Αρχική Επιλεγμένα Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Πολλαπλές οι εξαρτήσεις, μικρή η βοήθεια

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Πολλαπλές οι εξαρτήσεις, μικρή η βοήθεια

0
Ναρκωτικά
Διαφήμιση

Στο θέμα των ναρκωτικών οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Και δυστυχώς, παρόλο που η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που ενέχει η χρήση τους είναι πολύ ευρύτερη και αποτελεσματική από όσο στο παρελθόν και η έρευνα όλο και πιο συγκεκριμένη και στοχευμένη, τα στοιχεία παραμένουν λίαν ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές λόγω της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεσή του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (World Drug Report 2019), που παρουσιάστηκε με αφορμή τη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους».

Αριθμοί που τρομάζουν

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Υπολογίζεται ότι οι χρήστες οπίου ανέρχονται στα 53 εκατομμύρια, κατά 56% περισσότεροι από παλαιότερες εκτιμήσεις και ότι τα οπιοειδή ναρκωτικά ευθύνονται για τον θάνατο 585.000 χρηστών το 2017.

Παγκοσμίως, 11 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών το 2017, από τους οποίους τα 1,4 εκατομμύρια ζουν με τον ιό HIV και τα 5,6 εκατομμύρια με ηπατίτιδα C.

Η κάνναβη

Η κάνναβη εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στον κόσμο – σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το 2017, οι χρήστες κάνναβης ξεπέρασαν τα 188 εκατομμύρια!

Πρόληψη και θεραπεία

Η ίδια έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι στις περισσότερες χώρες οι τομείς της πρόληψης και της θεραπείας έχουν πολλά κενά. Μόνο 1 στους 7 ανθρώπους με προβλήματα υγείας λόγω της χρήσης ναρκωτικών το χρόνο κάνει κάποια θεραπεία. Αυτό είναι εξαιρετικά έντονο στις φυλακές όπου οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών κυρίως κινδυνεύουν από σοβαρές μολυσματικές ασθένειες όπως το HIV, η ηπατίτιδα C και η φυματίωση.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Ναρκωτικά

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την Ευρώπη αναφέρουν ότι 96 σχεδόν εκατομμύρια ενήλικες (ηλικίας 15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας στη ζωή τους, ενώ εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια άτομα υποβάλλονται κάθε χρόνο σε θεραπεία για χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Το 2018 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ΕΕ 55 νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS), ανεβάζοντας σε 730 τον συνολικό αριθμό των ουσιών που παρακολουθούσε ο Οργανισμός.

ΚΕΘΕΑ: 15.000 θεραπευόμενοι το 2018

ΚΕΘΕΑ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, του γνωστού ΚΕΘΕΑ, που παρουσιάστηκαν λόγω της σημερινής ημέρας, το 2018 εξυπηρετήθηκαν από τις υπηρεσίες του 14.867 άτομα με διάφορες μορφές εξάρτησης. Συνολικά, στα προγράμματα του κέντρου απευθύνονται χρήστες ηρωίνης σε ποσοστό 41%, κάνναβης σε ποσοστό 36% και κοκαΐνης 12%.

Πολλαπλές εξαρτήσεις

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός νεαρών ενηλίκων με σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης, αλλά και οι εξαρτημένοι από οπιοειδή, άνω των 40 ετών με μακρά πορεία στη χρήση και έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού. Συγχρόνως, 1 στους 5 από όσους ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, από το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια.

Διευρυμένο πρόγραμμα

Ναρκωτικά

Την επόμενη διετία το ΚΕΘΕΑ σκοπεύει να διευρύνει την πρόσβαση σε βοήθεια για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών εξάρτησης και παράλληλα πρόκειται να ενισχύσει την κοινωνική ένταξη, με νέες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Έχει σχεδιάσει συνολικά 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της χώρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 5.500 τον αριθμό των ανθρώπων που ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει. Ήδη 18 από αυτές τις μονάδες έχουν λάβει έγκριση και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πέντε από τις μονάδες σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη άλλων φορέων.

Στις νέες μονάδες περιλαμβάνονται Πολυδύναμα Κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, Κινητές μονάδες που θα εξυπηρετούν περιοχές εκτός του αστικού ιστού, Κέντρα Σωματικής Αποτοξίνωσης, Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο, Μονάδες Διπλής Διάγνωσης, Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης, Εξειδικευμένη Μονάδα για το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια και Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης και Φιλοξενίας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Ενημέρωση και πρόληψη

Εκτός από το θεραπευτικό του έργο, το ΚΕΘΕΑ καλύπτει αυξανόμενες ανάγκες στο πεδίο της ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα εξαρτήσεων. Μέσα στο έτος, 21.605 άτομα, μαθητές, γονείς και διάφορες επαγγελματικές ομάδες, συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης του οργανισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις εκπαιδευτικές κοινότητες. Επιπλέον, στο κρίσιμο για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών πεδίο της εκπαίδευσης επαγγελματιών, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε μέσα στο έτος 1.140 ώρες εκπαίδευσης σε 1.604 συμμετέχοντες.

18 ΑΝΩ: Ισοτιμία και συλλογικότητα

18 ΑΝΩ

Η λειτουργία της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής βασίζεται στον ανθρωποκεντρισμό, την ισοτιμία και τη συλλογικότητα. Από το 1987 έως σήμερα το 18 ΑΝΩ αναπτύσσεται διαρκώς σε τομείς που αφορούν την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη. Παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες χωρίς υποκατάστατα για τοξικομανείς άνδρες, γυναίκες και μητέρες, εφήβους, μετανάστες, φυλακισμένους, άτομα με συννοσηρότητα. Επίσης παρέχει υπηρεσίες σε οικογένειες καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, εθισμό στο διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια.

Εκδηλώσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα Kατά των Ναρκωτικών, διοργανώνει ανοιχτές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, σε διαφορετικές περιοχές στην Αθήνα με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά και η ενημέρωση για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ.

Σήμερα, Τετάρτη 26/06/19 από τις 11:00 έως τις 22:00 οι θεραπευτές και οι θεραπευόμενοι του 18 ΑΝΩ θα βρίσκονται στην αριστερή έξοδο του σταθμού ΗΣΑΠ του Θησείου για να ενημερώσουν, να ζωγραφίσουν, να στείλουν το δικό τους μήνυμα και να μοιραστούν απόψεις, ιδέες, συναισθήματα με όλους.

Συμμετέχουν: Η μπάντα Κρουστών Quilombo, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, οι ομάδες τέχνης πηλού και κοσμήματος της κοινωνικής επανένταξης του 18 Άνω με τα έργα τους.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η ελπίδα και η αγάπη θεραπεύουν

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών:

«Αγαπητά μου παιδιά,

Όλων των ειδών οι εξαρτήσεις που μαστίζουν την εποχή μας, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ο τζόγος αλλά και η εξάρτηση από το διαδίκτυο έχουν μία κοινή αιτία, την αρχή ενός πνευματικού θανάτου. Στήσαμε οικογένειες και κοινωνίες χωρίς να τις στολίσουμε με αξίες αγάπη και ελπίδα.

Αρχίσαμε να κάνουμε σχέσεις βασισμένες στην ανάγκη και το προσωπικό συμφέρον χωρίς να μας ενδιαφέρει ο άλλος ως ένα μοναδικό πρόσωπο. Και όλα αυτά έχουν ένα βαρύ τίμημα που οι σύγχρονες κοινωνίες το πληρώνουν καθημερινά.

Ο φόβος και ο πανικός δεν μπορούν να μας προφυλάξουν από τους κινδύνους των εξαρτήσεων ούτε μπορούν αν είναι η βάση για τη πρόληψη και τη θεραπεία.

Η πρόληψη και η θεραπεία θα έρθουν μέσα από μία μαθητεία όλων μας στην ελπίδα και στην αγάπη αλλά και μέσα από την αναζήτηση των αξιών που δίνει η πίστη στο Θεό.

Ο δικός μας Θεός δεν είναι απλά Σταυρωμένος είναι και Αναστημένος, δηλαδή δε ξέρει απλά μόνο τον πόνο των ανθρώπων αλλά ξέρει πάνω από όλα να χαρίζει ζωή και περίσσευμα ζωής.

Ζώντας λοιπόν η Εκκλησία μας 2000 χρόνια τώρα μέσα σε αυτήν την αφθονία Ζωής και της Χάριτος στέλνει το μήνυμα της ελπίδας σε όσους θέλουν να αγωνιστούν μακριά από το δρόμο των εξαρτήσεων».

Υπουργείο Υγείας: Δικαίωμα στη φροντίδα

Υπουργείο Υγείας

«Τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ή/και αναπτύσσουν άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές έχουν δικαίωμα στη φροντίδα από υπηρεσίες που αναπτύσσονται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζουν την καθολική πρόσβαση για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην χώρα, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς», αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε σχετική ανακοίνωση.

Όσον αφορά τις δράσεις του στον συγκεκριμένο τομέα επισημαίνει την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων που αποτελείται από μια σειρά αλληλοενισχυόμενων πολιτικών για μείωση της ζήτησης ψυχοδραστικών ουσιών και άλλων συμπεριφορών που περιλαμβάνουν την πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη. Η στρατηγική περιλαμβάνει μέτρα (νομοθετικές ρυθμίσεις) και εργαλεία (χρηματοδότηση) που έχουν ήδη εξασφαλιστεί.

Αναφέρει επίσης την έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2463/Β΄/21-06-2019) για τον καθορισμό των βασικών αρχών και προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων συμβουλευτικής, σωματικής αποτοξίνωσης, θεραπείας εσωτερικής παραμονής και εξωτερικής παρακολούθησης, και κοινωνικής επανένταξης του άρθρου 58 του ν. 4139/2013.

Επίσης στις 11.6.2019 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2266/Β΄/11-06-2019) για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ).

Το υπουργείο σημειώνει τέλος τη θεσμοθέτηση με τον ν. 4600/19 (Α 43) των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης (ΚΟΙΣΕΝ) ειδικά για απεξαρτημένους, κατά το αντίστοιχο πρότυπο των Κοινωνικών Συνεταιρισμών για τους ψυχικά ασθενείς. Οι ΚΟΙΣΕΝ στοχεύουν στη διευκόλυνση της εργασιακής αποκατάστασης των πρώην εξαρτημένων ατόμων με απώτερο στόχο τον αποστιγματισμό και την κοινωνική ένταξη.

Φώφη Γεννηματά: Κοινωνία αλληλεγγύης

Φώφη Γεννηματά

«Προτεραιότητα δίνουμε στα προγράμματα πρόληψης, αλλά και την προστασία ευπαθών ομάδων και δυνατότητα πρόσβασης στη θεραπεία, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνουμε και στη διαδικασία ενσωμάτωσης», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της για τη σημερινή ημέρα και προσθέτει: «Θα πράξουμε τα δέοντα για να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις νόμου αμέσως μετά τις εκλογές».

«Ενώνουμε δυνάμεις για μια κοινωνία αλληλεγγύης χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Προτεραιότητα δίνουμε στα προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης για την προστασία της νέας γενιάς από κάθε είδους εξαρτήσεις, αλλά και την προστασία ευπαθών ομάδων και δυνατότητα πρόσβασης στη θεραπεία για οροθετικούς και χρήστες» τονίζει η κ. Γεννηματά.

«Πέρα από όλα αυτά, δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα και σημασία στη διαδικασία ενσωμάτωσης, γιατί όλοι είναι απαραίτητοι και πολύτιμοι. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές, γιατί τα θέματα αυτά είναι διακομματικής συνεννόησης και θα πράξουμε τα δέοντα για να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις νόμου αμέσως μετά τις εκλογές» επισημαίνει η κ. Γεννηματά.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Αντιμετώπιση σε διεθνές επίπεδο

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια δήλωσε τα εξής: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών επηρεάζει εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι έμποροι ναρκωτικών δρουν διασυνοριακά, προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες συνθήκες και συχνά χρησιμοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες προς όφελός τους. Η παράνομη δραστηριότητά τους, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αποτελεί καταλύτη για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Η μόνος τρόπος για να σταματήσει το εν λόγω φαινόμενο — τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, είναι η αντιμετώπιση σε διεθνές επίπεδο. Τούτη τη σημαντική ημέρα, καλώ τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της και να ενισχύσει τη συνεργασία. Μόνον ενεργώντας από κοινού, μπορούμε πραγματικά να διαφυλάξουμε την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών μας, εντός και εκτός Ευρώπης.»

Στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τα κράτη μέλη ανέπτυξαν ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών, σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους, όπως η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά.

Οι κύριες προτεραιότητες καθορίστηκαν στη Στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2013-2020) και εφαρμόστηκαν μέσω δύο διαδοχικών σχεδίων δράσης για τα ναρκωτικά 2013-2016 και 2017-2020.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) – ο Οργανισμός της ΕΕ για τα ναρκωτικά- αναγνωρίστηκε ως κόμβος αριστείας στην Ευρώπη και διεθνώς. Ο Οργανισμός παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση όσον αφορά τα ναρκωτικά στην Ευρώπη και παρέχει ολοκληρωμένη ανάλυση της χρήσης ναρκωτικών και των τάσεων της αγοράς.

26η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here