Αρχική Ενέργεια ΗΠΑ και Ρωσία (ξανά)καταδικάζουν τις παράνομες εργασίες γεώτρησης στην Κύπρο

ΗΠΑ και Ρωσία (ξανά)καταδικάζουν τις παράνομες εργασίες γεώτρησης στην Κύπρο

0
γεωτρηση κυπριακή αοζ
Διαφήμιση

Την έντονη ανησυχία και αντίθεσή τους στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεώτρησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ εκφράζουν με δηλώσεις τους ΗΠΑ και Ρωσία.

Συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν για δεύτερη φορά την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στην Κύπρο επειδή η προκλητική αυτή κίνηση μονάχα θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μοργκάν Ορτέιγκους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα από τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου και την πιο πρόσφατη αποστολή του σκάφους Γιαβούζ από τη χερσόνησο της Καρπασίας», δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωσή της η Ορτέιγκους την Τρίτη. «Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», κατέληξε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης ότι το «προκλητικό βήμα» μόνο θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, ανέφερε η ανακοίνωση, όπου και επαναλαμβάνεται η πάγια θέση των ΗΠΑ ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Η θέση της Ρωσίας

Ρωσία

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του μετά και την είσοδο δεύτερου τουρκικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σε σχέση με τις πληροφορίες για την είσοδο και νέου τουρκικού πλοίο για γεωλογική έρευνα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε την κατάσταση στην περιοχή με ανησυχία. Πιστεύουμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν βοηθά στη δημιουργία συνθηκών για αδιάσπαστη, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Διαφήμιση