Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις WWF Ελλάς: Πρόσκληση-πρόκληση προς υποψήφιους βουλευτές

WWF Ελλάς: Πρόσκληση-πρόκληση προς υποψήφιους βουλευτές

0
Εκλογές
Διαφήμιση

Σε τέσσερις Κυριακές η Ελλάδα πάει και πάλι στις κάλπες.

Αυτή τη φορά για τις εθνικές εκλογές.

Αν και οι περισσότερες παρατάξεις που θα αναμετρηθούν τον φετινό Ιούλιο έχουν -άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο- κάποιες θέσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, στην ουσία απουσιάζουν εκείνες οι πολιτικές που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα την κλιματική κατάρρευση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς καλεί τους υποψήφιους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν απέναντι σε 10 περιβαλλοντικές προκλήσεις.

«Πριν την κάλπη, οι υποψήφιοι βουλευτές και τα κόμματα είναι απαραίτητο να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους για τις περιβαλλοντικές και κλιματικές δεσμεύσεις τους», επισημαίνει το WWF, προειδοποιώντας ότι η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πρωτοπόρα δύναμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα κριθεί στην επόμενη τετραετία.

Απομένουν 11 χρόνια

Κλιματική αλλαγή - ρύπανση - εργοστάσιο - καμινάδες

Τα μηνύματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Έχουμε μόλις 11 χρόνια για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία του πλανήτη μας και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον +1,5 βαθμό Κελσίου. «Η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος θα είναι καθοριστική για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια διεκδίκηση πρωταγωνιστικού διεθνούς ρόλου στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης και θωράκιση απέναντι στις επιπτώσεις της».

Απουσία πολιτικής βούλησης

vouli3

«Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πιο ώριμη από ποτέ να στηρίξει φιλόδοξες πολιτικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» υποστηρίζει η οργάνωση. Τονίζει ωστόσο ότι «απουσιάζει η απαραίτητη πολιτική βούληση που είναι απαραίτητο να διατυπωθεί πριν κριθεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης του ερευνητικού ινστιτούτου Pew Research Center, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα σε 28 χώρες, όσον αφορά στη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, με το 90% των πολιτών της χώρας μας να θεωρούν την κλιματική κρίση τεράστια απειλή για τη χώρα, ξεπερνώντας ακόμα και χώρες με πολύ ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά πολίτες, όπως η Γαλλία και η Σουηδία.

Οι 10 προκλήσεις

ekloges1

Το WWF Ελλάς καλεί τους υποψήφιους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επί των παρακάτω δεσμεύσεων -επιλέγοντας ΝΑΙ/ΟΧΙ/ή ΑΛΛΟ- ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη θέση τους για το περιβάλλον και την προστασία του:

  1. Δεσμεύομαι κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου να υπερψηφίσω δεσμευτικό εθνικό σχεδιασμό σύμφωνο με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου, ο οποίος θα περιλαμβάνει την άμεση απεξάρτηση από το κάρβουνο και τη στροφή στην παραγωγή ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές.
  2. Δεσμεύομαι ότι θα καταψηφίσω κυρώσεις συμβάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς απειλούν τον μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας, τον τουρισμό και τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση.
  3. Δεσμεύομαι να αναλάβω πρωτοβουλίες για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών της χώρας και των εργαζομένων σε λιγνιτικές μονάδες, υποστηρίζοντας τη στροφή σε οικονομικές δραστηριότητες που αποκλείουν τη χρήση κάρβουνου.
  4. Δεσμεύομαι να προωθήσω την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και την υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών που όχι απλά ενθαρρύνουν, αλλά ενεργοποιούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  5. Δεσμεύομαι να αντιτεθώ σε κάθε νομοθετική ή πολιτική πρωτοβουλία που υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση και ακτές.
  6. Δεσμεύομαι να υποστηρίξω την ολοκλήρωση των προεδρικών διαταγμάτων και των σχεδίων διαχείρισης για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, μέχρι το τέλος της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.
  7. Δεσμεύομαι να υποστηρίξω ενεργητικά την υιοθέτηση μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φύση και τον άνθρωπο, το 2020, που θα ενισχύσει τους παγκόσμιους στόχους και μηχανισμούς για την αναστροφή της απώλειας της φύσης.
  8. Δεσμεύομαι πως θα απαιτήσω την κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και την ανακατεύθυνση των πόρων που θα εξοικονομηθούν σε στήριξη της καθαρής ενέργειας, της ενεργειακής εξοικονόμησης και των καινοτόμων τεχνολογιών αποθήκευσης.
  9. Δεσμεύομαι να προωθήσω κίνητρα και εργαλεία για την αύξηση των επενδύσεων και θέσεων εργασίας στους κλάδους της «κυκλικής οικονομίας» με αποκλεισμό της καύσης απορριμμάτων.
  10. Δεσμεύομαι να προωθώ την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής προστασίας σε όλες τις οικονομικές και αναπτυξιακές πολιτικές και να αντιταχθώ σε οποιαδήποτε νομοθετική οπισθοδρόμηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Διαφήμιση