Αρχική Καινοτομία «Καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό από την ίδια συσκευή

«Καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό από την ίδια συσκευή

0
beach 1867285 960 720
Διαφήμιση

Μια συσκευή με την οποία επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού και η παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας δημιούργησαν ερευνητές στη Σαουδική Αραβία, συνδυάζοντας δύο ήδη χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας τόσο «πράσινου» ηλεκτρισμού όσο και καθαρού νερού σε άνυδρες και ημι-άνυδρες περιοχές.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές δημιούργησαν μια συσκευή, η οποία, χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, επιτρέπει ταυτόχρονα την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού (και γενικότερα τον καθαρισμό του, ώστε να γίνει πόσιμο και κατάλληλο για άρδευση), καθώς και την παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πενγκ Γουάνγκ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Βασιλιάς Αμπντουλάχ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», συνδύασαν δύο υπάρχουσες τεχνολογίες, τα φωτοβολταϊκά και το πολλαπλών σταδίων φιλτράρισμα μέσω μεμβρανών. Μια μονάδα φιλτραρίσματος τριών σταδίων είναι προσαρτημένη στο πίσω μέρος ενός φωτοβολταϊκού πάνελ.

saudi arabia solar photovoltaic membrane distillation - «Καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό από την ίδια συσκευή

Η διαφεύγουσα θερμότητα που παράγει το φωτοβολταϊκό, αξιοποιείται για πρώτη φορά, προκειμένου να εξατμιστεί το θαλασσινό ή ακάθαρτο νερό, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται μέσω των μεμβρανών, καθαρίζεται και τελικά συμπυκνώνεται ξανά ως καθαρό νερό.

Η συσκευή έχει την αποτελεσματικότητα ενός εμπορικού φωτοβολταϊκού και παρέχει καθαρό νερό με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τις υπάρχουσες συσκευές, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και των δύο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νέα τεχνολογία, που θα μπορούσε εφαρμοστεί είτε στην αυλή του σπιτιού, είτε σε μια μεγάλη μονάδα, θα βγει στην αγορά σε περίπου πέντε χρόνια και είναι σε θέση να παρέχει έως το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού.

Διαφήμιση