Αρχική Ενέργεια Κυπριακή ΑΟΖ: Έτοιμος ο «Πορθητής» για γεώτρηση – Οι επόμενες κινήσεις της...

Κυπριακή ΑΟΖ: Έτοιμος ο «Πορθητής» για γεώτρηση – Οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας

0
fatih ar
Διαφήμιση

Ένα δεκαήμερο μετά την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) φαίνεται να έχει ξεκινήσει προετοιμασία για γεώτρηση. Εξελίξεις οι οποίες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες των κυπριακών Αρχών.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα τρία πλοία υποστήριξης, Sancar (Sophie Siem), Korkut (Siem Louisa) και Altan (Siem Sasha), έκαναν τα δρομολόγια από το λιμάνι Αττάλειας μέχρι και το γεωτρύπανο και αντίστροφα άδεια, χωρίς να μεταφέρουν εξοπλισμό, από την Κυριακή -αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ»- άρχισε να μεταφέρεται κάποιος εξοπλισμός στο γεωτρύπανο. Κινήσεις που αποτελούν μέρος της προετοιμασίας για γεώτρηση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι κινήσεις των τριών πλοίων υποστήριξης περισσότερο είχαν να κάνουν με πόλεμο νεύρων από τουρκικής πλευράς. Κινήσεις «πολιτικής πειρατείας» που στόχευαν στο να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο τη Λευκωσία. Από την άλλη, δεν αποκλείεται οι κινήσεις αυτές να είναι απόρροια της απειρίας και σειράς τεχνικών προβλημάτων και ελλείψεων στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων με τον «Πορθητή». Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις ενέργειες του τουρκικού γεωτρύπανου.

Φατίχ Ντονμέζ: Ο «Πορθητής» συνεχίζει τη γεώτρηση

hibrid tasarruf

Μόλις προστεθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός του δεύτερου γεωτρύπανου Γιαβούζ που αγόρασε η Τουρκία, θα ξεκινήσει και αυτό σύντομα δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε χθες (13 Μαΐου) ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στην εφημερίδα Μιλιέτ και πρόσθεσε ότι έχουν επιταχύνει τις έρευνές τους για υδρογονάνθρακες τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, αναφέροντας ότι φέτος θα κάνουν 140 γεωτρήσεις, ένα μέρος των οποίων θα είναι στη θάλασσα. «Στα ρηχά έχουμε προγραμματίσει δύο γεωτρήσεις και στα βαθιά νερά 3 με 4 για φέτος. Και το δεύτερο γεωτρύπανό μας έχει ενταχθεί στο νηολόγιό μας. Και εκείνο αφού προστεθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός σύντομα θα ξεκινήσει δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Πορθητής συνεχίζει τη γεώτρηση», ανέφερε.

«Βλέπουμε να γίνεται προσπάθεια να αποκλειστεί η Τουρκία από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο υπουργός και τόνισε ότι «όλες οι φόρμουλες που αποκλείουν την Τουρκία από την εξίσωση είναι όνειρα. Εμείς εδώ και καιρό είπαμε ότι θα κάνουμε τις δικές μας έρευνες». Πρόσθεσε επίσης ότι «η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας έχει αδειοδοτηθεί για γεωτρήσεις» και θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές τους χωρίς καμιά υποχώρηση. «Αν δεν βρούμε στην πρώτη, στη δεύτερη ή την τρίτη γεώτρηση, θα συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε».

«Θαλασσόλυκος 2019»

Θαλασσόλυκος

Παράλληλα με τις κινήσεις εντός της ΑΟΖ, η Τουρκία έχει ξεκινήσει από χθες (13 Μαΐου) την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019», με τη συμμετοχή 131 πλοίων και 57 αεροσκαφών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση του πολεμικού ναυτικού και η οποία θέλει να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή. Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου και είναι μεγαλύτερη και από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2019».

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η νέα άσκηση η οποία θα διεξάγεται ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες, την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα περιλαμβάνει σενάρια πολέμου σε στρατηγικό επίπεδο και πιο διευρυμένων κρίσεων-έντασης.

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι «πολύ λίγα κράτη στον κόσμο μπορούν μέσα σε δύο μήνες να κάνουν τόσο μεγάλη δεύτερη ναυτική άσκηση». Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ακόμη ότι «με αυτό τον τρόπο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα παγιώσουν την ισχύ και κυριαρχία τους στις θάλασσες και θα δώσουν την μεγαλύτερη απάντηση στις πολιτικές περιορισμού της Τουρκίας κυρίως στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Κύπρος: Νομικά μέτρα κατά των εμπλεκόμενων εταιρειών

Την ίδια ώρα εντείνονται τα νομικά μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά εμπλεκόμενων εταιρειών.

Οι μεγαλύτερες διεθνώς εξειδικευμένες εταιρείες, που συνεργάστηκαν με την Τουρκία στην προηγούμενη γεώτρηση του «Πορθητή» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν παρέχουν καμιά βοήθεια στην παράνομη γεώτρηση. Τα στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι συνεργάζονται πέραν των δέκα «δευτεροκλασάτων» εταιρειών, που παρέχουν εξοπλισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες για την παράνομη δραστηριότητα του «Πορθητή».

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε σειρά άλλων μέτρων προς αυτές τις εταιρείες, με σκοπό να αποσυρθούν από την παράνομη δραστηριότητα. Στο μικροσκόπιο για μέτρα και ενέργειες, μπαίνουν και ασφαλιστικές εταιρείες που ασφαλίζουν πλοία, εξοπλισμό και προσωπικό, αφού η ασφαλιστική κάλυψη δεν καλύπτει παράνομη δραστηριότητα.

Σημειώνεται τέλος ότι η Λευκωσία διαμηνύει πως παρά τις προκλήσεις οι κυπριακοί ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν επηρεάζονται.

Με πληροφορίες από το philenews.com

Διαφήμιση