Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Στο ΕΣΠΑ η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Στο ΕΣΠΑ η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

0
διασύνδεση Κρήτη
Διαφήμιση

Εγκρίθηκε η εξειδίκευση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και η ένταξή του στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Αυτό ανακοίνωσε η «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο. Η ένταξη του εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ουσιαστική αύξηση της ταχύτητας ολοκλήρωσης του έργου.

Η διασύνδεση είναι η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην Ελλάδα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι προϋπολογισμού 1 δις ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.
Αυτό θα οδηγήσει στην μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά 326 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (και 400 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο τα επόμενα 20 έτη). Και θα διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

Οι διεθνείς διαγωνισμοί για το έργο -που διενεργούνται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της «Αριάδνης Interconnection»- βρίσκονται σε εξέλιξη.
Και το ενδιαφέρον κατασκευαστών, προμηθευτών, των τραπεζών και της επενδυτικής κοινότητας είναι έντονο.

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα καλωδιακά συστήματα και τους Σταθμούς Μετατροπής εκπνέει στις 5 και 30 Αυγούστου αντίστοιχα.

Διαφήμιση