Αρχική Ενέργεια Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ: Εισήγηση λήψης μέτρων κατά Τουρκίας – Με νέα...

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ: Εισήγηση λήψης μέτρων κατά Τουρκίας – Με νέα Navtex απαντά η Άγκυρα

0
european parliament Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Διαφήμιση

«Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, επιλογές για κατάλληλα μέτρα» για την Τουρκία, σύμφωνα με το Κείμενο των Συμπερασμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τρίτης.

Στο Κείμενο Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι: «Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές συνέπειες, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες, σε όλη την έκταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει συγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιες ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου να απαιτούν αποτελεσματική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος της Άγκυρας.

Το σχετικό Κείμενο Συμπερασμάτων θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ολόκληρο το Κείμενο Συμπερασμάτων του ΣΓΥ της ΕΕ μπορείτε να το δείτε εδώ (στα αγγλικά): Κείμενο Συμπερασμάτων

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, τα κατάλληλα μέτρα που η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης κλήθηκαν να προτείνουν για την Τουρκία, από το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων μπορεί να περιλαμβάνουν «τoν περιορισμό της χρηματοδότησης ή των συναντήσεων υψηλού επιπέδου».

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Αρμόδιος για τη διεύρυνση δήλωσε στο Λουξεμβούργο, μετά το πέρας της συνεδρίασης ότι: «Όσον αφορά στην Τουρκία, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η χώρα συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, με δικές της αποφάσεις». «Επομένως εξακολουθεί να ισχύει το de facto τέλμα στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης που αποφάσισε το Συμβούλιο πέρυσι».

Εξήγησε ότι «η συζήτησή μας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της γεώτρησης υδρογονανθράκων από τουρκικά σκάφη στην Κυπριακή ΑΟΖ, πράγμα που είναι απαράδεκτο».

Σημειώνεται ότι «στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Διεύρυνση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέροντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κατάσταση απαιτεί όπως η ΕΕ προχωρήσει πλέον από τα λόγια στις πράξεις.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών στηρίχθηκε από τους εταίρους μας, με την ομόφωνη υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την υπό εξέλιξη παράνομη γεώτρηση και καταδικάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις και συστάσεις της ΕΕ για να τερματίσει αυτές τις ενέργειες συμμορφούμενη με το Διεθνές Δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο τονίζει τις σοβαρές και άμεσες συνέπειες που οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν επί ολόκληρου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο πλαίσιο έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, το Συμβούλιο για πρώτη φορά στην περίπτωση της Τουρκίας, καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριμένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων μέτρων. Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της προ-ενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαμβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης.

Το Συμβούλιο δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η συζήτηση επί των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου το θέμα είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη».

Με NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου απαντά η Τουρκία

turkaer

Με κλιμάκωση των ενεργειών της, απαντά η Τουρκία στις αποφάσεις του Συμβουλίου των Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και κυρίως στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων από την ΕΕ εις βάρος της.

Την ώρα που η ΕΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εξέταση λήψης μέτρων εις βάρος της, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει η Σύνοδος Κορυφής. Νωρίτερα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη, για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αρχίσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι, ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα εισέλθει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προχωρήσει σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων. Τα στοιχεία που θα προκύψουν, υπογράμμισε ο Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική, που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα». Όπως αναφέρει και δημοσίευμα της Daily Sabah: «Η λεγόμενη ΤΔΒΚ αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει τα Βαρώσια… Το λεγόμενο Συμβούλιο των Υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στα Βαρώσια, που αποτελούν νόμιμη στρατιωτική ζώνη στη λεγόμενη ΤΔΒΚ».

Στο μεταξύ, την Τρίτη, είδε το φως της δημοσιότητας και η συνάντηση-δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι, προκαλώντας σάλο στα κατεχομένα, την οποία χαρακτήρισαν και οι δύο ως δείπνο κοινωνικής φύσεως. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα ότι «υπήρξε συνάντηση του «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη», ο Μουσταφά Ακιντζί τηλεφώνησε για να ενημερωθεί, σχετικά με το θέμα, στον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος «επιβεβαίωσε ότι έγινε μια τέτοια συνάντηση».

Ερωτηθείς αν υπάρχει προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν γνωρίζω τι διαμείβεται ή τι τεκταίνεται στα κατεχόμενα, αλλά εν πάση περιπτώσει ούτε πρόθεση περί συνομιλιών υπήρξε ή οποιαδήποτε συζήτηση, εκτός από τη γενική θεώρηση στου Κυπριακού, ούτε βεβαίως και περιφρόνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακκιντζί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω ή όχι, όταν ιδιαίτερα πρόκειται περί καθαρά κοινωνικού γεγονότος».

H πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας μετά το Συμβούλιο

Ερντογάν

“Οι αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή του ανακοίνωσή και καλεί την ΕΕ “να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της”, όπως τη χαρακτηρίζει. Κατηγορεί την ΕΕ ότι μετέτρεψε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού και ότι κινείται ως μια ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “παρά αυτή την προκατειλημμένη στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία”, αναφέροντας ότι “η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ όπως ισχυρίζονται κάποιοι”.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “απορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στη χώρα μας στις αποφάσεις που λήφθηκαν στην συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου”. “Οι αποφάσεις δεικνύουν πόσο απέχει η ΕΕ από το να αντιληφθεί τα βήματα που έκανε η χώρα μας παρά τις δοκιμασίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη. Η ΕΕ είχε πράξει μεγάλο σφάλμα εντάσσοντας ως μέλος της την «Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου» το 2014. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του σφάλματος υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό μετατρέποντάς τις σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ και πάλι συνέγραψε τις αποφάσεις της με τρόπο μεροληπτικό από την σκοπιά της εξολοκλήρου της ελληνοκυπριακής πλευράς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως “η ΕΕ λαμβάνοντας αυτές τις αποφάσεις κινήθηκε όχι ως μια κοινότητα αρχών και αξιών αλλά σαν μια ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων”. “Αυτή η κατάσταση είναι αντίθετη με την φιλοσοφία ίδρυσης της ΕΕ”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Αναφέρει ακόμη ότι με το επιχείρημα της ‘αλληλεγγύης της ένωσης’ η ΕΕ βλέπει τον εαυτό της σαν Δικαστήριο σε θέματα διμερών διαφορών που αφορούν την κυριαρχία και κάνει μονομερείς δηλώσεις με πολιτικό κίνητρο για ευαίσθητα θέματα όπως είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τα οποία έχουν ιδιαίτερες τεχνικές διαστάσεις, κάτι που αποτελεί μια στάση η οποία δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. “Είναι γνωστό ότι η ΕΕ στο παρελθόν ποτέ δεν πήρε μέρος σε διμερή ζητήματα που αφορούσαν ισχυρισμούς θαλάσσιων αρμοδιοτήτων των δικών της μελών που συγκρούονταν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η παρούσα στάση της ΕΕ ουσιαστικά βασίζεται στα στημένα, αβάσιμα και μαξιμαλιστικά επιχειρήματα του διδύμου Ε/Κ-Ελλάδας σε σχέση με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι σφετερίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των συνεταίρων του νησιού, Τουρκοκυπρίων. “Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο όπως και σε όλες τις γύρω θάλασσες”. “Αυτοί που κάνουν βήματα αντίθετα με τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πετύχουν ποτέ αυτούς τους στόχους τους”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι “οι Τουρκοκύπριοι έχουν προτείνει την σύσταση κοινής ενεργειακής επιτροπής για τις πηγές ενέργειες του νησιού και τα έσοδα ενέργειας, ωστόσο αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά”. “ Μέχρι να βρεθεί λύση στο νησί, η σύσταση κοινής ενεργειακής πολιτικής θα είναι ένα θετικό βήμα και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών θα διευκολυνθεί η περιεκτική λύση”, αναφέρεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό, η Τουρκία θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της κάνοντας τα απαραίτητα βήματα με στόχο να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στις δικές της περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ. Να μην έχει κανένας αμφιβολία γι’ αυτό”.

“Παρά αυτή την προκατειλημμένη στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία”, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: “Η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ όπως λένε κάποιοι. Αντίθετα, η ΕΕ με το να μην συμπεριφέρεται δίκαια και ειλικρινά απέναντι στη χώρα μας, απομακρύνει την Τουρκία από την ίδια και χάνει την πειστικότητά της ενώπιον του τουρκικού λαού. Αν η ΕΕ αφήσει την προκατάληψη της απέναντι σε παγκόσμια ζητήματα όπως είναι η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια και κινηθεί με στρατηγικό όραμα θα ωφελήσει την ίδια”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, λέει η Αθήνα

kypriaki aoz κυπριακή αοζ

Το γεγονός ότι η ΕΕ αποφασίζει για πρώτη φορά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αναδεικνύουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως σημειώνουν οι συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζουν «τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

«Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ τονίζουν ότι «σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».

Με πληροφορίες από philenews.com

Διαφήμιση