Αρχική Διάστημα Δύο νεκρά αστέρια προκαλούν νέα ερωτήματα στους επιστήμονες

Δύο νεκρά αστέρια προκαλούν νέα ερωτήματα στους επιστήμονες

0
Διάδικο σύστημα λευκών νάνων - ZTF J1539+5027
Διαφήμιση

Τα αστέρια κρύβουν ακόμα εκπλήξεις παρά τις προόδους της αστρονομίας. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας το Zwicky Transient Facility του Caltech, ανακάλυψαν ένα διάδικο σύστημα λευκών νάνων 8,000 έτη φωτός μακριά, που ονομάζεται ZTF J1539+5027, όπου δύο νεκρά αστέρια βρίσκονται σε τροχιά και αλλάζουν θέση κάθε εφτά λεπτά. Αυτό είναι το δεύτερο γρηγορότερο ζευγάρι λευκών νάνων που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, και το γρηγορότερο αυτού του τύπου. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν έναν λευκό νάνο να “καταβροχθίζει” έναν άλλο, άλλο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Τα συγκεκριμένα αστέρια, όμως, δεν είναι συνηθισμένα και οι επιστήμονες έχουν αναπάντητα ερωτήματα και νέες θεωρίες. Το “πρόβλημα” εντοπίζεται στο μικρότερο, αλλά πυκνότερο, αστέρι το οποίο έχει θερμοκρασία σχεδόν 50,000 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή εννιά φορές την θερμοκρασία του Ήλιου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι τόσο καυτό επειδή έχει αρχίσει να “τρώει” το μεγαλύτερο αστέρι, αλλά δεν παράγει ακτίνες X, όπως είναι συνηθισμένο σε αυτή τη διαδικασία. Ο επικεφαλής της έρευνας, Kevin Burdge, πιστεύει ότι το αστέρι μπορεί να εκπέμπει υπεριώδες και ορατό φως αντί για X-rays.

Επιπλέον, το δυαδικό αυτό σύστημα είναι μία από τις λίγες εντοπισμένες πηγές βαρυτικών κυμάτων. Ενώ η συμπεριφορά αυτή δεν θα μελετηθεί εκτεταμένα μέχρι να λανσαριστεί το ευρωπαϊκό Laser Interferometer Space Antenna (LISA) το 2034, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να μάθουμε. Για την ώρα, οι αστρονόμοι αναμένουν περαιτέρω μελέτη για να αποκαλύψουν περισσότερα για το πώς δουλεύουν αυτά τα δυαδικά συστήματα.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: Engadget

Διαφήμιση