Αρχική Ειδήσεις Κτηματολόγιο: Προσοχή στις προθεσμίες

Κτηματολόγιο: Προσοχή στις προθεσμίες

0
Κτηματολόγιο
Διαφήμιση

Οι διακοπές αρχίζουν και κάποιοι φορείς ενδεχομένως να υπολειτουργούν, όμως τα γραφεία κτηματογράφησης συνεχίζουν ακάθεκτα το έργο τους, καθώς οι προθεσμίες λήγουν ασχέτως αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι.

Αν και αναμένεται υπουργική απόφαση για την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει επιπλέον παράταση, δεν θα υπάρξει αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα.

Γι αυτό οι πολίτες παρακινούνται να κάνουν τις δηλώσεις τους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, όχι τις τελευταίες μέρες, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν.

Υπενθυμίζεται πως με υπουργική απόφαση έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα (Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Λακωνία και μισό Ηράκλειο).

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε 35 περιοχές στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα

Κτηματολόγιο

31 Ιουλίου: Λήγει η παράταση που δόθηκε με υπουργική απόφαση σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο. Αναμένεται νέα υπουργική απόφαση για παράταση το περισσότερο έως τεσσερισήμισι μήνες.

22 Αυγούστου: Λήγει το τρίμηνο για Δυτική Αττική και νησιά Αργοσαρωνικού. Απομένει άλλο ένα τρίμηνο. Σε πρώτη φάση θα δοθεί παράταση ενάμιση μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

26 Αυγούστου: Στη Μεσσηνία στις 26 και στις σε Βοιωτία και Φωκίδα 28 Αυγούστου λήγει το εξάμηνο για την υποβολή δηλώσεων, ενώ έως τις 26 Αυγούστου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ανάρτησης για τις Σέρρες.

12 Σεπτεμβρίου: Λήγει το προβλεπόμενο εξάμηνο για Μαγνησία και Σποράδες. Αναμένεται να δοθεί νέα παράταση 1,5 μήνα έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

18 Σεπτεμβρίου: Λήγει το τρίμηνο για Ιθάκη, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο. Εδώ αναμένεται τρίμηνη παράταση σε δύο δόσεις με λήξη του εξαμήνου στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

1 Οκτωβρίου: Αναμένεται να δοθεί τρίμηνη παράταση σε δύο δόσεις σε Λήμνο και Λέσβο με τη λήξη του εξαμήνου στις 2 Ιανουαρίου 2020.

Τα προγράμματα του 2011

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων: Αφορά τις προκαποδιστριακές κοινότητες Αγ. Ιωάννου, Ανω Λαψίστης, Ασφάκας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρύων, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλίου, Ροδοτοπίου, Αμπελείας, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελίου, Κρανούλας, Kρύας, Λογγάδων, Μαρμάρων, Mπάφας, Μπιζανίου, Νεοκαισαρείας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδινής, Περάματος και Περιβλέπτου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας: Αφορά τις προκαποδιστριακές κοινότητες Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μουρουδίου, Νέας Σελευκείας και Κεστρίνης.

Όπως προαναφέρθηκε, η συλλογή δηλώσεων αρχίζει τη Δευτέρα 22 Ιουλίου και λήγει για τους κατοίκους εσωτερικού στις 22 Οκτωβρίου 2019  και για τους κατοίκους εξωτερικού και το Δημόσιο στις 22 Ιανουαρίου 2020.

Υποχρεωτική δήλωση

Σημειώνεται ότι η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Μάλιστα, όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης κτηματογράφησης ούτε υποβάλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την επταετή περίοδο λειτουργίας του Κτηματολογίου μέχρι την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν. Μέχρι στιγμής, πάνω από 170.000 ακίνητα (σε περιοχές που έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές), τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής περιέλευσης στο Δημόσιο.

Πηγή: ecopress.gr

Διαφήμιση