Αρχική Τεχνολογία Με ανώτατο όριο οι χρεώσεις ενδοευρωπαϊκών κλήσεων από σήμερα

Με ανώτατο όριο οι χρεώσεις ενδοευρωπαϊκών κλήσεων από σήμερα

0
κλήση από κινητό - smartphone
Διαφήμιση

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ωφεληθεί σημαντικά από την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής προ διετίας. Τώρα η Κομισιόν προχωρά ένα βήμα παραπέρα βάζοντας πλαφόν στις χρεώσεις ενδοκοινοτικών κλήσεων.

Από τις 15 Ιουνίου του 2017 οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών περιαγωγής (roaming) σε εγχώριες τιμές όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στο εξωτερικό και πάντα εντός της ΕΕ χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση όπως ίσχυε παλαιότερα. Όταν κάποιος ταξιδεύει σε άλλη χώρα της ΕΕ χρεώνεται για κάθε κλήση, αποστολή SMS καθώς και για χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας όσο θα χρεωνόταν κι αν βρισκόταν στη χώρα του.

Η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής ωφέλησε εκατομμύρια καταναλωτές σε όλη την ΕΕ και γι’ αυτό το λόγο είναι ένα από τα μέτρα που επικαλούνται συχνά η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δείξουν σε ποιο βαθμό επηρεάζουν οι κοινοτικές αποφάσεις την καθημερινότητα των Ευρωπαίων.

κλήση από κινητό - smartphone

Από την Τετάρτη 15 Μαΐου θα ισχύσει για τους καταναλωτές μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση: τίθεται ανώτατο όριο χρεώσεων για τηλεφωνικές κλήσεις προς άλλη χώρα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω σταθερού και κινητού τηλεφώνου και για την αποστολή SMS από μία χώρα της ΕΕ σε άλλη ισχύουν πλέον ανώτατα όρια 0,19 ευρώ ανά λεπτό κλήσης (+ ΦΠΑ) και 0,06 ευρώ ανά SMS (+ ΦΠΑ) αντίστοιχα. Με απλά λόγια: όταν κάποιος καλεί από ελληνικό κινητό ή σταθερό έναν γαλλικό αριθμό θα χρεώνεται το πολύ με 19 λεπτά συν ΦΠΑ (ισχύει βέβαια για τις περιπτώσεις που ο καταναλωτής δεν έχει κάποιο πακέτο με δωρεάν χρόνο ομιλίας κ.τ.λ.).

Κατακόρυφες μειώσεις για τις ενδοευρωπαϊκές κλήσεις

κλήση από κινητό - smartphone

Οι χρεώσεις ενδοκοινοτικών κλήσεων που ίσχυαν μέχρι πρότινος σε ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ ήταν σχεδόν «απαγορευτικές». Στη Γερμανία, για παράδειγμα, μια ενδοευρωπαϊκή κλήση, για παράδειγμα από γερμανικό κινητό σε ένα ελληνικό, κόστιζε έως και 1,99 ευρώ ανά λεπτό. Πλέον θα κοστίζει το 1/10 περίπου.

Για να υπογραμμίσει το μέγεθος της μείωσης η Κομισιόν ανέφερε τη Δευτέρα συγκεκριμένα παραδείγματα: Μια Ιταλίδα τηλεφωνεί κάθε μήνα περίπου δυο ώρες με την κόρη της που ζει στο Βέλγιο. Μηνιαίο κόστος: 105 ευρώ. Βάσει της νέας ρύθμισης θα χρεώνεται πλέον το πολύ με 27 ευρώ το μήνα. Πέραν των 28 χωρών μελών οι νέες χρεώσεις θα ισχύσουν σύντομα και για Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν.

Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσον θα ωφεληθούν όντως οι καταναλωτές από τις μειώσεις αυτές; Διότι ήδη σήμερα υπάρχουν πολλές δυνατότητες διεθνών κλήσεων με πολύ χαμηλό κόστος ή και εντελώς δωρεάν (εφόσον υπάρχει πακέτο για απεριόριστα δεδομένα ίντερνετ) μέσω της χρήσης εφαρμογών όπως το Skype, το Viber ή το WhatsApp.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροEnergean: Θετικός ο απολογισμός του πρώτου τριμήνου του 2019
Επόμενο άρθροΔήμος Αθηναίων: 71 σχολεία «ανοιχτά στην προστασία του κλίματος»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ