Αρχική Ειδήσεις Επόμενη Προεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ποιος είναι ο πιο “πράσινος” υποψήφιος;

Επόμενη Προεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ποιος είναι ο πιο “πράσινος” υποψήφιος;

0
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission
Διαφήμιση

Παρόλο που οι Ευρωεκλογές τελείωσαν και οι πολίτες έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πρόσωπα που θεωρούσαν ικανά να τους εκπροσωπήσουν, ο αγώνας για τον/την αντικαταστάτη/τρια του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, βρίσκεται ακόμη κάπου στα μισά.

Σύμφωνα με το καταστατικό, οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο που θα προτείνουν τα κράτη-μέλη, περί τα μέσα Ιουλίου, κατά τη δεύτερη δηλαδή σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι μνηστήρες είναι πολλοί, περισσότερες όμως είναι οι απόψεις τους σχετικά με τα μείζονα ευρωπαϊκά θέματα και δη την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Το Ecozen μελέτησε δηλώσεις και συνεντεύξεις τους και παρουσιάζει τις βασικές θέσεις τους, έτσι, για να ξέρουμε πάνω κάτω με ποιον/ποιαν θα έχουμε να κάνουμε από το φθινόπωρο που λήγει η θητεία Γιουνκέρ.

Σκληρή μάχη

Η αναμέτρηση αναμένεται σκληρή, καθώς στις εκλογές της 26ης Μαΐου, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα (Λαϊκό και Σοσιαλιστικό) δεν έλαβαν την απόλυτη πλειοψηφία. Αν και πριν την περασμένη Κυριακή τα προγνωστικά ήθελαν πρώτο τον Γερμανό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) Μάνφρεντ Βέμπερ, πλέον φαίνεται ότι κυριαρχεί η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE). Ακολουθεί ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Οι υποψήφιοι για την Κομισιόν

Μάνφρεντ Βέμπερ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP): Νεόκοπος οικολόγος και χριστιανός

Weber LookingBack 800x450

Ο Γερμανός υποψήφιος του ΕΡΡ είναι ευρωβουλευτής και μηχανικός στο επάγγελμα. Αν και θεοσεβούμενος, ο κ. Βέμπερ άργησε να ασχοληθεί με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως την κλιματική αλλαγή. Κατά το τέλος της προεκλογικής του καμπάνιας, όμως, τοποθετήθηκε σχετικά υποστηρίζοντας με θέρμη ότι η Ευρώπη πρέπει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.

Βέβαια ο Βέμπερ δεν έχει πλέον πολλές πιθανότητες να εκλεγεί, όμως οι απόψεις του σχετικά με το περιβάλλον έχουν ιδιαίτερη σημασία εφόσον εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου και του CDU της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Οι Χριστιανοί, δηλώνει σε συνέντευξή του στο EURACTIV, «έχουν την υποχρέωση να βοηθήσουν το περιβάλλον και όλα τα ζωντανά του πλανήτη. Αυτή είναι η αντίληψή μου για την Χριστιανική Δημοκρατία: η εξασφάλιση, με δημοκρατικό τρόπο και συμπεριλαμβάνοντας όλα τα μέλη της κοινωνίας, ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη μας».

Καθότι μηχανικός, πάντως, ο Βέμπερ δείχνει να εμπιστεύεται την επιστήμη και την έρευνα. «Μόνο με την καινοτομία και τις καθαρές τεχνολογίες θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή» τονίζει.

Ωστόσο, το μαθητικό κίνημα των απεργών για το κλίμα, είναι σκεπτικό σχετικά με τον Γερμανό πολιτικό, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι καλός στα λόγια αλλά δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει δράση.

Φρανς Τίμερμανς, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Αμφιλεγόμενα πράσινος

timmermans

Ο Ολλανδός κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλιστών έχει υποσχεθεί να παλέψει για μια βιώσιμη Ευρώπη, εάν αναλάβει πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο σημερινός Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εποφθαλμιά την προεδρική καρέκλα του Γιουνκέρ, ήδη από τον Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικού ντιμπέιτ στις 29 Απριλίου, στην προσπάθειά του να κερδίσει ψηφοφόρους έφτασε να τους προτρέψει αστειευόμενος να «ψηφίσουν πράσινο»! Το κοινό ξέσπασε σε γέλια για να ανταπαντήσει ότι «Οι Πράσινοι δεν είναι το μόνο πράσινο κόμμα εδώ. Δεν είμαστε σε διαγωνισμό ομορφιάς. Αφορά το μέλλον μας».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την αλλαγή του κλίματος αν εξασφαλίσει το κορυφαίο Ευρωπαϊκό αξίωμα. Εντούτοις, οι ακτιβιστές θεωρούν ότι ο Τίμερμανς έχει ξεφύγει κάπως από τη δέσμευση της ΕΕ να επιτύχει μηδενικούς ρύπους έως το 2050, καθώς εξακολουθεί να μιλά για μείωση κατά 40% μέχρι το 2030.

Επιπλέον, κατά το προηγούμενο διάστημα, ο Τίμερμανς ήταν υπεύθυνος για την Ατζέντα και τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ για το 2030, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία – αν και από όσα λέγονται ενδεχομένως τη ευθύνη να φέρει ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιουνκέρ.

Κατά τ’ άλλα ο Ολλανδός υποψήφιος δηλώνει υπέρμαχος του φόρου για τον άνθρακα. Μάλιστα στην πατρίδα του αποφασίστηκε πρόσφατα ότι από το 2021 θα φορολογούνται τα αεροπορικά ταξίδια με 7 ευρώ ανά επιβάτη, εάν η ΕΕ δεν θεσπίσει άμεσα έναν πανευρωπαϊκό φόρο άνθρακα.

Μάργκρετε Βεστάγκερ, Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE): Ελεύθερη αγορά και εφαρμογή των νόμων

Vestager green smile 800x450

Η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, και είναι εκείνη που τόλμησε να αντιταχθεί σε εταιρείες-κολοσσούς, όπως την Google και την Apple, επιβάλλοντας μάλιστα τσουχτερά πρόστιμα. Για την Βεστάγκερ, ο μόνος δρόμος για την προστασία του περιβάλλοντος της Γηραιάς Ηπείρου και για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος είναι η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

«Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη, δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιλέξουμε. Θα συμβεί και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να την αντιμετωπίσουμε», λέει χαρακτηριστικά, και προσθέτει ότι το κλειδί βρίσκεται στον επανασχεδιασμό των στόχων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και λιγότερο ρυπογόνα: «Όσο τεχνικό και περίπλοκο κι αν ακούγεται, είναι το μόνο εργαλείο μας για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Βεστάγκερ τίθεται υπέρ του στόχου της ΕΕ για «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι το 2050: «Ο καθορισμός αυτού του στόχου μπορεί να απελευθερώσει πολλές επενδύσεις στην καινοτομία και την ανάπτυξη».

Η ίδια είναι πραγματίστρια, παθιασμένη με την επιστήμη, τα στοιχεία και τους αριθμούς. «Πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε πάθος σε πράγματα που έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Το παράξενο με την εμπιστοσύνη είναι ότι δεν κερδίζεται μόνο με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία, αλλά μεταδίδεται από τους ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν ότι πρόκειται για πραγματική επιστήμη».

Η Βεστάγκερ, θα ήθελε μια Κομισιόν πιο ενεργή στα περιβαλλοντικά ζητήματα γι’ αυτό και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότεροι Επίτροποι για θέματα περιβάλλοντος που θα καλύπτουν διάφορους τομείς όπως η βιοποικιλότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση ή οι χημικές ουσίες.

Σκα Κέλερ, Ευρωπαίοι Πράσινοι: Οικολογία και ανθρώπινα δικαιώματα

ska

Η νεαρότερη υποψήφια για το ανώτατο αξίωμα της ΕΕ, η 38χρονη Σκα Κέλερ, ξεκίνησε την καριέρα της το 2001 όταν εντάχθηκε στη νεολαία του κόμματος των Πρασίνων. Εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής το 2009, με το Κόμμα των Πρασίνων και σήμερα είναι μία από τους έξι πολιτικούς που διεκδικούν την προεδρία της Κομισιόν.

Προασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών και των μειονοτήτων με την ίδια θέρμη που προασπίζεται την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει βρεθεί μάλιστα αρκετές φορές στη Λέσβο, από όπου έχει διαμηνύσει: «Απαιτείται να εφαρμοστεί η ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς την ενδοχώρα,… η άμεση ενεργοποίηση όλων των χωρών για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα όπως και η επανατοποθέτηση των προσφύγων από την Ελλάδα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς δεν αποτελεί λύση να τους σπρώχνουμε απλά πέρα από τα σύνορα της κάθε χώρας».

Έχει επίσης επισκεφθεί την Κοζάνη, όπου μίλησε για την ενεργειακή μετάβαση εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις πρωτοβουλίες και τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή. «Ζηλεύω τον διάλογο που κάνετε στην Κοζάνη, θα επιθυμούσα να γίνει κάτι αντίστοιχο και στον τόπο μου». Η Κέλερ κατάγεται από τη Λουσατία, στην οποία, αν και βρίσκεται στην ίδια θέση με τη Δυτική Μακεδονία, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο διάλογος των φορέων για την ημέρα μετά τον λιγνίτη.

Η Σκα Κέλερ τονίζει επανειλημμένα ότι οι Πράσινοι δεν θα υποστηρίξουν κανένα υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, ο οποίος δεν προωθεί συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης.

Πρωταρχικός στόχος της είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Οι επιστήμονες μας λένε ότι πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εντός της δεκαετίας, αλλιώς θα είναι πολύ αργά για να διατηρηθούν σε ένα ασφαλές επίπεδο. Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως: Χρειάζεται να αποδείξουμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές επενδύσεις είναι κλιματικά φιλικές, έτσι ώστε να μην δαπανώνται άλλα ευρωπαϊκά χρήματα για έργα που ενθαρρύνουν την κλιματική αλλαγή». Χρειάζεται επίσης, σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξή της, «να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή γεωργική χρηματοδότηση με την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε επίσης θέσεις εργασίας. Όποιος παράγει σύγχρονη τεχνολογία φιλική προς το κλίμα θα οδηγήσει την παγκόσμια αγορά.»

Η Κέλερ είναι κατά της λιτότητας και προτάσσει την ανάγκη επενδύσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων. «Εξακολουθούμε να έχουμε τεράστια διαφορά μεταξύ του βιοτικού επιπέδου τόσο μεταξύ όσο και εντός των κρατών μελών και η επιβαλλόμενη λιτότητα έχει επιδεινώσει την κατάσταση».

Γιαν Ζαχραντίλ, Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE): Η εθνική κυριαρχία στο επίκεντρο

Jan Zahradil grasp 800x450

Ο χημικός Γιαν Ζαχραντίλ βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004. Είναι ο απόλυτος υπερασπιστής της εθνικής κυριαρχίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των αξιών του ACRE.

Ο ίδιος μιλά για «κοινή λογική» στην προστασία του περιβάλλοντος, αρχή που ισχύει και για την πολιτική για το κλίμα. Για τον Ζαχραντίλ, η Ευρώπη θα πρέπει να απέχει από την επιβολή κάθε είδους «τεχνητών ημερομηνιών ή προθεσμιών» σε χώρες μέλη της ΕΕ ή σε άλλα έθνη.

«Η Ευρώπη δίνει το παράδειγμα» για την κλιματική αλλαγή και πρέπει να ενθαρρύνει τους άλλους να την ακολουθήσουν, αναφέρει. Όμως, όπως λέει, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόνο το 10% περίπου των συνολικών εκπομπών CO2, οπότε η δράση της δεν θα σημάνει και πολύ μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο…

Και στο ίδιο πνεύμα: «Πιστεύω ότι το να στοχεύουμε σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ως το 2050 ξεφεύγει πολύ από τις δεσμεύσεις μας… Και αν πάμε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα, τότε θα υπονομεύσουμε τις θεμελιώδεις δυνάμεις των ευρωπαϊκών οικονομιών». Αυτό «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η βιομηχανία απλώς θα αναθέσει την παραγωγή εκτός Ευρώπης», οδηγώντας σε «ανεργία και κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη».

Τέλος, διαφωνεί στο να τεθεί χρονικό όριο στη χρήση ορυκτών καυσίμων στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι το θέμα πρέπει να τίθεται σε εθνικό επίπεδο.

Νίκο Κουέ, Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL): Συνδικαλιστική οικολογία

Nico Cué green 800x450

Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Βέλγος Νίκο Κουέ είναι μεταλλουργός και συνδικαλιστής. Ο 62χρονος σήμερα Κουέ, ξεκίνησε να εργάζεται στα είκοσί του στο χαλυβουργείο Herstal κοντά στην πόλη της Λιέγης στο Βέλγιο και έφτασε να γίνει γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας χαλυβουργών του Βελγίου το 1997.

Υποστηρίζει ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας πρέπει να παραμείνουν δημόσιες και να προσλαμβάνουν απευθείας τους εργαζόμενούς τους και όχι μέσω εργολάβων.

Ο Κουέ δηλώνει υπέρ της πρωτοβουλίας της Κομισιόν για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2050 διευκρινίζει όμως ότι για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο απαιτείται «ριζική αναθεώρηση ολόκληρης της παραγωγής», πράγμα που έχει και πολιτικές προεκτάσεις. «Δεν διαφωνώ με τη μετάβαση σε μια κοινωνία μηδενικού άνθρακα. Το πρόβλημα είναι πως θα φτάσουμε ως εκεί». Για τον Βέλγο πολιτικό χρειάζεται μια πιο ολιστική προσέγγιση που θα συνδυάζει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εμπορικές πολιτικές.

«Αν θέλουμε να δώσουμε τέλος στα ορυκτά καύσιμα, πρέπει να προβούμε σε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» τονίζει. Αυτό απαιτεί την αναθεώρηση των κανόνων ανταγωνισμού σε ορισμένους στρατηγικούς τομείς αλλά με τις εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Αυτό που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν, λέει, είναι ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία φέρνει επίσης σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους, εάν οι κοινωνικές πολιτικές δεν συμπεριληφθούν στη διαδικασία.

Για τον Κουέ, η πράσινη μετάβαση σημαίνει επίσης επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζονται τα καθημερινά προϊόντα, διασφαλίζοντας ότι τα καταναλωτικά αγαθά είναι είτε «100% ανακυκλώσιμα» είτε σχεδιασμένα να διαρκούν περισσότερο. Οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει επίσης να επανεξεταστούν, συμπληρώνει. «Δεν είναι φυσιολογικό τα καταναλωτικά αγαθά να ταξιδεύουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, να περνούν από φορολογικούς παραδείσους για να επωφεληθούν από τις τιμές μεταβίβασης, με στόχο την κάλυψη του πραγματικού τους κόστους».

Επί της διαδικασίας

European Parliament plenary 800x450

28 Μαΐου: Άτυπη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

29 Μαΐου: Συνάντηση στις Βρυξέλλες, των μελών της παραδοσιακά μεγαλύτερης ομάδας, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,.

11 Ιουνίου: Συνάντηση στις Βρυξέλλες των Σοσιαλιστών βουλευτών.

20-21 Ιουνίου: Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα τον ορισμό των πλέον υψηλόβαθμών Ευρωπαίων αξιωματούχων, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

1η Ιουλίου: Ολοκληρώνεται η 8η θητεία του Κοινοβουλίου.

2 Ιουλίου: Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκροτείται σε Σώμα και εκλέγει τον πρόεδρό του.

15-18 Ιουλίου: Η δεύτερη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής που θα προτείνουν τα κράτη-μέλη.

31 Οκτωβρίου: Λήγει η θητεία της Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια ημέρα, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

30 Νοεμβρίου: Λήγει η θητεία και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο/η διάδοχός του αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγές: www.europarl.europa.eu, www.euraciv.com, www.euronews.com, www.energypress.gr, www.kathimerini.gr, www.tanea.gr

Διαφήμιση