Αρχική Καταστροφές Το 40% των πάγων της Γροιλανδίας είναι πλέον παρελθόν

Το 40% των πάγων της Γροιλανδίας είναι πλέον παρελθόν

0
Γροιλανδία
Διαφήμιση

Μπορεί μια εικόνα να αξίζει όσο χίλιες λέξεις, όμως η φωτογραφία του Κλιματολόγου Steffen M. Olsen από το Κέντρο Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, συνοδεύεται από μεγάλη θλίψη, από αγωνία και ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι σε έναν πλανήτη όπου οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι καταιγιστικές.

Το ενσταντανέ που απαθανάτισε ο Olsen πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ρουτίνας στον Κόλπο του Ίνγκλφιλτ στη βορειοδυτική Γροιλανδία, είναι αποκαλυπτικό. Στην προσπάθειά του να ανασύρει κάποια εργαλεία μέτρησης τα οποία είχαν τοποθετηθεί στον πάγο, διαπίστωσε ότι ένα λεπτό στρώμα νερού σκέπαζε τον πάγο πάνω στον οποίο επιχείρησε να κυλήσει το έλκηθρό του!

Η viral φωτογραφία

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε στο Twitter από τον συνάδελφό του επιστήμονα Rasmus Tonboe με αποτέλεσμα να γίνει viral, ως σύμβολο της ταχύτητας με την οποία λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική.

«Είναι απίστευτα ασυνήθιστο, να βλέπεις τόσο νερό πάνω από διατηρημένο πάγο», έγραψε ο Tonboe. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι πάγοι σπάνε και το νερό κυλάει στις ρωγμές τους – δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο!»

Ο ίδιος ο Olsen έγραψε στο Twitter ότι ο πληθυσμός της Γροιλανδίας εξαρτάται από τον πάγο για τις μετακινήσεις του, το κυνήγι και το ψάρεμα. Ακραία γεγονότα, όπως το πλημμύρισμα των πάγων από ξαφνικό λιώσιμο της επιφάνειάς τους, χρήζουν άμεσης κινητοποίησης.

40% των πάγων έχουν λιώσει

Γροιλανδία

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Χιονιού και Πάγου, η Γροιλανδία έχασε 712.000 τετ. χλμ. πάγου στις 12 Ιουνίου, κατά 470.000 τετ. χλμ. περισσότερα απ’ όσα κατά το ίδιο διάστημα το 2018. Επίσης, εξαφανίστηκαν 600.000 περισσότερα τετραγωνικά χιλιόμετρα από όσα έλιωσαν κατά μέσο όρο από το 1981 έως το 2010. Πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσαν σε μια μονάχα ημέρα, με την εκτιμώμενη ποσότητα πάγου που χάθηκε να ανέρχεται στους 2 γιγατόνους (δηλ. 2 δισ. τόνους).

Νέο ρεκόρ;

Το 2012, η Γροιλανδία έχασε για λίγες ημέρες το 97% του επιφανειακού πάγου της. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2019 η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη. Οι θερμοκρασίες στη περιοχή αυξήθηκαν κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα και τα νερά ρέουν πλέον σε περιοχές της Αλάσκας όπου ουδέποτε έφταναν.

Σε δηλώσεις του στο Euronews, ο Jason Box, καθηγητής Κλιματολογίας στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας εξηγεί ότι το επιπλέον αυτό γλυκό νερό που πλημμυρίζει τον Βόρειο Ατλαντικό «διαταράσσει τη ροή του ωκεανού, όμως αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα τις συνέπειες, ίσως φέρει δυνατότερες καταιγίδες στην βορειοδυτική Ευρώπη».

Παγκόσμια κινητοποίηση

Γροιλανδία

Τον περασμένο μήνα το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας ανακοίνωσε ότι η περίοδος της τήξης ξεκίνησε φέτος έναν μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, για δεύτερη φορά στα χρονικά από το 1980.

Ωστόσο, η εικόνα που απαθανάτισε ο Olsen θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και στην παγκόσμια κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Κατ’ αρχάς πρέπει να σταματήσουμε να εκπέμπουμε επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και κατά δεύτερον πρέπει να απομονώσουμε αυτό τον άνθρακα και να τον αποθηκεύσουμε κάπου υπόγεια, ίσως στους ωκεανούς, ώστε να σταματήσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου» επισήμανε ο Jason Box.

Τι σημαίνει το λιώσιμο των πάγων

Γροιλανδία

Το λιώσιμο των καλυμμάτων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής αφενός αναμένεται να αυξήσει το επίπεδο των ωκεανών, αφετέρου ενδέχεται να προκαλέσει όλο και περισσότερα ακραία φαινόμενα και να αποσταθεροποιήσει το κλίμα σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», οι τόνοι νερού που θα προκύψουν από το λιώσιμο των πάγων, κυρίως στη Γροιλανδία, μπορεί να αποδυναμώσουν τα ρεύματα των ωκεανών, τα οποία τώρα μεταφέρουν το κρύο νερό προς τα νότια βυθίζοντάς τα στον Ατλαντικό, ενώ παράλληλα σπρώχνουν τα τροπικά νερά προς τα βόρεια πιο κοντά στην επιφάνεια.

Διαφήμιση