Αρχική Περιβάλλον Αιθιοπία: Φύτεψαν 350 εκατ. δέντρα σε μία μέρα – Στόχος τα 4...

Αιθιοπία: Φύτεψαν 350 εκατ. δέντρα σε μία μέρα – Στόχος τα 4 δις

0
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας φυτεύει δέντρο
Ο πρωθυπουργός, Abiy Ahmed, φυτεύει δέντρο στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα. Φωτογραφία: Aron Simeneh
Διαφήμιση

Περίπου 350 εκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν μέσα σε μία μέρα στην Αιθιοπία, σύμφωνα με υπουργό της χώρας. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μέρας μιας εθνικής πρωτοβουλίας για να αφήσουν μία «πράσινη κληρονομιά» στις επόμενες γενιές.

Στόχος της χώρας είναι να φυτέψουν 4 δισεκατομμύρια δέντρα μέσα στο καλοκαίρι, και για αυτό η κυβέρνηση ενθαρρύνει κάθε πολίτη να φυτέψει τουλάχιστον 40 φυτάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δημόσια γραφεία έχουν κλείσει προκειμένου να συμμετάσχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Αιθιοπία είναι μία χώρα που αντιμετωπίζει ξηρασία και με αυτό το εγχείρημα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αποψίλωσης και της κλιματικής αλλαγής. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η κάλυψη των δέντρων την δεκαετία του 2000 ήταν μόλις 4%, ενώ πριν από μία δεκαετία ήταν 35%.

Φύτευση δέντρου, δέντρο

Ο υπουργός καινοτομίας και τεχνολογίας της Αιθιοπίας, Getahun Mekuria, έγραψε στο Twitter την Δευτέρα ότι έχουν φυτέψει περίπου 353 εκατομμύρια δέντρα. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για τη φύτευση των περισσότερων δέντρων ανήκε μέχρι σήμερα στους Ινδούς, οι οποίοι το 2016 φύτεψαν 50 εκατομμύρια δέντρα σε μία μέρα.

Ο Dr Dan Ridley-Ellis, επικεφαλής του κέντρου τεχνολογίας και επιστήμης των δέντρων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Νάπιερ είπε:

«Τα δέντρα όχι μόνο συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα, αλλά έχουν και τεράστια οφέλη στην καταπολέμηση της απερήμωσης και της υποβάθμισης της γης, ιδιαίτερα στις άγονες χώρες. Παρέχουν επίσης τρόφιμα, καταφύγια, καύσιμα, ζωοτροφές, φάρμακα, υλικά και προστασία της υδροδότησης. Αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό κατόρθωμα δεν είναι μόνο η απλή φύτευση δέντρων, αλλά μέρος μιας τεράστιας και περίπλοκης πρόκλησης για να ληφθούν υπόψη οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες τόσο των δέντρων όσο και των ανθρώπων. Το μάντρα του δασολόγου «το σωστό δέντρο στη σωστή θέση» πρέπει ολοένα και περισσότερο να εξετάζει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, καθώς και την οικολογική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική διάσταση.»


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: The Guardian

Διαφήμιση