Αρχική Ανακύκλωση Εκλογές Μαΐου 2019: Υπερκατανάλωση χαρτιού

Εκλογές Μαΐου 2019: Υπερκατανάλωση χαρτιού

0
xarti1
Διαφήμιση

Ιδιαίτερα δαπανηρό και αντι-οικολογικό …σπορ είναι τελικά οι εκλογές, ιδίως όσον αφορά την κατανάλωση χαρτιού.

Την Κυριακή 26 Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε τέσσερις κάλπες, λαμβάνοντας και τα ανάλογα ψηφοδέλτια. Αν και το συνολικό κόστος του χαρτιού είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια καθώς η εκτύπωση δεν έγινε σε κεντρικό επίπεδο, αρκεί να αναλογιστούμε ότι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, το 2015, δαπανήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να τυπωθούν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τυπώνεται η απαιτούμενη ποσότητα ψηφοδελτίων, σε αριθμό που υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 20% τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Οι ανάγκες σε ψηφοδέλτια

paper2

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μήλιο (διευθυντή ενός εκ των μεγαλύτερων τυπογραφείων της Θεσσαλονίκης), για τους 400.000 ψηφοφόρους της Θεσσαλονίκης, χρειάστηκαν περίπου 500-1.000 τόνοι χαρτιού για τα ψηφοδέλτια. Οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν εικοσαπλάσιοι σε επίπεδο επικράτειας. Με πρόχειρους υπολογισμούς, για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, χρειάστηκαν τουλάχιστον 150.000 δέντρα για να παραχθούν τα ψηφοδέλτια.

80 κιλά χαρτιού ανά δέντρο

paper1

Στις Σκανδιναβικές χώρες για την παραγωγή χαρτιού χρησιμοποιείται κυρίως το έλατο. Η ποσότητα που λαμβάνεται έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του δέντρου και τη μάζα του κορμού του. Συνήθως ένα μέσο δέντρο δίνει 40 κιλά γραφικής ύλης (8.000 φύλλα Α4) και 80 κιλά περίπου αν μιλάμε για χαρτί εφημερίδας, που αντιστοιχεί σε αυτό των ψηφοδελτίων.

Ηλεκτρονική ψήφος;

Παρόλο που σε πρόσφατες εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις ελληνικών κομμάτων χρησιμοποιήθηκαν αξιόπιστα ηλεκτρονικά εργαλεία, το υπουργείο Εσωτερικών εμμένει στην πολυδάπανη και καθόλου φιλική για το περιβάλλον, χρήση χαρτιού. Τουλάχιστον αυτή τη φορά η αναμετάδοση των αποτελεσμάτων έγινε μέσω tablet. Κι αυτό είναι μία αρχή.

Διαφήμιση