Αρχική Περιβάλλον G20: 19 στους 20 συμφωνούν για άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

G20: 19 στους 20 συμφωνούν για άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

0
G20 2019
Διαφήμιση

Με τις θερμοκρασίες να σπάνε όλα τα ρεκόρ, οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, εξακολουθούν να δυσκολεύονται να συνεννοηθούν πλήρως για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εξ ου και κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο των G20 αυτές τις ημέρες στην Οσάκα της Ιαπωνίας (η οποία ασκεί την προεδρία της «ομάδας» για πρώτη φορά) δεν συμφώνησαν όλοι ότι θα εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού που υπογράφτηκε το 2016.

Ο «κακός μαθητής» ήταν για μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ που διαχώρισαν τη θέση τους παρόλο που η Γαλλία απείλησε ότι θα ασκούσε βέτο σε περίπτωση που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Συμφωνία με αστερίσκους18FFABC1 5B1C 45E5 96CB 973C6D5D36D9

Ωστόσο η Καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται την «αποφασιστικότητα» των 19 χωρών να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή αλλά δεν δεσμεύονται οι ίδιες.

«Θα έχουμε μια συμφωνία παρόμοια με εκείνην της Αργεντινής. Μια 19+1 συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της συνόδου των G20.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε τόνισε επίσης, ότι τα μέλη των G20 βρήκαν τελικά σημείο συνεννόησης για το κλίμα παρ’ όλες τις «μεγάλες διαφορές» που τους χωρίζουν.

Οι 19 επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν «κατά γράμμα» τη Συμφωνία του Παρισιού χαρακτηρίζοντάς την «μη αναστρέψιμη».

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, υπογράμμισαν εκ νέου την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη Συμφωνία και επιβεβαίωσαν τη «δέσμευσή τους για οικονομική ανάπτυξη και για πρόσβαση στην ενέργεια και την ασφάλεια».

Μηδενικοί ρύποι ως το 2050

ρύποι, κλιματική αλλαγή

Η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε με θέρμη τη συμφωνία, αναφέροντας στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για «μια διαδικασία που δεν γυρίζει πίσω». Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάποιοι ηγέτες δήλωσαν πρόθυμοι να δεσμευτούν για περεταίρω περιορισμό των ρύπων, μέχρι και τον «μηδενισμό» τους έως το 2050.

«Κατά τη γνώμη μας, η αλλαγή του κλίματος θα καθορίσει τη μοίρα της ανθρωπότητας, οπότε είναι επιτακτικό η γενιά μας να κάνει τις σωστές επιλογές», συμπλήρωσε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Ποιοι είναι οι G20

ρύποι, κλιματική αλλαγή

Η Ομάδα των Είκοσι γνωστή ως η G20 ή και G-20, είναι ένα διεθνές φόρουμ για τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες. Ιδρύθηκε το 1999 και τα μέλη του περιλαμβάνουν 19 επιμέρους χώρες-Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, και Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ΕΕ εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συνολικά, οι οικονομίες της G20 αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του ακαθάριστου προϊόντος παγκοσμίως, το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διαφήμιση