Αρχική Επιστήμη Έρευνα αποκαλύπτει ότι η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται πριν την γέννα

Έρευνα αποκαλύπτει ότι η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται πριν την γέννα

0
Αφή
Διαφήμιση

Μία ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Αλικάντε της Ισπανίας ανακάλυψε ότι η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται στον εγκέφαλο πριν την γέννα — τουλάχιστον στα ποντίκια. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη της για τα εμβρυϊκά στάδια της ανάπτυξης του εγκεφάλου σε ποντίκια και τι έμαθαν από αυτή.

Η ανάπτυξη της αίσθησης της αφής μελετάται από επιστήμονες για πολλά χρόνια, αλλά το πως αναπτύσσεται δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Μία προηγούμενη έρευνα μας είχε δείξει ότι μόλις αναπτυχθεί, η αίσθηση υπάρχει ως ένα είδος χάρτη που αποτυπώνεται στον εγκεφαλικό φλοιό. Κάποιοι έχουν προτείνει ότι ένας βασικός χάρτης δημιουργείται στον εγκέφαλο πριν την γέννα και τα δεδομένα για αυτόν προστίθενται όσο τα νεογέννητα μεγαλώνουν και εξερευνούν τον κόσμο. Πλέον έχουμε απτές ενδείξεις για αυτές τις θεωρίες, αφού η Ισπανική ομάδα ανακάλυψε ότι ο χάρτης υπάρχει ήδη όταν το μωρό γεννιέται.

Αφή

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για την ανάπτυξη της αίσθησης της αφής

Στις προσπάθειές τους, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν ποντίκια για να καταλάβουν καλύτερα πώς μπορεί να αναπτυχθεί η αίσθηση της αφής. Επιλέχτηκαν τα ποντίκια επειδή αυτά έχουν κάποιες περιοχές που ονομάζονται “cortical barrels” και μπορούν να μελετηθούν πιο εύκολα με τον κατάλληλο φωτισμό κάτω από το μικροσκόπιο. Έτσι, οι Ισπανοί μελέτησαν κομμάτια του εγκεφάλου των ποντικιών σε διάφορα στάδια της εξέλιξής τους, καθώς επίσης και εγκεφαλικά κύματα που σχετίζονται με την επεξεργασία των αισθήσεων.

Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χάρτης που σχετίζεται με την αίσθηση της αφής είχε δημιουργηθεί στα ποντίκια όταν ήταν ακόμη έμβρυα. Και αναπτύχθηκε εξαιτίας σημάτων που στάλθηκαν στον εγκεφαλικό φλοιό, το οποίο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αναμετάδοση συναπτικών πληροφοριών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ποντικιού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ίδια διαδικασία συμβαίνει και στους ανθρώπους επειδή «η οργάνωση του φλοιού διατηρείται εξελικτικά μεταξύ των ειδών.»

Δείτε επίσης: Τα 7 θαύματα του κόσμου αναγεννιούνται σε 3D

Πηγή: medicalxpress.com

Διαφήμιση