38 της Τετάρτης.

Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό. Συνεπώς η έκλειψη θα εξελιχθεί σε αρκετό ύψος, ώστε να μπορεί να γίνει παρατήρηση της ακόμα και από τις αστικές περιοχές.

Ραντεβού το 2022

Είχε προηγηθεί μια έκλειψη Σελήνης τον Ιανουάριο 2019, ενώ δεν θα υπάρξει άλλη σεληνιακή έκλειψη έως το τέλος του έτους. Μερική έκλειψη Σελήνης ορατή από την Ελλάδα θα υπάρξει ξανά το Μάιο του 2022, ενώ ορατή ολική έκλειψη Σελήνης τον Σεπτέμβριο του 2025.

Διαφήμιση