Αρχική Επιλεγμένα ΥΠΕΝ: Μοντέλο αντιπλημμυρικής προστασίας ο Έβρος

ΥΠΕΝ: Μοντέλο αντιπλημμυρικής προστασίας ο Έβρος

0
Έβρος
Διαφήμιση

Η αντιπλημμυρική προστασία της Λεκάνης του ποταμού Έβρου μπαίνει επιτέλους στα σκαριά.

Το έργο «INTERREG FLOODGUARD 2014-2020: Εφαρμογή πολιτικών για την αντιπλημμυρική προστασία της Λεκάνης του ποταμού Έβρου» ανακοινώθηκε σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων στην Αλεξανδρούπολη.

Σύγχρονο διακρατικό εργαλείο

Έβρος

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, για τον ποταμό Έβρο, με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ για τους ελληνικούς φορείς, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των πλημμυρών στην περιοχή. Με το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο διακρατικό εργαλείο πρόβλεψης και προειδοποίησης των πλημμυρών στον Έβρο.

“Όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση η Ελλάδα δεν είχε ούτε Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών, ούτε Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας. Και τα δύο αυτά εργαλεία είχαν πολυετή καθυστέρηση και ως χώρα είχαμε λάβει προειδοποιητικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες το ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε και τις δύο αυτές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, γλιτώνοντας πρόστιμα για τη χώρα.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Έβρος

“Σήμερα, υλοποιούμε εδώ το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν τον Αύγουστο 2016 οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας ως προς τη δυναμική συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα διαχείρισης πλημμυρών και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, διευκρινίζοντας ότι το Πρόγραμμα Interreg αποτελεί εργαλείο που θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλες τις διασυνοριακές λεκάνες, όπως αυτές που σχηματίζουν για παράδειγμα οι ποταμοί Νέστος, Στρυμώνας, Αξιός κ.λπ.  “Το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ανταλλαγής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και με άλλες Βαλκανικές χώρες. Στοχεύουμε σε ένα κοινό βαλκανικό μέλλον, με ειρήνη, συνεργασία, σταθερότητα και εργασία”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Αναπτυξιακό αποτύπωμα

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας θα κριθεί από το εάν αφήσει πράγματι οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. “Δεν αρκεί να πούμε ότι κηρύσσουμε σήμερα ένα έργο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις διοικητικές και τεχνολογικές απαιτήσεις του έργου. Προφανώς αυτό θα είναι και ένα από τα επίδικα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, με δεδομένο ότι δεν έχουν όλες οι παρατάξεις την ίδια άποψη για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την τεχνογνωσία του Δημοσίου, που όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλεύει σωστά ο ιδιωτικός τομέας”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Συνεργασία και έλεγχος

Έβρος

“Το Πρόγραμμα Interreg Ελλάδας –  Βουλγαρίας αποτελεί λοιπόν ένα στοίχημα”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ. “Θα διαπιστωθεί στην πράξη εάν θα έχουμε υψηλή αποτελεσματικότητα και εάν το συγκεκριμένο εργαλείο θα αποτελέσει την αφετηρία και για άλλα παρόμοια προγράμματα. Για την επιτυχία του χρειάζεται η συνεργασία αλλά και ο έλεγχος όλων των εμπλεκομένων: της διαχειριστικής αρχής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της ευρύτερης περιοχής. Διότι, κανείς δεν μπορεί πλέον να παραλείψει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη σχεδιασμού μιας κλιματικά ουδέτερης κοινωνίας και οικονομίας”.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here