Αρχική Υγεία - Διατροφή Λεονάρντο ντα Βίντσι: Το παράδοξο μιας μεγαλοφυΐας

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Το παράδοξο μιας μεγαλοφυΐας

0
Λεονάρντο ντα Βίντσι
Διαφήμιση

Πεντακόσια χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι (2 Μαΐου 1519) και παραμένει ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης. Δημιούργησε μερικά από τα πλέον εμβληματικά καλλιτεχνικά έργα, ενώ, εκτός από καλλιτέχνης, ήταν και εφευρέτης, επιστήμονας, αρχιτέκτονας, μία μεγαλοφυΐα που διατηρεί το μύθο της μέχρι σήμερα.

Παρ’ όλη την κληρονομιά που άφησε και σύμφωνα με τους σύγχρονούς του δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει τα έργα του. Ακόμη και τη διάσημη «Μόνα Λίζα» ποτέ δεν την τελείωσε και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος γι’ αυτό. Σύμφωνα με τον ιταλικής καταγωγής καθηγητή Μάρκο Κατάνι του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έπασχε από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Ο κ. Κατάνι σε δημοσίευση που έκανε στο περιοδικό «Brain», παρουσιάζει μια σειρά από στοιχεία για να στηρίξει τη θεωρία του. Υποστηρίζει ότι η ΔΕΠΥ μπορεί να εξηγήσει όχι μόνο την αναβλητικότητα και τη διάσπαση της προσοχής του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά επίσης την εντυπωσιακή δημιουργικότητα του και την επιτυχή ενασχόληση του με τόσα διαφορετικά αντικείμενα από τα πεδία της τέχνης και της επιστήμης.

Λεονάρντο ντα Βίντσι

«Αν και είναι αδύνατο να γίνει μια μεταθανάτια διάγνωση για κάποιον που έζησε πριν 500 χρόνια, είμαι πεπεισμένος ότι η ΔΕΠΥ είναι η πιο πειστική και επιστημονικά εύλογη υπόθεση που παρέχει εξήγηση για τη δυσκολία του Λεονάρντο να τελειώσει έργα του. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι δαπανούσε υπερβολικά πολύ χρόνο για να σχεδιάζει τα έργα του, αλλά του έλειπε η επιμονή. Η ΔΕΠΥ θα μπορούσε να εξηγήσει διάφορες πλευρές του ταμπεραμέντου του Λεονάρντο και της παράξενης και ευμετάβλητης μεγαλοφυΐας του», δήλωσε ο Κατάνι.

Είχε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ΔΕΠΥ;

Οι αναφορές για τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτουν ότι από παιδί συνεχώς ήταν αεικίνητος, πηδώντας από το ένα πράγμα στο άλλο και δυσκολευόταν να τελειώσει ό,τι καταπιανόταν. Όπως συμβαίνει συνήθως με όσους έχουν ΔΕΠΥ, κοιμόταν πολύ λίγο και εργαζόταν συνεχώς μέρα-νύχτα, παίρνοντας κατά καιρούς σύντομους υπνάκους.

Ήταν αριστερόχειρας και πιθανώς δυσλεκτικός, κάτι που επίσης συχνά αποτελούν γνωρίσματα των ατόμων με ΔΕΠΥ. Άλλο διακριτικό γνώρισμα του ήταν η ακόρεστη περιέργεια, η οποία αποτελούσε τόσο ευλογία (τροφοδοτούσε τη δημιουργικότητα και πρωτοτυπία του), όσο και κατάρα (τον αποσπούσε συνεχώς με νέα ερεθίσματα).

Ο Κατάνι τόνισε ότι, όπως δείχνει και η περίπτωση του Λεονάρντο ντα Βίντσι, οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ κάθε άλλο πρέπει να θεωρούνται παρά χαμηλής νοημοσύνης και προορισμένοι για μια ζωή γεμάτη προβλήματα. Βέβαια, όπως είπε, «ο ίδιος ο Λεονάρντο θεωρούσε τον εαυτό του κάποιον αποτυχημένο στη ζωή – πράγμα απίστευτο».

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΥ θεωρείται μια διαταραχή της συμπεριφοράς, που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται από συνεχή αναβλητικότητα και κωλυσιεργία, την αδυναμία ολοκλήρωσης των εργασιών που αναλαμβάνει κανείς, τη διαρκή περιπλάνηση του νου και μια αδιάκοπη αίσθηση σωματικής και ψυχικής ανησυχίας. Αν και συνήθως διαγιγνώσκεται κατά την παιδική ηλικία, μπορεί επίσης να διαγνωστεί για πρώτη φορά σε ενηλίκους, ακόμη και σε ανθρώπους με πετυχημένες καριέρες.

Με πληροφορίες από: academic.oup.com

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here