Αρχική Καταστροφές Έπτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τη θεομηνία στην Χαλκιδική – Δείτε...

Έπτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τη θεομηνία στην Χαλκιδική – Δείτε εικόνες και βίντεο ΣΟΚ

0
«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Διαφήμιση

Τα μπουρίνια δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο στην Χαλκιδική. Συμβαίνουν συνήθως το καλοκαίρι. Ξεκινούν απότομα. Ξαφνικά σκοτεινιάζει ο ουρανός, ο καυτός ήλιος χάνεται, ο άνεμος είναι δυνατός, τόσο που μπορεί να σηκώσει και τραπεζοκαθίσματα και η βροχή πέφτει δυνατά στα κεφάλια των λουόμενων και μη που για λίγα λεπτά θα βρουν καταφύγιο στο υπόστεγο ή στο εσωτερικό ενός μαγαζιού μέχρι να περάσει.

Όσοι έχουμε βρεθεί στην Χαλκιδική τα γνωρίζουμε και …κάποιες φορές τα περιμένουμε κιόλας για να δροσίσει… Πιο πολύ όμως όλοι θυμόμαστε να περιμένουμε να περάσουν τα ελάχιστα λεπτά που συνήθως διαρκεί το φαινόμενο για να δούμε το υπέροχο ουράνιο τόξο που ανοίγεται μεγαλοπρεπέστατα από τη μια άκρη στην άλλη της ορατής έκτασης.

Φαινόμενα μετά τον καύσωνα

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Όμως αυτό που μόλις περιγράψαμε δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή  που συνέβη χθες το βράδυ στην πρώτο και δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, αν κάποιος έβλεπε το φαινόμενο από δορυφόρο θα έμενε έκπληκτος. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα» ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα. «Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο».

Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

«Βομβαρδισμός αστραπόβροντων για 10-15 λεπτά και από τη δυνατή βροχή – δεν ξεχώριζες τις σταγόνες. Ήταν σαν ο ουρανός να άδειαζε επάνω σου εκτατοντάδες κουβάδες με νερό» λέει στο www.ecozen.gr η 12χρονη Άννα Μαρία που παραθερίζει με τους παππούδες της στην παραλία Διονυσίου της Χαλκιδικής.

Δύο μόλις χιλιόμετρα από τα Νέα Πλάγια όπου έχασαν τη ζωή τους μια μητέρα και το 8χρονο παιδί της ενώ έτρωγαν σε μια ταβέρνα. Πώς έχασε τη ζωή του το παιδί; Η περιγραφή είναι το λιγότερο τραγική: «Το σήκωσε ο αέρας και το πέταξε στην τζαμαρία!»

Στους νεκρούς προστέθηκε και ο 62χρονος ψαράς που είχε εξαφανιστεί από χθες.

«Χρειάστηκαν λίγα μόνο λεπτά για να καταλάβουμε πόσο εύκολα χάνεται η ανθρώπινη ζωή» λέει μία 65χρονη κυρία που όλα αυτά τα χρόνια δεν ξαναβίωσε τέτοιο φαινόμενο.

Ο ισχυρός αέρας ξήλωσε κολώνες της ΔΕΗ, δένδρα, καρφωμένες βαριές ξύλινες ομπρέλες από τις παραλίες, ολόκληρες σκεπές και κάγκελα από μπαλκόνια και περιφράξεις …μέχρι και μικρά φορτηγά, τροχόσπιτα, μηχανές μεγάλου κυβισμού, τα …σήκωσε όλα και τα γύρισε ανάποδα.

Το ΕΚΑΒ

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Συνολικά, με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου, 35 τραυματίες με διάφορες κακώσεις, τέσσερις εκ των οποίων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία «Γ.Παπανικολάου» και «Γ.Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Ένας εξ αυτών νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του «Γ.Παπανικολάου» ενώ ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύεται στο «Γ.Γεννηματάς» με κάταγμα στο μηρό. Σε άλλα τριάντα άτομα, με ελαφρά τραύματα, τα οποία δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών και το νοσοκομείο Πολυγύρου. Λόγω της έκτακτης ανάγκης τα 9 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με ακόμη 11 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα.

Προβλήματα με τη ΔΕΗ


Στο διάστημα της θεομηνίας ένας κεραυνός έπεφτε στον οροφή μίας πολυκατοικίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης βάζοντας πυρκαγιά στο δώμα της ταράτσας. Ένας κεντρικός πυλώνας στης ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε όλη την περιοχή με συνέπεια να συνεχίζεται η διακοπή ρεύματος μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας. Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ που έσπευσαν στο σημείο ασφάλισαν τη γραμμή μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη, ενώ εργάζονται για την επιδιόρθωση της ζημιάς και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Πρόληψη

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Χαλκιδική ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ειδικός σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης,
δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός πως ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία του συστήματος 112 – του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με τον αρμόδιο φορέα.

Ωστόσο ο κ. Συνολάκης, επισήμανε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν οι ταχύτητες των ανέμων και τα σημεία που θα χτυπούσε η κακοκαιρία, όπως επίσης και οι πλημμύρες «αστραπή» που έπληξαν την περιοχή.

Είχε να συμβεί από το 1983

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

«Πρόκειται για ένα κλασικό, πολύ τυπικό μπουρίνι. Αντίστοιχο είχε συμβεί το 1983 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 984 ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Βάσει των μετεωρολογικών στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί τις προηγούμενες ημέρες «είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση –  καρμπόν με το μπουρίνι του 1983 κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού» ανέφερε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Περιγράφοντας το φαινόμενο, ο κ. Κολυδάς είπε ότι πρόκειται για ισχυρό και καταστροφικό μπουρίνι, από αυτά που πλήττουν συχνά τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου, επισήμανε ότι «στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ. την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα στιγμιαία».

Έγκαιρη ενημέρωση

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Την ανάγκη για κάποιον άλλον σχεδιασμό ώστε να ενημερώνεται εγκαίρως ο κόσμος, τόνισε επίσης ο κ. Κολυδάς, ο οποίος πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, ακόμη και να δημιουργηθεί ένα weather radio στα πρότυπα του αμερικανικού που να δίνει άμεσα πληροφόρηση.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου εκ μέρους όλων. Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως χώρα για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές και θα το κάνουμε γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των σωμάτων ασφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζούμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απέδωσε τα εύσημα στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή ήταν πρωτοφανής, γενναία και με αυταπάρνηση, και ελαχιστοποίησε στο βαθμό του δυνατού τις ζημιές. Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηλεφωνούν στο 100 ή το 112 αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου.

Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Η γρήγορη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι αυτή την ώρα η κύρια προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού και των φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής, τόνισε από τα Νέα Μουδανιά, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από την αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων προς τους πληγέντες που θα καλυφθούν «με εντολή του πρωθυπουργού», ενώ ειδική ενίσχυση θα δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας) που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Σε επαγρύπνηση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής ΜακεδονίαςΑπόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Συλλυπητήρια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας σε όσους έχουν υποστεί ζημιές. Δυστυχώς έχουμε έξι επιβεβαιωμένους νεκρούς, πολλούς τραυματίες και έναν αγνοούμενο ψαρά» δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι «αυτό που προέχει είναι η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας». Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν κάποιες ενέργειες για αποζημιώσεις για όσους έχουν πληγεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερωθεί και πέρα από τις προβλεπόμενες ενέργειες θα γίνουν και κάποιες έκτακτες.

Στις 12:00 έχει προγραμματιστεί ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες για σήμερα και ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΔΔΗΕ
«Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική.

Τα συνεργεία της Εταιρείας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα, ξεκινώντας την επιθεώρηση και προχωρώντας σταδιακά στην αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο, στα σημεία που υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης.

Για την περιοχή της Χαλκιδικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας αποκαθίστανται σταδιακά και αναμένεται η αποκατάσταση των περισσοτέρων μέχρι τις βραδινές ώρες. Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Κασσάνδρας, τα συνεργεία της Εταιρείας εργάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές υψηλής τάσης, να επανηλεκτροδοτηθεί και το Δίκτυο της μέσης και χαμηλής τάσης.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Έδεσσας, Κοζάνης, Κατερίνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα σε περιοχές της Κομοτηνής και της Βέροιας.

H Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ευχαριστεί τους εργαζόμενούς της για την άμεση ανταπόκρισή τους και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο Διανομής με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η ταλαιπωρία των καταναλωτών.»

Φωτογραφίες από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαφήμιση