Αρχική Τεχνολογία Ένα ιπτάμενο ταξί που αλλάζει τους κανόνες στον αέρα από τη Lilium

Ένα ιπτάμενο ταξί που αλλάζει τους κανόνες στον αέρα από τη Lilium

0
Lilium iptameno taxi
Διαφήμιση

Ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης παρουσίασε στο Μόναχο η γερμανική εταιρεία Lilium, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου επανάσταση στις μεταφορές.

Η προσοχή όλων των εταιρειών έχει επικεντρωθεί στην εξέλιξη των αερομεταφορών και κυρίως στα μικρά, γρήγορα, ασφαλή και ευέλικτα σκάφη που θα μπορούν να μετακινούν μικρές ομάδες ανθρώπων μέσα από τις πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις. Στόχος η μετακίνηση με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που κάνουν τα ελικόπτερα, αλλά χωρίς τα μεγάλα μειονεκτήματα στην άνεση και στις αποστάσεις. Το σκάφος της Lilium κάνει μόλις το 2% του θορύβου ενός ελικοπτέρου, πετάει μακρύτερα από τους ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν οχήματα τύπου drones και είναι ασφαλέστερο.


Το ηλεκτρικό σκάφος της Lilium ταξιδεύει με ταχύτητα έως 300 χιλιομέτρων την ώρα, διαθέτει χώρο για έναν πιλότο και τέσσερις επιβάτες. Μια μικρότερη έκδοση του είχε πετάξει το 2017, ενώ η σύντομη παρθενική μη επανδρωμένη πτήση του νέου μεγαλύτερου πρωτοτύπου έγινε μέσω τηλεχειρισμού. Η Lilium εκτιμά ότι, αν υπάρξουν οι κατάλληλες οικονομίες κλίμακας (μαζική παραγωγή και ζήτηση), ο ναύλος ανά άτομο θα είναι περίπου 70 δολάρια για μια εναέρια διαδρομή π.χ. από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ως το Μανχάταν.

Η εταιρεία Lilium, που ιδρύθηκε το 2015, έχει ήδη αντλήσει επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα στόλο αεροταξί, που θα ελέγχονται μέσω app τύπου Uber, σε πολλές πόλεις έως το 2025.

Η παγκόσμια αγορά ιπτάμενων ταξί αναμένεται να φθάσει σε τζίρο τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Επίσημες εικόνες του ιπτάμενου ταξί Lilium

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here