Αρχική Τουρισμός Θεοχαρόπουλος: Διεκδικούμε έναν τουρισμό ανταγωνιστικότερο, πιο εξωστρεφή και πρωτοπόρο

Θεοχαρόπουλος: Διεκδικούμε έναν τουρισμό ανταγωνιστικότερο, πιο εξωστρεφή και πρωτοπόρο

0
Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος - ΣΕΤΕ
Διαφήμιση

«Στα δύσκολα αυτά χρόνια ο τουρισμός όχι μόνο έχει αντισταθεί αλλά έχει εμποδίσει την περαιτέρω ύφεση, συντελεί στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην χώρα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ασφάλεια και προοπτική» είπε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Ο Υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος

«Τώρα πλέον ανοίγονται νέοι ορίζοντες, υπάρχουν ευκαιρίες, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι προκλήσεις και οι απειλές» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι «Θέτουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Δεν εφησυχάζουμε. Διεκδικούμε έναν τουρισμό περισσότερο ανταγωνιστικό, περισσότερο εξωστρεφή, έναν τουρισμό πρωτοπόρο. Παλεύουμε για λύσεις  σε διαχρονικές παθογένειες».

«Η χώρα έχει αναγνωριστεί ως πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και παράδειγμα καλών πρακτικών» σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού και επεσήμανε ότι «Τα μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή θα ωθήσουν περαιτέρω την τουριστική ανάπτυξη. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% άμεσα (και σε 11% από 1/1/20), η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% σε 6%, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από 13% σε 11% από 1/1/20 θα δώσουν μια νέα ώθηση στον τουριστικό τομέα. Και όλα τα άλλα θετικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί αλλά και ανακοινώνονται όπως αυτά για τη μεσαία τάξη, θα βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη, συνεπώς και την τουριστική ανάπτυξη».

Οι προτεραιότητες

Τουρισμός Ελλάδα

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σημείωσε ότι: «Πρώτη προτεραιότητα το τρίπτυχο: ανταγωνιστικότητα – εργασία – περιβάλλον. Κρίσιμο θέμα για εμάς είναι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Να ενισχυθούν οι επενδύσεις, και ο δικός σας κλάδος σας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτό. Για την ενίσχυση των επενδύσεων σημαντικό ζήτημα είναι η βελτίωση της χωροθέτησης (να διασφαλίσουμε ένα χωροταξικό πλαίσιο που θα συνδυάζει ανάπτυξη και αειφορία), της αδειοδότησης, αλλά και της παροχής φορολογικών κινήτρων. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα παρέχει κίνητρα, στο πλαίσιο πάντα της κοινωνικής δικαιοσύνης και βασισμένο στην ευρεία διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων μερών είναι η δική μας κατεύθυνση. Και στην προσπάθεια αυτή, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων. Το 2019 υπάρχει η δυνατότητα αυτής της επέκτασης».

«Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας όμως δεν μπορεί να αντίκειται στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων» σημείωσε και τόνισε ότι «στις νεοφιλελεύθερες εμμονές που θέλουν την ελαστικοποίηση της εργασίας, απαντάμε με τη διεκδίκηση περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας που θα διασφαλίζουν και την αποδοτικότητα της εργασίας. Για εμάς είναι βασικό θέμα η αύξηση των θέσεων εργασίας. Να υπάρξουν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα και τον τομέα της φιλοξενίας (για άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους) και που καλύπτουν πληθώρα ειδικοτήτων».

Προτεραιότητα είναι επίσης και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων είπε ο υπουργός και εξήγησε: «Επιδιώκουμε την αειφόρο ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα συνάδει με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Η ενίσχυση της υγιούς  επιχειρηματικότητας με κανόνες και της προσέλκυσης επενδύσεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό όμως οφείλει να γίνει με προσανατολισμό προς την αειφόρο ανάπτυξη».

Ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού

Τουρισμός Ελλάδα

«Ο συνδυασμός της ποικιλίας φυσικής ομορφιάς, του μεσογειακού κλίματος και της πλούσιας παραγωγής παραδοσιακών και μοναδικών προϊόντων με μια μεγάλη ακτογραμμή και πληθώρα νησιών καθώς και της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, επιτρέπουν την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και ανέφερε ενδεικτικά:

Ο θαλάσσιος τουρισμός με δραστηριότητες που αφορούν αποκλειστικά τη θάλασσα.  Στοχεύουμε στην καθιέρωση της Ελλάδας σε κεντρική δύναμη στον θαλάσσιο τουρισμό, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αγροτουρισμός με την ανάδειξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών αξιών της κάθε περιοχής.

Ο πολιτιστικός τουρισμός για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την κουλτούρα του τόπου. Αξιοποιούμε την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από την κινηματογραφική βιομηχανία, τη θεατρική παραγωγή και τον πολιτισμό εν γένει.

Ο οικοτουρισμός για όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη των περιβαλλοντικών πόρων.

Ο συνεδριακός τουρισμός που αποτελεί ευκαιρία για συνδυασμό επαγγελματικών υποχρεώσεων με ολιγοήμερες διακοπές.

Ο εκπαιδευτικός τουρισμός για νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους κατάρτισης.

Ο ιαματικός τουρισμός, ένα πολύ σημαντικό θεματικό τουριστικό προϊόν και αναξιοποίητο στο παρελθόν κεφάλαιο, αλλά και ο ιατρικός τουρισμός που συνδυάζεται και με άλλες μορφές τουρισμού.

Αναβάθμιση των υπηρεσιών

Τουρισμός Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο στόχος είναι «η παροχή μιας ξεχωριστής, ολοκληρωμένης και ποιοτικής εμπειρίας που θα είναι δεμένη με το τοπικό χρώμα. Είμαστε εδώ για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και για να δοθούν λύσεις σε δομικά προβλήματα».

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται: «Ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων, των λιμενικών υποδομών και μαρίνων περιλαμβάνεται επίσης στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό όπως και η εν γένει βελτίωση των δημόσιων υποδομών, η ενεργειακή τους επάρκεια, η διαχείριση απορριμμάτων, οι υπηρεσίες υγείας και άλλων καθημερινών αναγκών».

 «Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, είναι υπόθεση όλων μας» είπε και τόνισε ότι «Προϋποθέτει συνεργασία και συνέργειες, καθώς και συντονισμό μεταξύ κράτους, φορέων και ιδιωτικού τομέα.  Η προσπάθεια διαχείρισης της πολύ-επίπεδης φύσης του τουρισμού είναι εκ των πραγμάτων συλλογική, πέρα από πολιτικούς προσδιορισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το όραμα είναι κοινό και αφορά στην προώθηση της ανάπτυξης του τουρισμού και στην κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων. Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας, με προτάσεις και με δημιουργική συνεργασία, για να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού, όχημα για τη στήριξη της οικονομίας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής στην χώρα».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕγκρίθηκε ο ειδικός κανονισμός λειτουργίας του τουριστικού Λιμένα Γουβιών στην Κέρκυρα
Επόμενο άρθροΜια καλοκαιρινή συνταγή: Γεμιστά παραδοσιακά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ