Αρχική Επιλεγμένα Med7: Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για...

Med7: Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

0
Med7: Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

Μπορεί οι επτά ουδέποτε να ήταν (και ούτε να υπάρχει προοπτική να γίνουν) …υπέροχοι, όμως τουλάχιστον έχουν συναίσθηση ότι δεν μπορούν να αγνοούν πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο σημαντικά και στην κυριολεξία φλέγοντα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο λόγος για τους ηγέτες των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής «Med7» της Μάλτας.

Στην κοινή διακήρυξή τους, γίνεται εκτενής αναφορά στην υποστήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, στην αναγνώριση της σημασίας εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και σε μια σειρά ακόμη στρατηγικά θέματα, από τα οποία ευτυχώς δεν λείπει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για μια βιώσιμη Ευρώπη

Μάλτα

Έτσι, στο άρθρο 5 τονίζεται η ανάγκη η επόμενη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ να εστιάσει σε συγκεκριμένες λύσεις που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών. Στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση ανάμεσα στις χώρες μέλη ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο ευέλικτη, βιώσιμη και προσαρμοστική στις κλιματικές, δημογραφικές και τεχνολογικές προκλήσεις.

Κοινός αγώνας

«Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην λεκάνη της Μεσογείου και να εντείνουμε τη δουλειά που γίνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το κλίμα», σημειώνει η διακήρυξη στο άρθρο 10. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις ιδιαιτερότητες της περιοχής για την εφαρμογή των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Κλιματική ουδετερότητα

Med7: Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή
Φωτογραφία: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

«Επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε έθνους. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε για την ΕΕ έναν ηγετικό ρόλο στη σύνταξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το κλίμα», συνεχίζουν οι «Med7».

Παράλληλα, Οι επτά ηγέτες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την ΕΕ ως τον κορυφαίο παγκόσμιο παράγοντα για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και τονίζουν ότι αυτόν τον ηγετικό ρόλο καλείται να αναλάβει κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Πλαστικά

Στη διακήρυξη γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις της εκτεταμένης χρήσης πλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και όχι μόνο. «Καλωσορίζουμε την υιοθέτηση της Οδηγίας για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, η οποία θα συμβάλλει στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στη θάλασσα. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της συνεχούς στήριξης της ΕΕ για διεθνή δράση υπέρ της διατήρησης και της αειφόρου χρήσης των ωκεανών και των πόρων τους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here