Αρχική Ενέργεια Τσίπρας – Ζάεφ: Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη

Τσίπρας – Ζάεφ: Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη

0
Alexis Tsipras Zoran Zaev
Διαφήμιση

«Υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας» τόνισαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ μετά το πέρας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πρωθυπουργοί προχώρησαν στην υπογραφή διμερών συμφωνιών.

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία. Υπογράφουν, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς.

«Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και την διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια. Συζήτησαν το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πετρελαϊκών, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση, αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο επιχειρηματικός κόσμος κόντρα στα στερεότυπα, προς όφελος της συνανάπτυξης και της οικονομικής προόδου

«Είμαι εντυπωσιασμένος με τη συμμετοχή που βλέπω από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας, αλλά βεβαίως και από τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε: «Για μένα ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη και θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα και την καθεμιά προσωπικά, από όλους και όλες τους Έλληνες επιχειρηματίες, πάνω από 140 τον αριθμό, που βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας, προκειμένου να αδράξουν κι αυτοί την ευκαιρία που δίνεται για να έρθουν ακόμα πιο κοντά με συναδέλφους τους στη Βόρεια Μακεδονία και να αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια οικονομία, η οποία έχει ευκαιρίες, σημαντικές ευκαιρίες».

«Με την παρουσία σας σήμερα εδώ σε αυτό το επιχειρηματικό φόρουμ, αποδεικνύετε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να πηγαίνει κόντρα στα στερεότυπα, όταν αυτό είναι προς όφελος της συνανάπτυξης και της οικονομικής προόδου. Θα ήθελα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στις πάρα πολύ σημαντικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας… Από τη μία, λόγω των μεγάλων ευκαιριών που ανοίγονται στις μεταφορές, στις υποδομές, στην ενέργεια, από την άλλη, λόγω και των διεθνών ανταγωνισμών, πολλές φορές επικίνδυνων, αλλά ανταγωνισμών, τους οποίους εμείς με θετικό τρόπο πρέπει να αξιοποιήσουμε… Βρισκόμαστε μπροστά και σε ένα πολυεπίπεδο ενδιαφέρον άλλων σημαντικών δυνάμεων, το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Έχουμε τον περιβόητο “Δρόμο του Μεταξιού”, την κινεζική πρωτοβουλία “One Belt, One Road”, 16+1, η οποία πρωτοβουλία είναι σημαντική και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όποιες δυνατότητες για παραγωγικές επενδύσεις που θα δώσουν πνοή στις υποδομές που τόσο ανάγκη έχουμε για την ανάπτυξη της οικονομίας και του εμπορίου.

Έχουμε, παράλληλα, τη γερμανική πρωτοβουλία για το λεγόμενο Berlin Process, στη διαδικασία του Βερολίνου δηλαδή, που αφορά και αυτή την ώθηση των δυτικών Βαλκανίων προς τον ευρωπαϊκό δρόμο. Βεβαίως, έχουμε το έντονο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για επενδύσεις, για οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή συνεργασία στην προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών της ενέργειας. Και, βεβαίως, είναι σταθερό και το ενδιαφέρον, και αυτό καλοδεχούμενο, από τη ρωσική πλευρά που, βεβαίως, η Ρωσία αποτελεί μία χώρα που παραδοσιακά θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας και οικονομικής συνεργασίας, που ούτως ή άλλως έχουμε στον ενεργειακό τομέα».

Οι πολύμορφες, λοιπόν, αυτές πρωτοβουλίες καθιστούν τα Βαλκάνια μία πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή. Καθιστούν την Ελλάδα πύλη εισόδου και τη Βόρεια Μακεδονία δίοδο δρόμων ενεργειακών, αλλά και δρόμων μεταφοράς εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, και οι προεκτάσεις αυτών των δρόμων που θέλουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου και τη Βόρεια Μακεδονία ως δίοδο προφανώς φθάνουν στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με τον πρωθυπουργό Ζάεφ συμφωνήσαμε να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη, ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα».

«Συζητήσαμε για τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως αυτά τα οποία ήδη σχεδιάζουμε για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, εθνικά εργαλεία, αλλά και ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως αυτά της EBRD και της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει συνέργειες και από τις δύο πλευρές» είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε, τα εξής:

  • Πρώτον, την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι σήμερα εμπορική κίνηση.
  • Την τελωνειακή συνεργασία για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες βεβαίως με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθούν και θα ενισχυθούν περαιτέρω.
  • Το πρωτόκολλο συνεργασίας, επίσης, προωθούμε μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις.
  • Αποφασίσαμε, επίσης, να προωθήσουμε τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση βεβαίως με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά ιδιαίτερα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για τη διέξοδο προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Επίσης, να προωθήσουμε τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου, με ένα σύγχρονο και γρήγορο τρένο, που θα μεταφέρει εμπορεύματα, αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, το οποίο πολύ σύντομα θα υπογράψουμε και σε τριμερές επίπεδο, δηλαδή ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.
  • Επίσης, να προωθήσουμε τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων διασυνοριακών σταθμών, αναφέρθηκε και ο Ζόραν σε αυτό. Ήδη μετά τη Συμφωνία άνοιξε σταθμός συνοριακός στην περιοχή των Πρεσπών, τώρα αποφασίσαμε να υπάρξει και ένας ακόμα στην περιοχή του Προμαχώνα.
  • Μια σειρά πρωτοβουλίες, επίσης, παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στον τομέα του μέλλοντος που είναι η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, που είναι η ψηφιακή πολιτική. Και, βεβαίως, όπως όλοι γνωρίζετε η περαιτέρω συνεργασία για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών».

Διαφήμιση