Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Ρυθμίσεις για δασωμένους αγρούς και χορτολιβαδικές εκτάσεις

ΥΠΕΝ: Ρυθμίσεις για δασωμένους αγρούς και χορτολιβαδικές εκτάσεις

0
αγροί, χορτολιβαδικές εκτάσεις
Διαφήμιση

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκίνησαν τους απολογισμούς. Εκλογές έρχονται, άλλωστε.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τον τελευταίο μήνα το ΥΠΕΝ προχώρησε στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων της υπαίθρου, «με γνώμονα την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες γης να αξιοποιήσουν χορτολιβαδικές και δασωμένες αγροτικές εκτάσεις «χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό και δασικό ισοζύγιο της κάθε περιοχής».

Δασωμένοι αγροί

αγροί

Από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, προκύπτει ότι στους μέχρι σήμερα κυρωμένους δασικούς χάρτες οι εκτάσεις που το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση, αντιστοιχούν περίπου στο 2% της έκτασης της χώρας. Ειδικότερα έχουν εντοπιστεί 2.820.000 στρέμματα στο 40,4% της μερικής κύρωσης δασικών χαρτών, όπου το 80% αυτών των εκτάσεων έχουν μετατραπεί σε δάση και όχι σε δασικές εκτάσεις.

Από την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει επίσης ότι οι εκχερσωμένες εκτάσεις (εκτάσεις που κατά το 1945 ήταν δάση και σήμερα εμφανίζονται με άλλη μορφή) ανέρχονται στο 1,2% της αντίστοιχης έκτασης της χώρας.

Με την τροποποίηση του άρθρου 67 του ν. 998/79 για τους δασωμένους αγρούς, η οποία ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή και δημοσιεύεται σήμερα σε ΦΕΚ:

  • Οι ιδιοκτήτες δασωμένων αγρών μπορούν να αιτηθούν στη δασική υπηρεσία την έγκριση της χρήσης έκτασης δάσους, έως 30 στρεμμάτων, μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, εφόσον έχουν τίτλους ιδιοκτησίας μέχρι το 2004. Για εκτάσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων απαιτείται τεχνοοικονομική μελέτη, ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας.
  • Επιτρέπεται η γεωργική ή δεντροκομική καλλιέργεια, στους δασωμένους αγρούς, στο πλαίσιο ποιοτικής ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Η νέα διάταξη θα ενισχύσει την ορεινή και αγροτική οικονομία προσφέροντας εργασία και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.

Χορτολιβαδικές εκτάσεις

χορτολιβαδικές εκτάσεις

Με οδηγίες που απέστειλε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, ξεκινά άμεσα η δυνατότητα διόρθωσης των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση στο δασικό χάρτη από δάση σε χορτολιβαδικές.

Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ προβλέπει:

  • Οι εκτάσεις που καλύπτονται μόνο από φρυγανική βλάστηση, χωρίς την παρουσία δασικής βλάστησης, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές. Η ρύθμιση αυτή επιλύει σημαντικά προβλήματα χρήσεων των αποκλειστικά φρυγανικών εκτάσεων, ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα.
  • Οι πολίτες μπορούν να αιτούνται στη Διεύθυνση Δασών τη διόρθωση κυρωμένου δασικού χάρτη, την οποία θα εξετάζει η Επιτροπή Δασολογίου.
  • Η Επιτροπή Δασολογίου, εφόσον διαπιστώσει ότι η έκταση δεν ανήκει στα δάση ή στις δασικές εκτάσεις, την κατατάσσει αυτόματα στις χορτολιβαδικές εκτάσεις της δασικής νομοθεσίας. Στη συνέχεια, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία των δασικών χαρτών, ο κυρωμένος δασικός χάρτης θα διορθώνεται στη συγκεκριμένη επιφάνεια.
Διαφήμιση