Αρχική Ενέργεια Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας – Το κείμενο συμπερασμάτων

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας – Το κείμενο συμπερασμάτων

0
evropaiko simvoulio ευρωπαϊκό συμβούλιο
Διαφήμιση

Αυστηρή ήταν η τελική διατύπωση για τις τουρκικές παραβιάσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «28», που περιέχει τη φράση για πρόβλεψη περί «στοχευμένων μέτρων», κάτι το οποίο διπλωματικές πηγές εξηγούν ως «μέτρα έναντι προσώπων».

Την πρόθεσή της να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να προβεί σε λήψη μέτρων στην περίπτωση που οι προκλήσεις δεν τερματιστούν εκφράζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «28» στο σχέδιο συμπερασμάτων του αποδεχόμενο πλήρως τις θέσεις του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων και του αιτήματός του προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Οι «28» στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρώπη θα αντιδράσει με κλιμακούμενα, κατάλληλα μέτρα σε κάθε παράνομη ενέργεια σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ικανοποίησε, έτσι, την επιδίωξη Αθήνας και Λευκωσίας για σκληρότερη ρητορική και στοχευμένα μέτρα, ακόμα και κατά εταιρειών ή προσώπων που συνδέονται με τις παράνομες εξορύξεις, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, για την Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται:
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως.»

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για ευρύτερους κινδύνους και ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα επόμενα βήματα.

Κάποιες ενστάσεις εκφράστηκαν ως προς τη λεκτική διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ οι χώρες του Νότου στήριξαν τις ελληνικές θέσεις με τους Γάλλους και τους Ιταλούς να πρωτοστατούν, ωστόσο τελικά η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Μέσα στον Ιούλιο θα συνέλθει εκ νέου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και ενδεχομένως εντός Ιουλίου, εφόσον η Τουρκία δεν έχει σταματήσει την προκλητικότητα να παρουσιαστούν τα σχετικά μέτρα μέσω σχετικής έκθεσης που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και ο γραμματέας της Κομισιόν Μαρτιν Σελμάγιερ. Μεταξύ των εν λόγω μέτρων αναμένονται να είναι το πάγωμα των προ-ενταξιακών κονδυλίων και το πάγωμα επαφών σε υψηλό επίπεδο.

Οι θέσεις Τσίπρα – Αναστασιάδη

Τσίπρας

Στην παρέμβασή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μέτρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.

Συνάντηση Τσίπρα – Μογκερίνι

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο κ. Μογκερίνι, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μέτρα μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκαν και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι δύο χώρες την επόμενη περίοδο.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία, παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Οι Σοσιαλιστές καταδικάζουν τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία είναι απομονωμένη και βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Φρανς Τίμερμανς και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις δηλώσεις υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε τη συμπαράσταση των προοδευτικών ηγετών στη προσπάθειά που θα καταβάλει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με σκοπό να υπάρξει σαφής καταδίκη και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ΕΕ εναντίον της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Τις διαστάσεις της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε στη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα.

«Είναι ώρα για πράξεις και όχι για λόγια» τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε, ότι εφόσον οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν, θα πρέπει η Ε.Ε. να επιβάλει συγκεκριμένες κυρώσεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εκθέσει στην κ. Μέρκελ τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που θα υλοποιήσει, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε, επίσης, και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και την κυπριακή ΑΟΖ. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε στον κ. Αναστασιάδη την αμέριστη στήριξή του και επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν η τελευταία εμείνει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο ΕΛΚ, τόνισε ότι «η Ελλάδα οδεύει προς τις εθνικές εκλογές σε ένα διεθνές περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν συνεχιστούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια. Καθώς οδεύουμε προς τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες είναι έτοιμοι για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μία κυβέρνηση που θα φέρει περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».

Γεννηματά: Να υπάρξουν μέτρα προκειμένου να σταματήσει η Τουρκία να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

kypriaki aoz κυπριακή αοζ

Τη συμβολή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας και να υπάρξουν μέτρα για να σταματήσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, που έθεσε το ζήτημα στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Προσερχόμενη η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι θα ζητήσει «τη συμβολή προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν μέτρα προκειμένου να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here