Αρχική Ενέργεια Κυπριακή ΑΟΖ: Οι χάρτες της Τουρκίας, η Βρετανία και οι αντιδράσεις Ελλάδας...

Κυπριακή ΑΟΖ: Οι χάρτες της Τουρκίας, η Βρετανία και οι αντιδράσεις Ελλάδας – Κύπρου

0
Κυπριακή ΑΟΖ
Διαφήμιση

Οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν οδηγήσει σε διπλωματικό πόλεμο ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία με πρωταγωνιστές τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Νίκος Χριστοδουλίδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν επιδοθεί σε μια διπλωματική προσπάθεια για να εξηγήσουν τις θέσεις τους.

Η κυπριακή πλευρά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών εξηγεί σε εταίρους στην ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη το πώς η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πράξη παράνομη. Η τουρκική πλευρά κινητοποιείται προκειμένου να εξηγήσει πως η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη», όπως ήταν η τελευταία ενημερωτική σύναξη πρέσβεων στην Άγκυρα.

Στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυπριακή πλευρά κινείται κατά τρόπο μεθοδικό χωρίς να υπάρχει βιασύνη ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν κατά της Τουρκίας. Η Λευκωσία γνωρίζει πως τα όποια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, χρειάζεται ιδιαίτερα προσεκτική προσέγγιση και να προχωρεί κάποιος βήμα-βήμα.

Η έκθεση προόδου της Τουρκίας, το μπλοκάρισμα κάποιων κονδυλίων που παίρνει η τουρκική κυβέρνηση είναι πεδία στα οποία η Κύπρος μπορεί να επιφέρει «πλήγμα προς την Άγκυρα». Ωστόσο, αυτό «δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που μας έγινε από κυβερνητικής πλευράς.

Η Λευκωσία έχει ετοιμάσει ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων που θα πάει μέχρι και το τέλος του χρόνου. Μετά τις πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και την επόμενη έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Πέραν όμως του χώρου της Ευρώπης η κυπριακή κυβέρνηση κινείται και προς την κατεύθυνση χωρών που έχουν άμεση, έμμεση ή υποστηρικτική στάση έναντι της Τουρκίας σ’ ό,τι φορά ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενημέρωση από Τσαγατάι Ερτσιγές – Οι χάρτες της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Η Άγκυρα προβαίνει στις δικές της κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως αποκάλυψε το κανάλι CNNTurk την περασμένη Παρασκευή διοργανώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωση ξένων διπλωματών για να τους εξηγηθούν οι τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από το Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα. Επικεφαλής της ενημέρωσης ήταν ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας-Αεροπορικών θεμάτων, Τσαγατάι Ερτσιγές.

Ο Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν κατά το μπρίφινγκ ότι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος και τους έδειξαν και χάρτη στον οποίο:

Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.

Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος “αδειοδότησε» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.

Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Σύμφωνα με το CNNTurk, οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού, σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται (γκρίζες περιοχές) στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες και που η Τουρκία το θεωρεί απαράδεκτο. Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα και την ΕΕ να μην παίρνει θέση. Για το «Μπαρμπαρός» οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος.

Δύο από τους χάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με τον CNNTurk, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Χάρτης με τα δύο σημεία όπου η Τουρκία λέει ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις

Τουρκικός χάρτης για κυπριακή ΑΟΖ 1

Ο χάρτης με τον τουρκικό διαχωρισμό ΑΟΖ

Τουρκικός χάρτης για κυπριακή ΑΟΖ 2

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί με κυρώσεις

ΤσίπραςΝα μην συνεχίζει την προκλητική τακτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, καλεί την Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το βράδυ της Δευτέρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας είναι γνωστή, όμως το νέο στοιχείο είναι πως η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρή υποστήριξη και συμμαχίες. Υπενθύμισε, επίσης, την ομόθυμη στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο κατά την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τις δηλώσεις από Ισραήλ και Αίγυπτο.

«Η Τουρκία και λόγω των εσωτερικών της εντάσεων διατηρεί μία στάση αλλοπρόσαλλη και προκλητική. Εμείς έχουμε ανοικτούς τους διαύλους, αλλά παράλληλα στέλνουμε το μήνυμα ότι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν θα γίνουν ανεκτές», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν η Τουρκία εξακολουθήσει να επιδεικνύει αυτή τη στάση, στις επόμενες Συνόδους της ΕΕ θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις.

Βρετανία: Η θέση Ντάνκαν και οι αντιδράσεις

Άλαν ΝτάνκανΠεριοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη, 14 Μαΐου στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν είπε: «Χθες (σ.σ. Δευτέρα, 13 Μαΐου) συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια ο σερ Άλαν ρωτήθηκε από τη φιλοκύπρια βουλευτή των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς κατά πόσο συμφωνεί με την άποψή της ότι «θα ήταν αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται».

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και εποικοδομητικές συνομιλίες να επαναρχίζουν.

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη να παίξει το ρόλο της σε αυτό και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».

Το αρχικό ερώτημα που είχε τεθεί προς το Foreign Office από τον Πάμπο Χαραλάμπους αφορούσε τα διπλωματικά βήματα που έχουν αναληφθεί για να βοηθηθεί η επιδίωξη μίας επίλυσης της διαίρεσης της Κύπρου.

Ο σερ Άλαν απαντώντας αναφέρθηκε στην «παραγωγική» συνάντηση του ιδίου με την Τζέιν Χολ Λουτ στις 8 Ιανουαρίου, στις τακτικές επαφές συμβούλων του μαζί της, καθώς και στις συναντήσεις των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου τον Μάρτιο. Καλωσόρισε επίσης τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επανέλαβε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να αποχωριστεί κάποιο από το έδαφος των κυρίαρχων περιοχών βάσεων» σε περίπτωση συμφωνίας λύσης του Κυπριακού. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, όπως ρωτήθηκε, κατά πόσο η ακριβής έκταση αυτού του εδάφους έχει συμφωνηθεί.

Αναστασιάδης: Απαράδεκτος ο Ντάνκαν – Θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα

Απαράδεκτο, χαρακτήρισε τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη δήλωσή του με την οποία χαρακτήριζε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

«Η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ.

«Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».

Τι λέει το Foreign Office για τις δηλώσεις Ντάνκαν

Σε δήλωση με την οποία επιχειρείται να διευκρινιστεί η θέση που διατύπωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, σχετικά με την «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχία στην κυπριακή ΑΟΖ, προέβη το βράδυ της Τρίτης το Foreign Office.

Η δήλωση έγινε προς τον φιλοκύπριο Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου, Μάικ Φριρ, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησης Ντάνκαν εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου και αρχίζει με επανάληψη της διατύπωσης του υπουργού Ευρώπης: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Παράγοντες της παροικίας έχουν επισημάνει ότι η δήλωση δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη, παρά το ότι αποσκοπούσε να ξεδιαλύνει τη βρετανική θέση.

Ήδη, δημοσιοποιώντας την απάντηση προς τον κ. Φριρ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά και γεωτρητικά πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου, όπως έχουν ζητήσει το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τζούλιαν Νάιτ και ο Εργατικός Πάμπος Χαραλάμπους.

Επιστολή Αναστασιάδη στη Μέι για δηλώσεις Ντάνκαν – Διάβημα ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σήμερα επίσημα σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Υπάτου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, για τη βρετανική στάση σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει για το ζήτημα αυτό επιστολή στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πως ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης Σερ ‘Αλαν Ντάνκαν, ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην κ. Μέι.

Επιστολές Βρετανών βουλευτών προς Ντάνκαν για κυπριακή ΑΟΖ

Επιστολές από Βρετανούς βουλευτές με τις οποίες καλείται να ξεκαθαρίσει ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της έχει δεχθεί ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Συντάκτες των επιστολών αυτών είναι μεταξύ άλλων οι Συντηρητικοί βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ και Τερέζα Βίλιερς, η οποία έχει υποβάλει και τέσσερις γραπτές ερωτήσεις προς το Foreign Office για το ζήτημα, αναμένοντας απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Επιστολή προς τον σερ Άλαν απηύθυνε και ο Εργατικός σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού Φάμπιαν Χάμιλτον.

Ο κ. Χάμιλτον δηλώνει «σοκαρισμένος» από την απάντηση του υπουργού Ευρώπης στο ερώτημα περί της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σχολιάζει ότι η αναφορά σε περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας «μοιάζει να υπονομεύει την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους».

Όπως σημειώνει ο κ. Χάμιλτον, «αν αυτό αληθεύει, αντιπροσωπεύει μία σημαντική αναστροφή στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης».

Υπογραμμίζει παράλληλα την οργή της κοινότητας των Κυπρίων της Βρετανίας όπως αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστου Καραολή.

«Αν δε ληφθεί άμεση δράση, τότε απειλείται ζημιά στη σχέση μας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, έναν ισχυρό σύμμαχο στην Κοινοπολιτεία και στην ΕΕ», προειδοποιεί ο κ. Χάμιλτον, προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα καταδίκασε ξεκάθαρα από την αρχή την παράνομη τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει.

«Η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων αναλαμβάνοντας δράση για να διασφαλιστεί ότι τα τουρκικά σκάφη θα φύγουν από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και η Κύπρος επιτέλους να επανενωθεί», συμπληρώνει η επιστολή.

Ο κ. Χάμιλτον ζητά, τέλος, από τον σερ Άλαν Ντάνκαν να καταδικάσει ξεκάθαρα την παράνομη τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ και να ξεκαθαρίσει εκτάκτως τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το ανεμπόδιστα δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί γεωτρήσεις σε ολόκληρη την ΑΟΖ της.

Διάβημα προς το Foreign Office

Διάβημα προς το Foreign Office με αφορμή τις δηλώσεις Ντάνκαν περί «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέβαλε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Ο κ. Ευρυβιάδης είχε και συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις.

Από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για εκδήλωση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στις τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασε: «Η περιοχή στην οποία προσπαθεί να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία είναι 37 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κύπρου. Διερωτώμαι αν μπορεί ο οποιοσδήποτε, υπό αυτές τις περιστάσεις και μέσω της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να θεωρήσει αυτή την περιοχή, 37 ναυτικά μίλια από την ακτή, διαφιλονικούμενη περιοχή».

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι «δεν είναι ασφαλώς η πρώτη τουρκική πρόκληση που έχουμε αλλά είναι με διαφορά η σοβαρότερη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από το Foreign Office, η διευκρινιστική δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το βρετανικό υπουργείο θα έπρεπε να θεωρείται επαρκώς ξεκάθαρη ως προς την επίσημη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η βρετανική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που για την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι θα κάνει γεωτρήσεις δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία οριοθέτησης, τότε συνεπάγεται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι η κυριαρχία στην περιοχή είναι υπό αμφισβήτηση (“under dispute”).

Σημειώνεται ότι η διευκρινιστική δήλωση του Foreign Office ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη «διεθνώς συμφωνημένη» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Παράλληλα, η δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν ότι σε θαλάσσιες περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» δεν πρέπει να διεξάγονται διερευνητικές γεωτρήσεις, συνεπάγεται, σύμφωνα με τις πηγές από το Λονδίνο, ότι η βρετανική κυβέρνηση λέει στην Τουρκία πως δεν πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για γεωτρήσεις στο σημείο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σερ Άλαν Ντάνκαν δηλώνει θιγμένος από τις έντονες επικρίσεις της κυπριακής πλευράς προς το πρόσωπό του.

Διεθνείς παράγοντες του τομέα ενέργειας στο Λονδίνο επισημαίνουν ότι με τη στάση αυτή η Βρετανία δίνει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες δεν καταδικάζει ευθέως. Σημειώνουν ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που δεν έχει αποδεχθεί την κυπριακή πρόσκληση για καθορισμό οικονομικών ζωνών.

Τονίζουν μάλιστα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείται κατά το δοκούν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οποία έχει αποφασίσει να μην είναι καν συμβαλλόμενο μέρος. Τονίζουν επιπλέον ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κάθε χρόνο καταψηφίζει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Επισημαίνουν δε ότι μιλώντας για πρώτη φορά για αναγνώριση την κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη «διεθνώς συμφωνημένη» ΑΟΖ, οι Βρετανοί στην ουσία αναγνωρίζουν την ορθότητα του καθορισμού αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Η αποδοχή αυτής της αρχής συνεπάγεται ότι καταρρίπτονται ούτως ή άλλως οι όποιες αξιώσεις της Τουρκίας για δική της ΑΟΖ στην περιοχή των επαπειλούμενων γεωτρήσεων.

Αναστασιάδης σε Λουτ: Δεν βοηθούν τον διάλογο οι τουρκικές παραβιάσεις

Την ετοιμότητα της πλευράς μας να συμμετέχει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό επεσήμανε σε συνομιλία του με τη Τζέιν Χολ Λουτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατέδειξε ταυτόχρονα ότι οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ δεν βοηθούν στην επανέναρξη του διαλόγου.

Σε δηλώσεις του από το Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ο Πρόεδρος εξήγησε στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ δεν βοηθά στο κλίμα και δεν επιτρέπει την επανέναρξη του διαλόγου.

Η κυρία Λουτ ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι παραμένει δεσμευμένη, με βάση τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του διαλόγου.

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία είναι απομονωμένη

Η Τουρκία είναι απομονωμένη στα διεθνή δρώμενα ακριβώς επειδή δεν ακολουθεί το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, οι συνεπείς διπλωματικές προσπάθειες και το αναβαθμισμένο διεθνές κύρος Ελλάδας και Κύπρου αποδίδουν καρπούς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γ. Κατρούγκαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Ελλάδος.

«Η αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας αναγνωρίζεται από όλους και αντανακλά και στην απόλυτα καταδικαστική θέση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας στο ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα (Πέμπτη 16 Μαΐου) στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου αναμένεται να συζητήσουν όλα τα ανοικτά θέματα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα ενεργειακά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις τελευταίες παραβιάσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από philenews.com

Διαφήμιση