Αρχική Ενέργεια Γενί Σαφάκ: Κοντά στην κήρυξη ΑΟΖ η Τουρκία – Στα «σκαριά» συμφωνία...

Γενί Σαφάκ: Κοντά στην κήρυξη ΑΟΖ η Τουρκία – Στα «σκαριά» συμφωνία με τη Λιβύη

0
Τουρκία, Κωνσταντινούπολη
Διαφήμιση

Διεργασίες για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι διεξάγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία σημειώνει επίσης ότι γίνονται βήματα για συμφωνία με τη Λιβύη για το ίδιο θέμα.

Στο δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας με τίτλο: «Σύντομα ανακήρυξη ΑΟΖ», αναφέρεται ότι η Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ: «Γι’ αυτό το θέμα το υπουργείο Εξωτερικών κάνει εργασίες μαζί με τον υπουργείο Άμυνας. Για την ανακήρυξη του χάρτη ΑΟΖ της Τουρκίας φαίνεται να είναι σημαντική η συμφωνία που θα γίνει με τη Λιβύη», προσθέτοντας ότι δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία για διμερή συμφωνία για τις φυσικές πηγές της Μεσογείου.

Τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η Γενί Σαφάκ εκτιμά ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη είναι κοντά και ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι να υποβάλει στον πρόεδρο Ερντογάν τις προτάσεις του για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα ο αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης με τη στήριξη της Τουρκίας αναχαίτισε τις επιθέσεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος στηρίζεται από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διαφήμιση