Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Διακρατική, διαστημική παρακολούθηση των υγροτόπων της Μεσογείου

ΥΠΕΝ: Διακρατική, διαστημική παρακολούθηση των υγροτόπων της Μεσογείου

0
Υγρότοποι
Διαφήμιση

Στην παρουσίαση του προγράμματος INTERREG Balkan Mediterranean WetMainAreas παρέστη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς ως προσκεκλημένος του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή).

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στους κήπους του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο στο και αφορούσε την προστασία των υγροτοπικών οικοσυστημάτων της Νότιας Βαλκανικής.

Διακρατικό πρόγραμμα

WetMainAreas Axios River 3

Το καινοτόμο πρόγραμμα WetMainAreas πραγματοποιείται σε διακρατική συνεργασία ανάμεσα σε πέντε βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία). Συντονιστής του προγράμματος είναι δύο ελληνικοί ερευνητικοί φορείς, το ΕΚΒΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που προσφέρουν την τεχνογνωσία τους για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος διαστημικής παρακολούθησης των υδάτινων επιφανειών και υγροτόπων των βαλκανικών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σχετικά με το πρόγραμμα WetMainAreas

WetMainAreas Ποταμός Αξιός

Το σύστημα WetMainAreas επιτρέπει την καταγραφή και διατήρηση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων της Βαλκανικής Μεσογείου με συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των υγροτόπων (monitoring), παρέχοντας δεδομένα επικαιροποιημένα ανά πάσα στιγμή.

WetMainAreas logo

Στην τράπεζα δεδομένων που δημιουργείται, παρέχονται πληροφορίες σχετικές με γεωλογικά, υδρολογικά χαρακτηριστικά, στοιχεία για την χλωρίδα και πανίδα, ανθρωπογενείς δραστηριότητες της περιοχής, καθώς και ιστορικές και πολιτισμικές πληροφορίες που συνδέονται με τους υγροτόπους.

Τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως τόσο για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, διοικητικούς (φορείς διαχείρισης κλπ, αυτοδιοίκηση, Υπουργεία) φορείς, αλλά και για οικοτουριστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.

Σημαντικό για την κλιματική αλλαγή

WetMainAreas Ποταμός Αξιός

Ο Υφυπουργός Γιώργος Δημαράς τόνισε την τεράστια σημασία του προγράμματος WetMainAreas για την κλιματική αλλαγή, την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της χώρας και την ενημέρωση των πολιτών για τον φυσικό αυτό πόρο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η καταγραφή δεν επαρκεί για την προστασία των υγροτόπων, αν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από την πολιτεία και αν οι πολίτες δεν το απαιτούν από τις ηγεσίες τους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην συνεισφορά του στην απόσυρση του ΠΔ για τον υγρότοπο της Ψάθας καθώς και στην υπογραφή Τροπολογίας (1/10/2018) που προβλέπει την προστασία των μεγάλων υγροτόπων της Αττικής.

Διαφήμιση