Αρχική Υγεία - Διατροφή Απεργία διαρκείας από Δευτέρα για τα ιδιωτικά εργαστήρια

Απεργία διαρκείας από Δευτέρα για τα ιδιωτικά εργαστήρια

0
Εργαστήριο
Διαφήμιση

Σε απεργία διαρκείας θα βρίσκονται από τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας μετά την άκαρπη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής των ιδιωτικών Ενώσεων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την εξεύρεση κονδυλίων που θα απέτρεπαν τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού των περικοπών του δεύτερου εξαμήνου του 2018 εκτιμάται με αδιάθετα κονδύλια του οργανισμού.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε πια σε αυτές τις επιβαρύνσεις. Να υπάρχει ένας κλειστός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» σημειώνει ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Φώτης Πατσουράκος.

«Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις στην Ελλάδα είναι 570 εκατ. ευρώ. Ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 370 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλες υπερβάσεις, τις οποίες οι μονάδες καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback. Αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός θα κλείσουμε» όπως τονίζει ο κ. Φώτης Πατσουράκος.

Στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλης Πλαγιαννάκος υποστήριξε, συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τον συμψηφισμό του claw back και πρότεινε να γίνει ανακατανομή ποσών εντός του υπάρχοντος κλειστού προϋπολογισμού που αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον διαφορετικό επιμερισμό του claw back, χωρίς όμως -όπως αναφέρει η πλευρά των παρόχων- να δεσμευθεί ουσιαστικά.

Μετά την εξέλιξη αυτή, από τη Δευτέρα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια ξεκινούν απεργία διαρκείας, κατά την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από τα διαγνωστικά εργαστήρια των δημόσιων μονάδων υγείας (κέντρα υγείας και νοσοκομεία).

Μήνυμα προς όλα τα κόμματα

διαγνωστικά κέντρα

Ο κ. Πατσουράκος ξεκαθαρίζει ότι δεν «υπάρχει καμία πολιτική σκοπιμότητα και το μήνυμα είναι προς όλα τα κόμματα». Όπως τονίζει θα στείλουν εκ νέου επιστολή στο υπουργείο Υγείας με βασικό αίτημα την κατάργηση clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων του κλάδου.

Επίσης στη συνάντηση αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά.

Στην προηγούμενη κινητοποίηση η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη συμμετοχή που ξεπέρασε που ξεπέρασε το 90%. Το ίδιο αναμένεται και τώρα όπως εκτιμά ο κ. Πατσουράκος «ο κλάδος είναι ενωμένος» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Την κινητοποίηση στηρίζει ο πλήρως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ο οποίος συστρατεύεται στο κοινό μέτωπο των μονάδων και θα δώσει μάχη για να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει.

ιδιωτικά εργαστήρια

Τα βασικά αιτήματα είναι:
  • Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback
  • Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία
  • Στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε αναστολή παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, που ζητεί την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Όπως αναφέρει, μόνο για το α΄ εξάμηνο του 2018, η υποβληθείσα δαπάνη άγγιξε τα 53 εκατ. ευρώ και είναι 19 εκατ. ευρώ πάνω από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το ίδιο διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr, healthpharma.gr

Διαφήμιση