Αρχική Περιβάλλον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Προς μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και κοινωνικά δίκαιη ΕΕ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Προς μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και κοινωνικά δίκαιη ΕΕ

0
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Διαφήμιση

Η δημιουργία μιας «κλιματικά ουδέτερης, πράσινης και κοινωνικά δίκαιης Ευρώπης» αποτελεί μια από τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ που θα κληθεί να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη πενταετία.

Η ατζέντα υιοθετήθηκε στις 20 Ιουνίου, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και εκτός από την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει τους τομείς της προστασίας των πολιτών και των ελευθεριών, της ανάπτυξης μιας ισχυρής και υγιούς οικονομικής βάσης και της προώθηση των ευρωπαϊκών ενδιαφερόντων και αξιών στην παγκόσμια αρένα.

Κλιματική ουδετερότητα

κλιματική αλλαγή

Ειδικά για την κλιματική αλλαγή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία ενίσχυσης της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων, και να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Επίσης, ως συνακόλουθο των συζητήσεων των τελευταίων μηνών, οι σύνεδροι καλούν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες σχετικά με τις προϋποθέσεις, τα κίνητρα και το ευνοϊκό πλαίσιο που θα πρέπει να υφίστανται ώστε να εξασφαλιστεί η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων.

Επισημαίνουν ότι αν επιτευχθεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει την  ανταγωνιστικότητά της, θα είναι δίκαιη και κοινωνικά ισορροπημένη, θα λαμβάνει υπόψη τις εθνικές συνθήκες στα κράτη μέλη και θα σέβεται το δικαίωμά τους να αποφασίζουν τα ίδια σχετικά με το ενεργειακό μείγμα τους, αξιοποιώντας παράλληλα τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης για το 2030.

Τα περισσότερα κράτη μέλη πάντως εκτιμούν ότι η κλιματική ουδετερότητα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως το 2050.

Έγκριση στις αρχές του 2020

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα οριστικοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του εντός του έτους προκειμένου η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ να εγκριθεί και να υποβληθεί στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCCC) στις αρχές του 2020. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εντείνει τις δραστηριότητές της για την υποστήριξη της δράσης για το κλίμα.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της διατηρούν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να αυξάνουν την κινητοποίηση διεθνούς χρηματοδότησης μέτρων για το κλίμα από ευρύ φάσμα ιδιωτικών και δημόσιων πηγών και να εργαστούν για την ταχεία, υπό αποτελεσματική διαχείριση και επιτυχή διαδικασία ανασύστασης του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το θεσμικό όργανο της ΕΕ που καθορίζει τις γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαρτίζεται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών, τον Πρόεδρό του και τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Διαφήμιση