Αρχική Ειδήσεις Βραβείο Europa Nostra 2019 στα “Μονοπάτια Πολιτισμού”

Βραβείο Europa Nostra 2019 στα “Μονοπάτια Πολιτισμού”

0
Μονοπάτια Πολιτισμού
Διαφήμιση

Την τιμητική της είχε για μια ακόμη φορά η χώρα μας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» που δημιουργήθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, θα λάβει το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2019.

Ανεξάρτητοι κριτές από όλη την Ευρώπη εξέτασαν ένα σύνολο 149 υποψηφιοτήτων από ειδικούς πολιτιστικής κληρονομιάς, οργανισμούς και ιδιώτες, και επέλεξαν τους νικητές.

Συνολικά βραβεύτηκαν 25 φορείς από 16 χώρες για τα εντυπωσιακά τους επιτεύγματα στην αποκατάσταση, την έρευνα, τη μακροχρόνια προσφορά. Οι βραβευθέντες θα τιμηθούν στην υψηλού προφίλ Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στις 29 Οκτωβρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Τα δικά μας μονοπάτια

monopatia6

Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» είναι ένα ολοκληρωμένο, πολυεπιστημονικό πρόγραμμα επιλογής, συντήρησης, καθαρισμού, σηματοδότησης και σύνδεσης δημόσιων μονοπατιών σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ή πολιτιστικής σημασίας στην Ελλάδα. Αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου.

Καλύπτουν 658 χλμ. αποκατεστημένων περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται στην αρχαία και μεσαιωνική εποχή, σε 13 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Το έργο συνδυάζει τη φιλοσοφία της ευεξίας με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο και υπογραμμίζει σημαντικούς δεσμούς μεταξύ του πολιτισμού και της φύσης. Γίνεται αναφορά στην παλαιά παράδοση εμπειρίας του τοπίου με τα πόδια, σε αντίθεση με τα σύγχρονα μέσα κινητικότητας, ενώ τα μνημεία / τοπόσημα κατά μήκος των μονοπατιών επιλέγονται προσεκτικά ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτόχρονη εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φύσης. Οι διάφορες πλευρές πτυχές του υλικού και άυλου πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς βιώνονται σε μια ολιστική προσέγγιση των πολιτιστικών τοπίων», επισήμανε η κριτική επιτροπή.

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες υψηλού επιπέδου

Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την πολιτιστική κληρονομιά το 2019 ξεχώρισαν:

 • Η αποκατάσταση του παρεκκλησίου της Ιεράς Σινδόνης στο Τορίνο, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1997 και τώρα είναι ξανά προσβάσιμο στο κοινό
 • Η ανάπτυξη ψηφιακού αρχείου για τους Ρομά, ενός διεθνώς προσβάσιμου χώρου με στόχο να καταστήσει ορατούς τον πολιτισμό και την ιστορία των Ρομά
 • Η προσήλωση μίας από τις παλαιότερες πολιτιστικές ΜΚΟ στην Ευρώπη στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νορβηγία για πάνω από 175 χρόνια
 • Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκτοπισμένους από τη Συρία ειδικούς στην πολιτιστική κληρονομιά, που υλοποιείται από ένα γερμανικό ινστιτούτο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Πυροσβεστική των …Παρισίων

Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει προβλεφθεί όμως και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Παρισιού. Τη νύχτα της 15ης Απριλίου οι πυροσβέστες της πόλης πάλεψαν με γενναιότητα και επιδεξιότητα με τις φλόγες που κατέστρεψαν τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, και προστάτεψαν με επιτυχία την κύρια κατασκευή του μνημείου από την πλήρη καταστροφή, καθώς και τα ανεκτίμητα χειροτεχνήματα στο εσωτερικό.

Η «χρυσή» λίστα

Small bridge in Val Grande National Park
Πάρκο Val Grande, ΙΤΑΛΙΑ

Κατηγορία Αποκατάστασης

 • Κάστρο Montreuil Bonnin, ΓΑΛΛΙΑ
 • Οχυρωματικός Οικισμός Mutso, ΓΕΩΡΓΙΑ
 • Παρεκκλήσι της Ιεράς Σινδόνης, Τορίνο, ΙΤΑΛΙΑ
 • Καθεδρικός Ναός Saint Bavo, Χάρλεμ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ
 • Συγκρότημα The Queen Louise Adit, Zabrze, ΠΟΛΩΝΙΑ
 • Περίπτερο για την Παρουσίαση των Αρχαιολογικών Ερειπίων, Celje, ΣΛΟΒΕΝΙΑ
 • Λίθινο λατομείο s’Hostal, Μινόρκα, ΙΣΠΑΝΙΑ
 • Χώρος Προσευχής (Oratory), Partal Palace, Αλάμπρα, Γρανάδα, ΙΣΠΑΝΙΑ
 • Η Πύλη του Θριάμβου, Σαντιάγο ντε Καμποστέλα, ΙΣΠΑΝΙΑ
 • Μεσαιωνικός Αχυρώνας, Ingatorp, ΣΟΥΗΔΙΑ
 • Yr Ysgwrn, Trawsfynydd, Ουαλία, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Κατηγορία Έρευνας

 • ​Solak 1: ένα μοντέλο πρόβλεψης στην αρχαιολογία, ΑΡΜΕΝΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ​
 • VERONA: Έρευνα Van Eyck για OpeN Access, ΒΕΛΓΙΟ
 • RomArchive – Ψηφιακό Αρχείο για τους Ρομά, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς

 • VVIA – Φλαμανδική Ένωση Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, ΒΕΛΓΙΟ
 • Fortidsminneforeningen – National Trust of Norway, ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Κατηγορία Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Ευαισθητοποίησης

 • Κέντρο για τις Δημιουργικές Τεχνολογίες TUMO, Ερεβάν, ΑΡΜΕΝΙΑ
 • History Radar 1938, Βιέννη, ΑΥΣΤΡΙΑ
 • Μουσείο Ναυπηγικής από ξύλο Betina, ΚΡΟΑΤΙΑ
 • Μνημείο για την Ευρώπη, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 • Συνοδοί Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 • Μονοπάτια Πολιτισμού, Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ
 • Commonlands: Χαρτογράφηση πολιτισμικών κοινοτήτων σε αλπικά τοπία, Εθνικό Πάρκο Val Grande, ΙΤΑΛΙΑ
 • Τα αρχοντικά των κουαρτέτων, Μιλάνο, ΙΤΑΛΙΑ
 • Μία θέση στο βασιλικό τραπέζι, Βαρσοβία, ΠΟΛΩΝΙΑ

Κατηγορία Αποκατάστασης

 • Ερευνητικό Κέντρο Ανασκαφών Gözlükule Πανεπιστημίου Boğaziçi, Ταρσός, ΤΟΥΡΚΙΑ

Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς

 • Mr. Léonard Gianadda, Martigny, ΕΛΒΕΤΙΑ

monopatia1

Πληροφορίες

Ευρωπαϊκά Βραβεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra: Παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και από τότε απονέμονται από την Europa Nostra. Τα Βραβεία τιμούν και προωθούν τις καλές πρακτικές στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς: αποκατάσταση, έρευνα, διαχείριση, εθελοντισμό, εκπαίδευση και επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην ισχυρότερη δημόσια αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου για την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης. Τα Βραβεία έχουν την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra αναδεικνύουν τις καλές πρακτικές, ενθαρρύνουν τη δια-συνοριακή ανταλλαγή γνώσης και ενώνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ευρύτερα δίκτυα. Επιφέρουν επίσης σημαντικά οφέλη στους νικητές, όπως μεγαλύτερη εθνική και διεθνή προβολή, ευκαιρίες για χρηματοδότηση και αυξημένο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, ευαισθητοποιούν το ευρύτερο κοινό για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Τα Βραβεία αποτελούν συνεπώς ένα εργαλείο-κλειδί για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Europa Nostra: Η Europa Nostra είναι η Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανισμών που υποστηρίζεται από ένα  ευρύ δίκτυο δημόσιων φορέων, ιδιωτικών εταιρειών και προσώπων. Καλύπτοντας περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη, αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών με αφοσίωση στην προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Με έτος ίδρυσης το 1963, η Europa Nostra αναγνωρίζεται σήμερα ως το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Plácido Domingo, παγκοσμίου φήμης τενόρος. Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των Ευρωπαϊκών μνημείων, χώρων και φυσικών τοπίων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιβραβεύει την αριστεία μέσω των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείων Europa Nostra.

Creative Europe: Πρόκειται για πρόγραμμα της ΕΕ για την υποστήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς τους στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Με προϋπολογισμό 1,46 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, υποστηρίζει οργανισμούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, των καλών τεχνών, των διεπιστημονικών τεχνών, των εκδόσεων, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλλιτεχνών και επαγγελματιών στους χώρους του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων. Η χρηματοδότηση τούς επιτρέπει να δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, να προσεγγίζουν νέα ακροατήρια και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here