Αρχική Πολιτισμός Διεθνής Συμμαχία σώζει τα μνημεία στις εμπόλεμες ζώνες

Διεθνής Συμμαχία σώζει τα μνημεία στις εμπόλεμες ζώνες

0
Καταστροφή μνημείων
Διαφήμιση

Δεκατέσσερα νέα προγράμματα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ άλλων του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν, έχει εξασφαλίσει η «Διεθνής Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις εμπόλεμες ζώνες» (ALIPH), που συστάθηκε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας.

Προστασία της Μοσούλης

Καταστροφή μνημείων

Ήδη αποδευσμεύτηκε ποσό των 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση του μουσείου της Μοσούλης, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το 2015.

Η φάση της αποτίμησης των ζημιών που άρχισε τον Οκτώβριο του 2018 από το Λούβρο, το Smithsonian Institution και το Εθνικό Ιρακινό Συμβούλιο πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων, και χρηματοδοτείται με 500.000 δολάρια (439.000 ευρώ) από την ALIPH, θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Έξι χώροι λατρείας

Η Διεθνής Συμμαχία υποστηρίζει την πρωτοβουλία “Μωσαϊκό της Μοσούλης”, στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση έξι χώρων λατρείας και ιστορικών τόπων της παλιάς πόλης, τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές μεταξύ 2014 και 2017.

Παράλληλα 900.000 δολάρια θα δοθούν για την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση της γραπτής πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, κυρίως τα σπάνια χειρόγραφα βιβλιοθήκης Συροχαλδαίων στο βόρειο Ιράκ και δύο μεγάλων βιβλιοθηκών της Μοσούλης.

Έργα στην Παλμύρα

Μνημεία

Δεκατέσσερα νέα προγράμματα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ άλλων του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν, έχει εξασφαλίσει η «Διεθνής Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις εμπόλεμες ζώνες» (ALIPH), που συστάθηκε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας.

Ο Μιναρές της Τζαμ στο Αφγανιστάν

Μνημεία

Στο Αφγανιστάν η Διεθνής Συμμαχία θα χρηματοδοτήσει με 2 εκατομμύρια δολάρια (1,8 εκατομμύρια ευρώ) την προστασία του Μιναρέ της Τζαμ.

Μια σωτήρια Συμμαχία

Μνημεία

Η Διεθνής Συμμαχία άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2017, με συνδρομές από πολλούς εταίρους, ιδιώτες και δημόσιους, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Κίνα και η Ελβετία.

Από το 2019 έως το 2021 σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, κυρίως στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και την Ασία.

Η οργάνωση προσφέρει κυρίως δύο σχέδια δράσης: προγράμματα με δύο καταληκτικές ημερομηνίες ετησίως, και μια διαδικασία κατεπείγοντος για προγράμματα ύψους έως 75.000 δολαρίων (65.900 ευρώ).

Πρόσφατα η Διεθνής Συμμαχία απηύθυνε δεύτερο προσκλητήριο για υλοποίηση προγραμμάτων στις εμπόλεμες περιοχές ή σε περιοχές μετά τη σύγκρουση. Οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here