Αρχική Ευζωία Επιστροφή στη φύση: Το καλύτερο “φάρμακο”

Επιστροφή στη φύση: Το καλύτερο “φάρμακο”

0
Φύση
Διαφήμιση

Παρόλο που ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το φυσικό περιβάλλον για την υγεία του ανθρώπου, παραδόξως η σχέση φύσης και ευ ζην γενικότερα, δεν έχει ερευνηθεί -και κυρίως τεκμηριωθεί- επαρκώς, επιστημονικά.

Το κενό έρχεται να καλύψει πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Exeter. Οι επιστήμονες μελέτησαν επί δύο χρόνια δείγμα 20.000 περίπου ανθρώπων με βάση στοιχεία που είχε συλλέξει η οργάνωση Natural England.

Φύση, το ευεργετικό δίωρο

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά – αν και αναμενόμενα: όσοι περνούν τουλάχιστον 120 λεπτά την εβδομάδα στη φύση έχουν καλύτερη υγεία και ψυχολογία.

Ειδικότερα, όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον εαυτό τους αυτό το ευεργετικό δίωρο, έχουν και κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, καθώς και κατά 59% καλύτερη υγεία σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν καμία επαφή με τη φύση. Όπου «φύση» συμπληρώστε πάρκα, δάση και αλσύλλια, αλλά και παραλίες.

Φύση για όλους

Φύση

Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν γυναίκες και άντρες και όλες τις εθνικότητες και κοινωνικές ομάδες, ευάλωτες και μη.

«Αυτό που μας εντυπωσίασε, ήταν ότι το συμπέρασμα αφορούσε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων» τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter Δρ Μάθιου Γουάιτ.

Αν και η ποσότητα και η ποιότητα των στοιχείων διαφέρει ανάλογα με το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, η διαμονή σε πράσινες αστικές περιοχές συνδέεται άμεσα με τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη, άσθματος, ψυχιατρικών επεισοδίων και θνησιμότητας ανάμεσα στους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά σημαίνει λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας και μυωπίας.

Για την παρούσα έρευνα, πάντως, οι επιστήμονες μελέτησαν την απευθείας έκθεση των «δειγμάτων» στη φύση με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις τους σε δάση, πάρκα ή παραλίες. Δεν έλαβαν δηλαδή υπόψη τον χρόνο που περνάει ένας άνθρωπος στην αυλή ή στον κήπο του, ούτε όμως και θεώρησαν ως αναγκαία προϋπόθεση την πλήρη απομάκρυνσή του από το αστικό περιβάλλον. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα επισκέφθηκαν πράσινες περιοχές που βρίσκονταν λίγα χιλιόμετρα από τις οικείες τους και τις οποίες προφανώς θα μπορούσαν να επισκέπτονται συχνά στη διάρκεια της εβδομάδας.

Λιγότερο άγχος

Φύση

Η έρευνα δεν εστιάζει στις συγκεκριμένες αιτίες που προκαλούν αυτά τα οφέλη, ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θετική επίδραση της έκθεσης στο φυσικό περιβάλλον οφείλεται ενδεχομένως στη μείωση του στρες λόγω της ηρεμίας του τοπίου ή της άσκησης σε εξωτερικό χώρο.

Η έκθεση έρχεται να συμπληρώσει ένα σημαντικό όγκο επιστημονικών στοιχείων πάνω στα οποία στηρίζονται γιατροί σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο για να συνταγογραφήσουν «περισσότερη επαφή με τη φύση» στους ασθενείς τους.

Το Μάρτιο μάλιστα, έρευνα που έγινε στη Δανία, έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν κοντά στη φύση έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχιατρικά προβλήματα ως ενήλικες.

Διαφήμιση