Αρχική Διάστημα NASA: Η Σελήνη συρρικνώνεται “σαν σταφίδα” και έχει σεισμούς

NASA: Η Σελήνη συρρικνώνεται “σαν σταφίδα” και έχει σεισμούς

0
Φεγγάρι - Σελήνη
Διαφήμιση

Το φεγγάρι μας συρρικνώνεται όσο το εσωτερικό του ψύχεται, κάτι που προκαλεί σεισμούς στην επιφάνειά του, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της NASA.

Εξαιτίας αυτού του φαινομένου το φεγγάρι μας έχει μικρύνει περίπου 50 μέτρα. Βέβαια αυτό δεν είναι ανησυχητικό, αφού για να χάσει αυτά τα 50 μέτρα έπρεπε να περάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, το φεγγάρι αποκτάει “ρυτίδες” και το συγκρίνουν με ένα σταφύλι που σταδιακά μετατρέπεται σε σταφίδα.

Φεγγάρι - Σελήνη

Ωστόσο, η επιφάνεια του φεγγαριού δεν είναι ευλύγιστη όπως το σταφύλι, αλλά εύθραυστη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που το φεγγάρι συρρικνώνεται, στην επιφάνειά του δημιουργούνται ρήγματα (δηλ. ένα κομμάτι του φλοιού “συγκρούεται” με το γειτονικό του) και αυτά προκαλούν σεισμούς στο φεγγάρι.

Όταν οι αστροναύτες της NASA που συμμετείχαν στις αποστολές Apollo 11, 12, 14, 15 και 16, περπάτησαν στη Σελήνη πριν από 50 χρόνια, άφησαν εκεί σεισμόμετρα. Χάρη σε αυτά, η διαστημική υπηρεσία έχει καταγράψει 28 σεισμούς που έγιναν την περίοδο 1969-1977 και είχαν μέγεθος 2 με 5 Ρίχτερ.

Ο Thomas Watters, ο αρχισυντάκτης της έρευνας, είπε: «Η ανάλυση μας έδωσε τις πρώτες ενδείξεις ότι αυτά τα ρήγματα είναι ακόμα ενεργά και πιθανότατα να προκαλούν σεισμούς σήμερα όσο το φεγγάρι συνεχίζει να ψύχεται σταδιακά και να συρρικνώνεται.»

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature Geoscience.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: The Verge

Διαφήμιση