Αρχική Ενέργεια ΔΕΗ: Κρίση λόγω οικονομικών προβλημάτων

ΔΕΗ: Κρίση λόγω οικονομικών προβλημάτων

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Η ένταση για το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) κορυφώνεται.

Η επιχειρηματολογία ένθεν κακείθεν για τις τιμές του ρεύματος, για την πώληση της επιχείρησης, για τη μείωση της κερδοφορίας και την επιδείνωση των ταμειακών ροών, για το μέλλον παλαιών και νέων λιγνιτικών μονάδων, αλλά για το γενικότερο ενεργειακό μοντέλο της χώρας, κυριαρχεί στην πολιτική αρένα, ενώ μαίνεται η προεκλογική αντιπαράθεση.

Τα μέτωπα είναι πολλά και απ’ ό,τι φαίνεται θα αργήσουν να κλείσουν.

Μάχη επιβίωσης

ΔΕΗ

Ο ημερήσιος Τύπος δίνει το στίγμα: «Μάχη επιβίωσης», «Στα πρόθυρα της χρεωκοπίας», «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «Κρίσιμες ώρες για τη ΔΕΗ, στα όρια της κατάρρευσης», «Βυθίζεται η ΔΕΗ» είναι μερικοί μόνο χαρακτηριστικοί τίτλοι των σχετικών ρεπορτάζ, τα οποία εστιάζουν κυρίως στα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Μιλούν για ζημιές που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, για ανάγκη άμεσης ρευστότητας ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ θέτουν ζήτημα αδυναμίας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Μη βιώσιμη

ΔΕΗ

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η οικονομική διευθύντρια της ΔΕΗ Αλ. Κονιδά φέρεται να είχε ενημερώσει εγκαίρως τη διοίκηση για την ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης της εταιρείας μέσα στο πρώτο τρίμηνο, με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, με την επισήμανση ότι εάν αυτό δεν γίνει, τότε στο δεύτερο εξάμηνο θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, που λειτουργεί υπό τη στενή επίβλεψη του πολιτικού της προϊσταμένου Γιώργου Σταθάκη, επισημαίνει η εφημερίδα, αγνόησε και τις προειδοποιήσεις της McKinsey ένα χρόνο πριν για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, κρατώντας στο συρτάρι το σχέδιο εξυγίανσης που της παρέδωσε και ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο. Επίσης, αγνόησε και τα δραματικά αποτελέσματα της χρήσης 2018 που έκλεισε με ζημίες ύψους 903,8 εκατ. ευρώ.

Ο νόμος Μανιάτη

καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας

«Να γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι!» γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας. «Η εταιρεία είναι πια στο χείλος του γκρεμού. Την παρέδωσα με κέρδη 90 εκατ. €, την παραδίδουν με ζημιές 900 εκατ. €. Προειδοποιώ εδώ και 4 χρόνια ότι οι ευθύνες τους είναι όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές! Γιατί ήξεραν! Γιατί εμείς το 2014 νομοθετήσαμε για την Πατρίδα και την Κοινωνία. Αυτοί νομοθέτησαν για την παρέα και το κόμμα τους! Αλλά το 2014 ήταν «παλιοί πολιτικοί» που κατάρτισαν και ψήφισαν ένα νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Ενα νομοσχέδιο που τους έθεσε σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τα πανίσχυρα συνδικάτα της ΔΕΗ».

Ο κ. Μανιάτης κάνει αναφορά στον «νόμο Μανιάτη» για τη Μικρή ΔΕΗ (ν.4273/2014) και παραπέμπει σε πρόσφατο κείμενο της ιστοσελίδας protagon.gr (https://www.protagon.gr/apopseis/h-mikri-dei-kai-o-giannitsis-44341830464/amp) όπου το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ παραλληλίζεται με τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό. «Η ΔΕΗ, όπως και η Κοινωνική Ασφάλιση, αρνήθηκε να εκσυγχρονιστεί, ώστε να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική, και επέλεξε να παραμείνει δέσμια του πελατειακού κράτους. Και στις δυο περιπτώσεις, ισχυρές συντεχνίες σε συνεργασία με ιδιοτελείς πολιτικούς (ψηφαλάκια), ακόμη και ανεύθυνους ή άτολμους, διαμόρφωσαν την ατζέντα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εξασφαλίζοντας για λογαριασμό τους ένα ιδιαίτερο προνομιακό καθεστώς – ευγενή Ταμεία, ευγενείς ΔΕΚΟ» γράφει το Protagon.

Επίθεση από Χατζηδάκη

ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το ίδιο θέμα εξαπέλυσε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό News 2/47 προέβλεψε ότι “στρατηγικός επενδυτής αυτή την ώρα στην ΔΕΗ δεν θα βρεθεί”. Κατά τον ίδιο πρέπει κατ’ αρχάς “να γίνει μια συντονισμένη σοβαρή προσπάθεια για να μαζευτούν τα χρωστούμενα της επιχείρησης, που έφτασαν πλέον τα 2,5 με 3 δις» όχι από τους ανήμπορους ανθρώπους, αλλά από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές “που έχουν κρυφτεί πίσω από τις ρυθμίσεις για τους ανήμπορους ανθρώπους”.

Δεύτερον, σημείωσε, πρέπει να γίνει ένα καινούργιο business plan της επιχείρησης, που να λαμβάνει αυτά υπόψη του, να αξιοποιεί καλύτερο το εργατικό δυναμικό και να κάνει την επιχείρηση περισσότερο λειτουργική και σύγχρονη. Τρίτον πρέπει να δούμε ορισμένες μονάδες της επιχείρησης που θα μπορούσαν να πουληθούν προκειμένου να στηριχθεί η επιχείρηση.

Η απάντηση της κυβέρνησης

DEH3

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖA, ωστόσο, απαντά στην «κινδυνολογία» απαριθμώντας μια σειρά από ενέργειες που θεωρεί ότι συνέτειναν στην εφαρμογή ενός «φιλόδοξου σχεδίου αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της ΔΕΗ στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019» και κατηγορεί τη ΝΔ για προσπάθεια «αναβίωσης σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης» της επιχείρησης.

«Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ» αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αντίδραση της ΔΕΗ

ΔΕΗ

Αβάσιμα χαρακτηρίζει και η ΔΕΗ τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις ότι αναζητά επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών και γενικότερα, σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά εξηγεί ότι:

  1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.
  2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.
  3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.
  4. Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.
  5. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.

Οι Βρυξέλλες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission

Με το θέμα της ΔΕΗ ασχολήθηκε πάντως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε έκθεσή της αναφέρεται εκτενώς στα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2018, επισημαίνοντας ότι δείχνουν σημαντική μείωση κερδοφορίας αλλά και επιδείνωση των ταμειακών ροών, θέματα που απαιτούν συγκροτημένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικά ζητήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η τιμολογιακή πολιτική και η είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών από τους καταναλωτές.

Σχετικά με το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά βρίσκεται μακριά ακόμη σε σχέση με τον αρχικό στόχο του προγράμματος, που αναφέρεται σε μερίδιο κάτω από 50% έως το 2020.

Για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προβλέπει ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας έως το τέλος Ιουνίου 2019. Παράλληλα υποδεικνύει και τις αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της ΔEΗ από τις λιγνιτικές μονάδες: «Οι λιγνιτικές μονάδες που υπόκεινται στην τρέχουσα εκχώρηση συνέβαλαν περαιτέρω στις απώλειες. Ενώ τα αποτελέσματα του 2018 είναι πολύ διαφορετικά από το 2017, όταν η ΔEΗ πραγματοποίησε κέρδη, φαίνεται σαφές ότι παραμένουν διαρθρωτικά ζητήματα και εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος που η ΔEΗ είναι σε θέση να διατηρήσει και σχετικά με την τιμολογιακή της πολιτική».

Αυξήσεις

Η Κομισιόν συνιστά αυξήσεις στα τιμολόγια: «Ενώ οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στη ΔEH να βελτιώσει την ανάκτηση του κόστους, εξίσου σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να διευκολύνει τη συνολική ανταγωνιστικότητα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας έτσι σε αύξηση των πολύ αναγκαίων επενδύσεων στον τομέα».

Ποια είναι η ΔΕΗ

ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) είναι ελληνική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Απασχολεί περίπου 22.000 εργαζόμενους και αντιστοιχεί το 62% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού στη χώρα. Από τα τέλη του 2000 λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία και είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια Αθηνών και Λονδίνου. Μέσα από τη ΔΕΗ χρηματοδοτείται η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) καθώς και οι Δήμοι.

Η σύσταση της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 1950 εθνικοποίησε την παραγωγή και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θεωρήθηκε πλέον υπηρεσία κοινής ωφέλειας. Η ΔΕΗ είχε το αποκλειστικό προνόμιο της κατασκευής, λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικών και θερμικών εργοστασίων, της χρήσης (κατά προτίμηση) εθνικών καυσίμων και την υποχρέωση κατασκευής εθνικού δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το μονοπώλιο διάθεσης και πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν ιδρύθηκε η κατανάλωση ανά κάτοικο ήταν 88 Kwh το χρόνο, ενώ πέντε χρόνια αργότερα έφτασε τις 150 Kwh. Αντίστοιχα, το 1950 ο ηλεκτροδοτούμενος πληθυσμός της χώρας ήταν 55% του συνόλου, ενώ το 1955 έφτασε το 59,1%.

Το δίκτυο

Η ΔΕΗ δεν κατέχει πλέον την ιδιοκτησία του συνόλου του εθνικού δικτύου μεταφοράς και διανομής, συνολικού μήκους 208.000 χλμ. περίπου, παρά μόνο το 90% της εγκατεστημένης παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εποπτεύεται από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία συστάθηκε το 1999 με σκοπό τον έλεγχο της τιμολογιακής και των άλλων πολιτικών του κλάδου και τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελεύθερου ανταγωνισμού και κατάργηση των μονοπωλιακών αγορών. Η μεταφορά του ρεύματος υψηλής και υπερύψηλης τάσης είναι αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο οποίος ανήκει 51% στο δημόσιο, 24% σε επενδυτή και το υπόλοιπό 25% σε άλλους μετόχους της ΔΕΗ, ενώ η μεταφορά & διανομή του ρεύματος χαμηλής & μέσης τάσης είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος ανήκει 100% στη ΔΕΗ αλλά λειτουργεί αυτόνομα.

Διαφήμιση