Αρχική Ενέργεια Γ. Σταθάκης: Η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας...

Γ. Σταθάκης: Η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος

0
Γ. Σταθάκης - ΔΕΗ
Διαφήμιση

«Εμείς παραλάβαμε μία δημόσια επιχείρηση προς πώληση» δήλωσε σχετικά με τη ΔΕΗ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σταθερή τιμή στο ρεύμα

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη πώλησης του 66%, πλειοψηφικού μεριδίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και του 17% της εταιρείας, υποστήριξε: «Αντί αυτού, εμείς διατηρήσαμε δημόσια τη ΔΕΗ, κρατήσαμε σταθερή την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε αντίθεση με την πολιτική αύξησης του ρεύματος κατά 60% την περίοδο 2010-2014, και τρίτο και βασικότερο από όλα, κάναμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Από τα τέλη του 2019, πρόσθεσε, η αγορά ενέργειας θα λειτουργεί στη βάση του μοντέλου στόχου -target model- όπου θα έχουμε μία πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.

Στρατηγική

Σε σχέση με τη στρατηγική της επιχείρησης ο κ. Σταθάκης μίλησε για μείωση του κόστους τα δύο τελευταία χρόνια, προσαρμογή στη νέα ανταγωνιστική αγορά αλλά και για ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Κοινωνικό τιμολόγιο

Για την επίπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι: «Είναι δύσκολο να ισχυριστεί κάποιος ότι το ΚΟΤ είναι ένας από τους βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες για τη ΔΕΗ καθώς, το κόστος δεν ξεπερνάει τα 70 εκατ. ευρώ το χρόνο».

«Ειδικός ρόλος»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε επίσης τον ειδικό ρόλο της ΔΕΗ για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας και του αγροτικού τομέα. «Δεν μπορώ να σκεφτώ μια ιδιωτική εταιρεία που να έχει ειδική στρατηγική για τη βιομηχανία ή/και για τη στήριξη του αγροτικού τομέα».

Βασικός πυλώνας η ΔΕΗ

Τέλος, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας και μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, καθώς θα διατηρήσει μερίδιο γύρω στο 50%, ένα μέγεθος που θα της επιτρέπει επιπρόσθετα να επιτελεί αυτές τις «ειδικές» λειτουργίες για την ελληνική οικονομία.

Διαφήμιση