Αρχική Καταστροφές Η Κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Αλλάζει ο κόσμος γύρω μας

Η Κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Αλλάζει ο κόσμος γύρω μας

0
Κλιματική αλλαγή, αρκούδα
Διαφήμιση

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται πλέον εμφανείς περισσότερο από ποτέ, συνέρχεται στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου, η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα, προκειμένου να ενισχυθούν οι φιλοδοξίες και να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, η κλιματική αλλαγή είναι το καθοριστικό ζήτημα της εποχής μας και τώρα είναι η ώρα να δράσουμε!

Υπάρχει ακόμα χρόνος για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, αλλά θα απαιτηθεί πρωτοφανής προσπάθεια από όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Η Κλιματική αλλαγή είναι εδώ - Αλλάζει ο κόσμος γύρω μας

Η επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Οι παγκόσμιες εκπομπές φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και δεν δείχνουν κανένα σημάδι ανάκαμψης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο καυτά καταγράφηκαν και οι θερμοκρασίες του χειμώνα στην Αρκτική αυξήθηκαν κατά 3 ° C από το 1990.

Τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν και αρχίζουμε να βλέπουμε τις απειλητικές για τη ζωή, συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στην υγεία, μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των καυσώνων και των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές παντού και έχουν πολύ άσχημες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

klima 2

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τις εθνικές οικονομίες, κοστίζοντας σήμερα πολύ περισσότερα απ’όσα υπολογίζονταν.

Όσο περνάει ο καιρός και αντιλαμβανόμαστε τις καταστροφικές συνέπειες, ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση λαμβάνει το ζήτημα.

Τώρα είναι διαθέσιμες οικονομικά προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις καθαρές και πιο ανθεκτικές οικονομίες.

Η τελευταία επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι εάν ενεργήσουμε τώραμπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα μέσα σε 12 χρόνια και να διατηρήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλότερη από 2 ° C και ακόμη, όπως ζητούν οι επιστήμονες, σε 1,5 ° C πάνω από τα προ- βιομηχανικά επίπεδα.

klima 3

Η Συμφωνία των Παρισίων – ένα οραματικό, βιώσιμο, προσανατολισμένο προς το μέλλον πλαίσιο πολιτικής, καθορίζει ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να αντιστραφεί ο αντίκτυπός της.

Αλλά η ίδια η συμφωνία δεν έχει νόημα χωρίς άμεση και φιλόδοξη δράση.

Ο στόχος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί όλους τους ηγέτες να έρθουν στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου με συγκεκριμένα και ρεαλιστικά σχέδια για την ενίσχυση των εθνικών συνεισφορών τους έως το 2020.

κλίμα

Με σχέδια που θα έχουν ως στόχο τη μείωση των  εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% κατά την επόμενη δεκαετία και σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Για να είναι αποτελεσματικά και αξιόπιστα, αυτά τα σχέδια, τα κράτη:

  • Πρέπει να δείξουν το δρόμο προς την πλήρη μετασχηματισμό των οικονομιών σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Δεν πρέπει να δημιουργούν νικητές και ηττημένους ή να αυξάνουν την οικονομική ανισότητα.
  • Πρέπει να είναι δίκαιες και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προστασία για εκείνους που έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στο πλαίσιο μιας δίκαιης μετάβασης.
  • Η διάσκεψη κορυφής θα συγκεντρώσει τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, τις τοπικές αρχές και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την ανάπτυξη φιλόδοξων λύσεων όπως:
  • Μια παγκόσμια μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια,
  • Βιώσιμες και ανθεκτικές υποδομές και πόλεις,
  • Βιώσιμη γεωργία και διαχείριση των δασών και των ωκεανών,
  • Ανθεκτικότητα και προσαρμογή στις κλιματικές επιπτώσεις και
  • Την ευθυγράμμιση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης με καθαρή μηδενική οικονομία.

Οι ταχείες λύσεις για το κλίμα μπορούν να ενισχύσουν τις οικονομίες μας και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουν καθαρότερο αέρα, τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και τη βιοποικιλότητα και φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος.

klima 6

Οι νέες τεχνολογίες και οι λύσεις μηχανικής παράγουν ήδη ενέργεια με χαμηλότερο κόστος από την οικονομία που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι πλέον οι φθηνότερες πηγές ισχύος σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες.

Πρέπει όμως να ξεκινήσουν ριζικές αλλαγές.

Αυτό σημαίνει:

  • Την κατάργηση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και τη γεωργία με υψηλή εκπομπή και τη μετάβαση προς την ανανεώσιμη ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις έξυπνες πρακτικές για το κλίμα.
  • Την τιμολόγηση του άνθρακα που αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος των εκπομπών, από τον κίνδυνο του κλίματος έως τους κινδύνους για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Επιτάχυνση του κλεισίματος των σταθμών άνθρακα και αναστολή της κατασκευής νέων και αντικατάσταση των θέσεων εργασίας με υγιεινότερες εναλλακτικές λύσεις, ώστε ο μετασχηματισμός να είναι απλώς, χωρίς αποκλεισμούς και κερδοφόρος.

Σύνοδος Κορυφής

Οι προτεραιότητες

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μετασχηματιστικές δράσεις στην πραγματική οικονομία είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές, ο Γενικός Γραμματέας έχει δώσει προτεραιότητα στα ακόλουθα χαρτοφυλάκια δράσης:

  • Χρηματοδότηση: Κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης για τη μείωση του άνθρακα σε όλους τους τομείς.
  • Μεταβατική ενέργεια: Επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σημαντική αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
  • Μεταβατική βιομηχανία: Μεταποιητικές βιομηχανίες όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο χάλυβας, το τσιμέντο, τα χημικά και η τεχνολογία της πληροφορίας.
  • Λύσεις βασισμένες στη φύση: Μείωση των εκπομπών, αύξηση της ικανότητας απορροής και ενίσχυση της ανθεκτικότητας εντός και μεταξύ των δασών, της γεωργίας, των ωκεανών και των συστημάτων διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της βιοποικιλότητας,
  • Πόλεις και τοπικές δράσεις: Προώθηση του μετριασμού και της ανθεκτικότητας σε αστικό και τοπικό επίπεδο, με επίκεντρο τις νέες δεσμεύσεις για κτίρια χαμηλών εκπομπών, μαζικές μεταφορές και αστικές υποδομές. και την ανθεκτικότητα για τους φτωχούς των αστικών περιοχών.
  • Ανθεκτικότητα και προσαρμογή: Προωθώντας τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης και διαχείρισης των επιπτώσεων και των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα σε εκείνες τις κοινότητες και τα πλέον ευάλωτα έθνη.
  • Επιπλέον, υπάρχουν τρεις επιπλέον βασικοί τομείς:
  • Στρατηγική μετριασμού: να δημιουργηθεί δυναμική για φιλόδοξες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDCs) και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.
  • Συμμετοχή των νέων και Κινητοποίηση του κοινού: Να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να αναλάβουν δράση για την αλλαγή του κλίματος και να διασφαλίσουν ότι οι νέοι θα ενσωματωθούν και θα εκπροσωπηθούν σε όλες τις πτυχές της διάσκεψης κορυφής, συμπεριλαμβανομένων των έξι μετασχηματιστικών περιοχών.
  • Κοινωνικοί και πολιτικοί οδηγοί: να προωθήσουν δεσμεύσεις σε τομείς που επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών, όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των στρατηγικών προσαρμογής στο κλίμα και η προστασία των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που απαιτείται είναι μια ισχυρή προσπάθεια για να καταστήσει σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια απλή ιστορία, αλλά ένας «Παγκόσμιος Πόλεμος» που καταστρέφει τον κόσμο μας κάθε δευτερόλεπτο που περνάει!

Πρέπει όλοι και κυρίως τα κράτη να δράσουν χτες!

klima 8

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Με πληροφορίες από: OHE

Διαφήμιση